307 2.0 hdi 110hp Fiksni zamajac?
- zulleee
- Iskusan član
- Vozim: Peugeot 407 2.0 HDi
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 4 puta
-
Re: 307 2.0 hdi 110hp Fiksni zamajac?
Mislim da je kupio u Euromotorio (pogledaj na piku ) ako te bude zanimalo...
- anel007
- VIP Član
- Vozim: Ostalo
- Vozim: Ford Focus MK2
- Motor: 1.6 16v
- Ima zahvala: 12 puta
- pohvaljen: 121 put
- Kontakt:
-
ja u euromotorio kupio jeftino rodjaku lukov set i kad sam pitao imaju li lukov set za moje auto rekli imaju i da je cijena 200, neki dan morao mijenjati i zovem ih da vidim imaju li jos kaze lik imamo 200 ali nije luk nego nacional, luk je skuplji i tako da ne kupim tu nista, poslije otisao i tako pricam s majstorom kaze lik dobro je pa ti nisu rekli da luk radi u kooperaciji sa nacionalom i da samo pakuju luk setove u svoje kutije a bilo je ljudi koji su mi i sa takvom pricom dolazili, bilo je ljudi kojim su pakne kupljene kod njih napravile tolikih belaja da je to nezamislivo jer se bukvalno onaj dio pakne zaduzen za kontakt s diskom odlijepi i ostane samo zeljezo
pa sad je li vjerovati majstoru kojeg znam od srednje ili prodavacu koji prica da ni jedan majstor nece preporuciti kupovinu kod njih jer im ne daju talove ne znam, znam da sam na kraju kupio sachs set kvacila koji sam platio ~100 KM vise ali sad bar mirno spavam
pa sad je li vjerovati majstoru kojeg znam od srednje ili prodavacu koji prica da ni jedan majstor nece preporuciti kupovinu kod njih jer im ne daju talove ne znam, znam da sam na kraju kupio sachs set kvacila koji sam platio ~100 KM vise ali sad bar mirno spavam
Evo sam ja narucio LuK set za moje auto, zajedno sa zamajcem, (bas iz Euromotoria) pa javljam utiske kad sve promijenim. :)
- dino
- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Čitam i slušam priče o zamajcu, pa me nešto tangira. Na prijašnjim autima se samo lamela mijenjala zbog oštećenja nalijegajućih površina i ležaj. O zamajcu niko nikada nije ni razmišljao, jer je on nazovi ga ploča okruglog oblika sa zubima za prenos snage i obrtaja.
Znam da je zbog obilnog posla i garancije na urađeni posao preporuka da se u setu mijenja. Ja mislim da se samo ekstremnom vožnjom i nepažnjom može uništiti zamajac, što sigurno nije bilo kod većine koji su mijenjali set.
Interesuje me kod ovih koji su mijenjali zamajac, kakva su oštećenja na njemu i kolika su ako su vidjeli svoj zamajac.
Znam da je zbog obilnog posla i garancije na urađeni posao preporuka da se u setu mijenja. Ja mislim da se samo ekstremnom vožnjom i nepažnjom može uništiti zamajac, što sigurno nije bilo kod većine koji su mijenjali set.
Interesuje me kod ovih koji su mijenjali zamajac, kakva su oštećenja na njemu i kolika su ako su vidjeli svoj zamajac.
- VIP Član
- Vozim: Ostalo
- Vozim: Ford Focus MK2
- Motor: 1.6 16v
- Ima zahvala: 12 puta
- pohvaljen: 121 put
- Kontakt:
-
pa u tome jest problem, mislim ne razumijem se previse oko toga ali u autima sa fiksnim zamajcem je kao u autima prije, lamela ima te opruge i samo se ona moze ili izlizati ili joj mogu popucati te opruge, zamajac je bio bukvalno zeljezna casa sa zubcima po kraju (sto sam negdje davno procitao, fico izadje iz fabrike i ode na otpad sa istim zamajcem)
e sad kod plutajuceg su opruge iz lamele prebacili u zamajac (sastoji se bukvalno iz dva dijela koji se mogu pomjerati neovisno jedan od drugog, u granicama normale) i to se pokvari, popuste opruge, pocne trestkati i sta sve ne i to napravi veci problem nego sama lamela
EDIT: evo ovdje je fino objasnjeno, doduse na primjeru svabskih kocija ali isti je princip:
e sad kod plutajuceg su opruge iz lamele prebacili u zamajac (sastoji se bukvalno iz dva dijela koji se mogu pomjerati neovisno jedan od drugog, u granicama normale) i to se pokvari, popuste opruge, pocne trestkati i sta sve ne i to napravi veci problem nego sama lamela
EDIT: evo ovdje je fino objasnjeno, doduse na primjeru svabskih kocija ali isti je princip:
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Treba dodati samo da je na starijim autima, pored lamele, dosta problema pravila i korpa kvacila, kod koje se najcesce ili pojedu oni jezičci na sredini sto u njih upire druk lezaj ili jednostavno neki od njih pukne, a desavalo se i da se druk lezaj saspe pa napravi belaj. Naravno, uvijek se set mijenjao kao sto rekoste.
Korpa kvacila:

