Problem sa izbacivanjem antifriza

Odgovori
Sead_307
Početnik
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

Problem sa izbacivanjem antifriza

Post Postao/la Sead_307 »

Peugeot 307SW 2.0 66 Kw. Primjetio sam da mi prilikom voznje u brdu kada je toplije vrijeme pocne temperaturu podizati iznad 95 stepeni. U hladnijim danima na istoj relaciji ne prelazi 90 stepeni. Dijagnostika je pokazala da ventilator radi u obje brzine uredno. Zadnje dvije voznje na istoj relaciji desilo se da poslije voznje prilikom paljenja komp prijavi nedostatak rashladne tekucine. Provjerim i tacno u boci je je nivo ispod minimuma.Primjetio sam da je mokro oko termostata i cini mi se da izbaci na onaj mali "odusak" na termostatu sto izgleda kao ventil kapica. U voznji se ne desava da izbaci antifriz. Da bi bilo jasnije oko dizanja temerature imam osjecaj kao da je sistem negdje zapusen pa nema dovoljno protoka antifriza i ne stigne da ohladi i pocne da dize temperaturu.U ljetnim danima u voznji na istoj relaciji cini mi se da ima brda jos kilometar-dva temeratura bi otisla u kriticnu tacku.Poslije te uzbrdice je nizbrdica i temeratura jako brzo opadne.
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Re: Problem sa izbacivanjem antifriza

Post Postao/la Avicii »

Sacekaj da ti auto dostigne radnu temp, pa onda odvij tu 'ventil kapicu' na termostatu i druga se nalazi ispod filtera vazduha. Na obje mora da tece antiftiz. Vrlo moguce da ti nije dobro ozracen sistem.
Ako ne bude do toga, provjeri da li je i donje crijevo na hladnjaku isto vrelo kao gornje (kad auto dostigne radnu temp) , jer moguce da ti ne otvara termostat, pa ti se zato grije.

Sent from my LG G2 using Tapatalk
Sead_307
Početnik
garage

Avicii hvala na odgovoru. Ovako: oba ta crijeva su uglavnom iste temperature, koliko se rukom moze osjetiti.Malo mi je cudno sto antifriz ispusti kada auto poslije voznje odstoji a nikad u toku voznje. I da napomenem oko dizanja temperature da je to u toplijim danima i iskljucivo u brdskoj voznji a po ravnici je granici do 85 stepeni. Kada dodjem kuci pokusat cu sa ozracivanjem sistema.
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Normalno je da u voznji uz brdo dize temperaturu i meni nekada zna otici preko 90 cak sam i navikao na to jer mi se to cesto desava :D
Na proljece kada otopli planiram skinuti oba hladnjaka pa ih dobro isprati i oprati iz vana jer se zna tu dosta toga nakupiti blata i svega pa to uveliko
smanjuje rashladjivanje tekucine. Meni se zna dizati temperatura i kada vozim po ravnome tj autoputem preko 130 :D
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 319 puta
garage

Post Postao/la mara- »

Je li se tebi diže temperatura ili autu kada ideš 130? :D
kula
Site Admin
garage

Post Postao/la kula »

Hhahhahahah autu , mara , autu ....
Sead_307
Početnik
garage

Hvala svima na sugestijama. Jasno je da treba da dize temperaturu u brdu ali mislim da nesto nije u redu jer mi dvije godine na istim brdovitim relacijama nije dizao preko 90 stepeni. I jos od kako se ovo pocelo desavati dosta je slabije i grijanje u vozilu za koje sam bio prije prezadovoljan. Nisam juce uhvatio vremena da odradim ozracivanje rashladnog sistema.
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Od kad ti je taj antifriz u autu, je li cist? Ako nije dugo mijenjan, trebalo bi to promjeniti i isprati sistem. Ja sam prije mjesec-dva kod sebe mijenjao permant i iznenadio sam se koliko je prljavstine bilo dok sam sve ispirao, a osjetno mi bolje grije. Prvo vidi je li ozracen da valja, pa javi sta si uradio ;)
kula
Site Admin
garage

Post Postao/la kula »

Ako ti slabije grije onda imas zraka u sistemu
Sead_307
Početnik
garage

Pozdrav drustvo.

Zamijenio sam termostat i ozracio sistem, barem se nadam da sam dobro ozracio. Vozio 4 dana na relaciji Kladanj Sarajevo i temperatura je u granici do nekih 85 stepeni po hladnom vremenu i usiljenoj voznji. Jednom je uz Karaulu dostigla oko 95 ali je bilo i ocekivati, kolona i uz Karaulu prva, druga.
Juce na putu prema Zvorniku penzionerske voznje temperatura nije prelazila 80 stepeni ali se desilo da mi ponovo izbije "ventil kapicu kako je ja nazivam" i antifriz na termostatu. Dosuo sam antifriza i skinuo sa tocka kapicu i zavrnuo na termostat i presao jos stotinjak kilometara i sve je bilo normalno.
tigar1982
VIP Član
Vozim: peuget 307 sw
 pohvaljen: 2 puta
garage

Post Postao/la tigar1982 »

mozda ti je ta kapica stradala mislim taj navoj na njoj pa ti zbog toga izbaciva vodu tu ne zavrnes dobr
Sead_307
Početnik
garage

Na toj kapici je bila mala rupica i kada popustim kapicu na tu rupicu su izlazili mjehurići zraka. Nije li to na poklopcu termostata rijeseno da smije izbiti samo zrak a ne i antifriz?
Sead_307
Početnik
garage

Promijenio antifriz i poklopac termostata.Bio kod par majstora koji su pregledali crijeva (tvrdoću) i misle da nije dihtung glave. Na dijagnostici pali prvu i drugu brzinu ventilatora. Negdje sam pročitao da ventilator kod upaljene klime mora da radi bez obzira ako nije postigao radnu temperaturu.Kod mene to nije slučaj. upalim klimu ali se ne pali ventilator dok ne predje 90 stepeni.Može li to sa ventilatorom biti problem dizanja temperature na uzbrdici kada je toplije vrijeme?
Sasa D
VIP Član
Vozim: 5008 (T87E; 2009–2016)
Motor: 2.0hdi 110kw
Ima zahvala: 31 put
 pohvaljen: 139 puta
garage

Post Postao/la Sasa D »

To moze biti problem ako ti dize temperaturu,jer ti se ne upali ventilator na vrijeme.
Ako ti izbacuje antifriz na boci otisao ti je dihtung glave motora.
Isti slucaj je bio i kod mog druga na 307 2.0hdi 66kw.
Popravka ga izasla 500km.
Odgovori

Natrag na “Kvarovi”