Vremenski relej 12V?
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 749 puta
- pohvaljen: 388 puta
-
Vremenski relej 12V?
E ovako ljudi.. poslije dugog cimanja oko prskalica farova da prorade (da ne pricam detalje, ima ih masu), prinudjen sam da improvizujem, pa me zanima sledece.
Kontao sam izvesti kabal SA motorica prskalica sajbe NA motoric prskalica farova, pa kad aktiviram prskalne sajbe da mi se tada aktivira i prskalica farova. E sad, da to ne bi tako cesto prskalo na sve strane i trosilo mi masu tecnosti, kontao sam na taj kabal staviti kakav vremenski relej (ako to uopste ima za 12V), koji bi ukljucivao prskalice farova tek nakon recimo 5s prskanja sajbe.
Jel zna neko postoji li vremenski relej sto radi na 12V, sa zadrskom ukljucenja od recimo 5s???
Kontao sam izvesti kabal SA motorica prskalica sajbe NA motoric prskalica farova, pa kad aktiviram prskalne sajbe da mi se tada aktivira i prskalica farova. E sad, da to ne bi tako cesto prskalo na sve strane i trosilo mi masu tecnosti, kontao sam na taj kabal staviti kakav vremenski relej (ako to uopste ima za 12V), koji bi ukljucivao prskalice farova tek nakon recimo 5s prskanja sajbe.
Jel zna neko postoji li vremenski relej sto radi na 12V, sa zadrskom ukljucenja od recimo 5s???
- kula
- Site Admin
- Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
- Ima zahvala: 70 puta
- pohvaljen: 297 puta
-
Re: Vremenski relej 12V?
Po Meni Mnogo bolje bi bilo ako mozes naci relej koji ogranicava rad , a ne da odgadja. Ovako po ovome sto si ti zamislio morati ces spricati 5 sec da bi ti i prskalice farova odradile svoje. A po mome kada spricas sajbu i prskalice odrade svoje i relejom njihov rad ogranicis na 2-3 sec da imaju kad prskalice da se izvuku i operu farove. A to ti je i blize orginalnoj izvedbi.
E sada ne znam gdje ces naci takav relej i Kako ce ti bsi sve to podnositi s obzirom da on sve potrosace kontrolira tako da pusta odredjenu kolicinu struje za odredjeni potrosac.
P.S.
Izvini zaboravio sam ti na PP odgovoriti.
E sada ne znam gdje ces naci takav relej i Kako ce ti bsi sve to podnositi s obzirom da on sve potrosace kontrolira tako da pusta odredjenu kolicinu struje za odredjeni potrosac.
P.S.
Izvini zaboravio sam ti na PP odgovoriti.

- tigar1982
- VIP Član
- Vozim: peuget 307 sw
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 2 puta
-
lakse ti je da spojis kabal na dio kabla koji baca vodu na zadnju sajbu jer nju rijetko koristis ako vec hoces da nesto kombiniras
- kula
- Site Admin
- Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
- Ima zahvala: 70 puta
- pohvaljen: 297 puta
-
Nema poseban kabal za prednju ili zadnju sajbu. Na rucici brisaca se mjenja smjer okretanja pumpice pa onda ona sprica naprijed ili nazad.
- Avicii
- Moderator
-
Nije ni to losa ideja, moze i tako.. da se gasi nakon par sekundi. Al eto jbg, vidis o tome nisam razmisljao
Znaci BSI bi 'osjetio' da se vuce dodatna struja, iako bih samo prespojio prskalice?
Razmotricu i tu opciju Tigre, al evo moram s nekim vidjeti da li ce to uticati na BSI. Ne bih se sa tim bas zaebavo.