Sto se tice fixnih i plutajucih zamajaca, vecina je objasnjeno na videu
Korpa kvacila:

Sto se tice fixnih i plutajucih zamajaca, vecina je objasnjeno na videu

- Tom
- Moderator
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Vozim: 204, 208, 308
- Motor: 1.6 hdi
- Ima zahvala: 241 put
- pohvaljen: 482 puta
-
Zapao me u kompezaciju neki Fiat Coupe, i posto mu je proklizavala lamela odlucim da to zamijenim jer sam planirao da ga odma prodam pa da me ne kune neko, fiksni zamajac je imao, i na njemu su se stvorili blagi talasi na onoj ravnoj površini, po nagovoru brata koji mi servisira auta ponesemo zamajac na strug da se ta povrsina obradi kako bi bila ravna(proces sličan ravnanju diskova) i kako ne bi bilo vibracija, kako mi je on tada obrazložio. Lukov set i stari zamajac, predobro se auto saltalo, a i išlo. Kod nas svi praktikuju obradu zamajac ako treba, a ne kupovinu novog.
204 1.2 b 1972.
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
ex: 207
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
- dino
- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Mi smo nekako ozbiljno shvatili, ovu novu seriju vozila koja je počela da se "štampa" od 2000 god. Kada kupuješ dio, moraš kupovati samo po broju šasije i u setu, u svakoj trgovini auto dijelova pokazivati saobraćajnu, nikako drugačije. Ispade da treba promijeniti dio u setu koji je možda bio bolji od ovog što sam ugradio, itd. Bitno je samo da imaš dobrog majstora sa sobom i sve se može napraviti i prepakovati, pa i zamajac kao što kaže kolega Tom, a ne da nas novi set košta bogatstvo.
- Moderator
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Vozim: 204, 208, 308
- Motor: 1.6 hdi
- Ima zahvala: 241 put
- pohvaljen: 482 puta
-
Nije 207 mrdao nidjeAvicii je napisao/la:Nije valjda 207 otisla u kompenzaciji?![]()
Dobra ideja za zamajac

U svakom slucaju NE pokušavajte reparaciju plivajuceg zamajca, jer ne može 5k izdržati.
204 1.2 b 1972.
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
-
- VIP Član
- Vozim: 5008 (T87E; 2009–2016)
- Motor: 2.0hdi 110kw
- Ima zahvala: 31 put
- pohvaljen: 139 puta
-
Batane,jesi li ugradio novi set kvacila sa zamajcem i kako se ponasa?
- klol
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 307 SW
- pohvaljen: 0
-
Da se nadovežem na pitanje od ranije. Ja sam svoj stari set kvačila ostavio i mogu ti reći da zamajac klapa dobro u svom ležištu, ima lufta i čuje se kako udara u strane, kao i što su se čule opruge da "cvrkuću" prije nego što sam skinuo. To je bio glavni razlog zamjene, lamela je još dobra, tj. čitav set je bio dobar ali skinut je jer je bolje ovako, malo mekši osjećaj na kvačilu, ne trese na polasku, samo manje trpi niske obrtaje naspram originalnog seta. Ja sam zadovoljan poslom i proizvodom.
Jesam, ugradio sam fiksni set. Sve radi kako treba, dobro odvaja, ne trese pri polasku (doduse imam sve nove stope motora), ali je primjetna razlika u zvuku motora, sa plivajucim ima neki meksi zvuk, ali sustinski sve radi kako treba.Sasa D je napisao/la:Batane,jesi li ugradio novi set kvacila sa zamajcem i kako se ponasa?
Problem sa ostrim zvukom sam rijesio tako sto sam obrusio glavu motora (otisao mi je bio dihtung pod glavu) i slifovao ventile, promijenio gumice na njima, sad ne trosi ulje ni vodu, radi odlicno..
- novaBelmin
- Početnik
- pohvaljen: 0
-
Izgleda morat cu i ja novi set kupovati.Vidim trenutno euromotorio nudi LUK set kvacila sa zamajcem 500 KM..Jer i kod mene Peugeot radi kao traktor.Vise polovan dio ne stavljam u auto.Opekao se na zamajcu jednom i nikad vise.Samo Batan_Mne kod mene ne trosi ni ulje ni vodu, a radi loše.