Pokazivac temperature
Pokazivac temperature
Kao sto naslov napisah, vec par dana mi pokazivac temperature ne radi , tipa pokaze temperaturu na par minuta i opet ode na pocetak , ventilator radi normalno ,grijanje takodje
- anel007
- VIP Član
- Vozim: Ostalo
- Vozim: Ford Focus MK2
- Motor: 1.6 16v
- Ima zahvala: 12 puta
- pohvaljen: 121 put
- Kontakt:
-
Re: Pokazivac temperature
mene je prosle zime zezao ali ne kao tebe, na -15 skoci u crveno sam od sebe nekoliko minuta nakon sto se auto upali, uglavnom rijesen problem zamjenom indikatora temperature koji kosta haman 30-tak KM
Juce posle predjenih 250 km kada sve saberem mozda sve ukupno da je 4 minuta pokazivao temperaturu ,
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 745 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Kao sto sam naslov kaze, trebalo bi prvo krenuti od pokazivaca temperature. Mozda se na njemu neka zica otkinula/presavila, mozda jednostavno dzek treba naprskati WD-om, tako nesto.. pogledaj prvo tako najosnovnije sto ti mozes uraditi, pa ako ne onda kod majstora, dijagnostiku..
- dino
- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Nemojte elektro kontakte i konektore prskati WD-om, jer je on mastan i stvori film oko kontakata pa napravi veći problem. Pogledaj, što kažu kolege, na termosenzoru konektor i njegove žice da nemaju loš spoj. Senzor je gore desno u glavi motora.
- VIP Član
- Vozim: 407
- Vozim: Peugeot 407 SW
- Motor: 2.0 HDI 100 KW
- Ima zahvala: 6 puta
- pohvaljen: 9 puta
-
Mislim da je do kontakta na samom termostatu ! Otkači džek ili stopicu i vidi ima li oxidacije na obje strane, probaj da očistiš nečim - skalpelom ili iglom (zavisi kolike su stopice) i ponovo vrati !
U 80 % slučajeva to bude !
Probaj to - ništa te ne košta !
U 80 % slučajeva to bude !
Probaj to - ništa te ne košta !

- dino
- Moderator
-
Ne znam koji ti je motor ali. Senzor ti je na desnoj gornjoj strani (stojiš ispred auta) pored cijevi prema turbini, ispod termostata, cijevi vode. Evo sada jedna slika detalja

- Početnik
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 0
-
Imam i ja problem sa pokazivacem temperature jer nikad ne dostigne radnu temperaturu. Znaci predjem 200 KM, a on najvise dodje na oko 80 stepeni. Da li je to do termostata ili...?
- dino
- Moderator
-
Sonda mjeri temperaturu rashladne tečnosti ispred termostata.
Temperatura bi se trebala da popne na 60°C za pet do deset minuta vožnje. Između (60 - 80)°C je radna temperatura. Termostat se otvara blizu 80°C, (ne sjećam se tačne vrijednosti - koji stepen gore ili dole) i tako dozvoljava slobodan protok rashladne tečnosti kroz motor. Temperatura motora ne bi trebala prelaziti 90°C pri normalnoj vožnji i ljeti.
Temperatura bi se trebala da popne na 60°C za pet do deset minuta vožnje. Između (60 - 80)°C je radna temperatura. Termostat se otvara blizu 80°C, (ne sjećam se tačne vrijednosti - koji stepen gore ili dole) i tako dozvoljava slobodan protok rashladne tečnosti kroz motor. Temperatura motora ne bi trebala prelaziti 90°C pri normalnoj vožnji i ljeti.
- VIP Član
- Vozim: Ostalo
- Vozim: Ford Focus MK2
- Motor: 1.6 16v
- Ima zahvala: 12 puta
- pohvaljen: 121 put
- Kontakt:
-
i ja sam primjetio sad kako je hladnije vrijeme da je kazaljka uvijek oko 70-80 stepeni i nikad ne dodje do sredine pa se vec zabrinuo da nije kakav problem oko termostata ili nestotifoz85 je napisao/la:Imam i ja problem sa pokazivacem temperature jer nikad ne dostigne radnu temperaturu. Znaci predjem 200 KM, a on najvise dodje na oko 80 stepeni. Da li je to do termostata ili...?
znaci dino normalno je da ne dolazi do 90 kad i pali prvu brzinu ventilatora (na 93 kod mene, provjereno dijagnostikom), nego da se krece tako u rasponu 70-80, kad je guzva i ne ide se toliko onda je normalno dodje do 93, upali vent i smanji, ali kad je auto u pokretu nikad nije preslo 80?
- dino
- Moderator
-
Kod mene ventilator ima dvije brzine i prvu brzinu pali na 60C. To sam skoro ustanovio i nisam još načisto treba li tako, a drugu vjerovatno pali na toj temp. što si naveo. To je taj opseg oko 80-90 stepeni, jer nije precizan instrument, nego samo pokazivač.
- Site Admin
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
- Ima zahvala: 171 put
- pohvaljen: 319 puta
-
Po meni ta temperatura ne bi trebala da šeta, kod mene jednom kada postigne radnu, a kod mene je to na 78, iako smatram da ti trebalo biti 90, tu stane i ne mrda ne znam ti kakvo da je vrijeme napolju, eventualno 1-2 stepena ako je baš vruće ali to ventilator brzo vrati.