Razmotricu i tu opciju Tigre, al evo moram s nekim vidjeti da li ce to uticati na BSI. Ne bih se sa tim bas zaebavo.
sumnjam da bi nesto smetao BSI-u po tom pitanju, najbolje bi ti bilo premjeriti iako mislim da i motoric zadnjeg brisaca i pumpica rade na 12v(sto se struje tice nezz kako ide) i ostale igracke, tako da mislim da bi to bilo Ok, ili na kraju krajeva nadjes kakav lijep prekidac, aku->prekidac->prskalice, prije nabrojano je kulturnije rijesenje samo ako mogne..
http://www.ebay.com/itm/19mm-BLUE-LED-V ... 9b&vxp=mtr
http://www.ebay.com/itm/19mm-BLUE-LED-V ... 9b&vxp=mtr
- mara-
- Site Admin
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
- Ima zahvala: 172 puta
- pohvaljen: 323 puta
-
Isto mislim da neće uticati na BSI.
Kula, neće on direktno spajati motoriće prskalica fara na motoriće prskalica brisača, nego koristi relej, a ovo mu je samo signal, a to je zanemariva struja.
A ja bih to spojio da prska kada i ove prskaju šajbu. Koliko ti to držiš kada pršćeš? Ja pritisnem jednom i on odradi sam, i eventualno još jednom ponovim. A to traje možda 2 sekunde, 4 ako dva puta, što nije puno.
Kula, neće on direktno spajati motoriće prskalica fara na motoriće prskalica brisača, nego koristi relej, a ovo mu je samo signal, a to je zanemariva struja.
A ja bih to spojio da prska kada i ove prskaju šajbu. Koliko ti to držiš kada pršćeš? Ja pritisnem jednom i on odradi sam, i eventualno još jednom ponovim. A to traje možda 2 sekunde, 4 ako dva puta, što nije puno.
@Avicii, sad sam citao i na bhtuning forumu tvoju temu, de mi reci jesu li oni tebi aktivirali prskalice dijagnostikom, ne mislim da su pokrenuli onaj test kao recimo brisaci, pokrene brisace i oni rade i moze ih ugasiti i tako masu stvari.
Nego ima mogucnost na pp2000 da se nesto recimo onemoguci, kod mene recimo ima senzor prisustva vodde u nafti i iskljucen je dijagnostikom i tako da ne reaguje.
Na vw recimo moras dijagnostikom upaliti automatsko paljenje svjetala i sl. da nije takav problem..
Ovako nesto:

Nego ima mogucnost na pp2000 da se nesto recimo onemoguci, kod mene recimo ima senzor prisustva vodde u nafti i iskljucen je dijagnostikom i tako da ne reaguje.
Na vw recimo moras dijagnostikom upaliti automatsko paljenje svjetala i sl. da nije takav problem..
Ovako nesto:

- Avicii
- Moderator
-
Drzim samo dok sajbu ne operem :) sta znam, par sek.. za farove ne znam koliko traje prskanje jer ne rade.mara- je napisao/la:Isto mislim da neće uticati na BSI.
Probali smo aktrivirati prskalice dijagnostikom, jednostavno ne mogu nikako postati aktivne i ne mogu se aktivirati preko dijagnostike kao sto sam naveo za npr. zadnji brisac. Kod mene su one vec neaktivne i ne mogu nikako postati aktivne.. u tome je problem.Grga je napisao/la:@Avicii, sad sam citao i na bhtuning forumu tvoju temu, de mi reci jesu li oni tebi aktivirali prskalice dijagnostikom, ne mislim da su pokrenuli onaj test kao recimo brisaci, pokrene brisace i oni rade i moze ih ugasiti i tako masu stvari.
- tigar1982
- VIP Član
- Vozim: peuget 307 sw
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 2 puta
-
Avici druze odpojis crijevo koje ide na zadnju sajbu tu spojis crijevo koje ti baca vodu na farove i umjesto da baca vodu na sajbu zadnju bacat ce ti na farove okretanjem na rucici tako jednostavno i lako jer pumpa baca u dva smjera imas u mojoj temi jednoj vezano oko pumpice
- Avicii
- Moderator
-
Ovo je on uvodio naknadno, sta li?! Jer vidim na ovoj njegovoj..kula je napisao/la:Evo pogledaj ovdje: [url=<a class="vglnk" href="http://www.forum307.com/viewtopic.php?t=22630]link[/url" rel="nofollow"><span>http</span><span>://</span><span>www</span><span>.</span><span>forum307</span><span>.</span><span>com</span><span>/</span><span>viewtopic</span><span>.</span><span>php</span><span>?</span><span>t</span><span>=</span><span>22630</span><span>]</span><span>link</span><span>[/</span><span>url</span></a>]

..da je kabal na istom mjestu kao i kod mene, samo sto kod mene nema struje na njemu :)

Popricacu sa ovim elektricarom, pa cu vidjeti sta on kaze.. ovo cu probati al kao sto sam ti rekao, mislim da ce biti nejaka za prskalice farova.tigar1982 je napisao/la:avci druze odpojis crijevo koje ide na zadnju sajbu tu spojis crijevo koje ti baca vodu na farove i umjesto da baca vodu na sajbu zadnju bacat ce ti na farove okretanjem na rucici tako jednostavno i lako jer pumpa baca u dva smjera imas u mojoj temi jednoj vezano oko pumpice