Uvoz automobila iz EU
- crankshaft
- Aktivan član
- Vozim: Peugeot 308 1.6 HDI
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 0
-
Re: Uvoz automobila iz EU
meni covjek kad je uvozio auto za mene,direktno u njemackoj napravio cool table i papire na mene. auto uvezeno na moje ime tako da ovdje nisam imao nekih problema,samo homologacija i carina i to je to :)
Lijep Peugeot nisi ga puno platio nikako, ja kad sam kupovao u Januaru bas isti Peugeot isto godiste,motor bio 3700 eura i to najjeftiniji, al vratili su mi porez posle pa me kostao opet oko 2950 eura. Jedina razlika sto je bio presao 180 000 :)
Na kraju me kostao oko 8200 KM sa registracijom s'tim sto nisam platio carinu i porez zbog povlastice, inace su ga procjenili da moram platiti mislim oko 2700 KM poreza i carine. Ja EUR1 obrazac nisam ni predavao zato sto su mi gresku napravili na njemu u vezi tezine auta,pa mi je spediter rekao da ga i ne predajem da ne bi pravili problem, zato sto ionako ne placam ni pdv ni carinu,te da procjena nece uticati to.
Uglavnom,najbitnije je da se u Njemackoj odjavi vozilo dobije export papir, EUR1 obrazac i coll table i ovdje kad dodjes na granicni prelaz skenira ti export papir na skener i automatski u zemlju iz koje si ga kupio dolazi potvrda da je auto uslo u drzavu u koju ga uvozis. Nakon toga odradis homologaciju i sa svim papirima idete u spediciju na carinu i to je to :)
Lijep Peugeot nisi ga puno platio nikako, ja kad sam kupovao u Januaru bas isti Peugeot isto godiste,motor bio 3700 eura i to najjeftiniji, al vratili su mi porez posle pa me kostao opet oko 2950 eura. Jedina razlika sto je bio presao 180 000 :)
Na kraju me kostao oko 8200 KM sa registracijom s'tim sto nisam platio carinu i porez zbog povlastice, inace su ga procjenili da moram platiti mislim oko 2700 KM poreza i carine. Ja EUR1 obrazac nisam ni predavao zato sto su mi gresku napravili na njemu u vezi tezine auta,pa mi je spediter rekao da ga i ne predajem da ne bi pravili problem, zato sto ionako ne placam ni pdv ni carinu,te da procjena nece uticati to.
Uglavnom,najbitnije je da se u Njemackoj odjavi vozilo dobije export papir, EUR1 obrazac i coll table i ovdje kad dodjes na granicni prelaz skenira ti export papir na skener i automatski u zemlju iz koje si ga kupio dolazi potvrda da je auto uslo u drzavu u koju ga uvozis. Nakon toga odradis homologaciju i sa svim papirima idete u spediciju na carinu i to je to :)
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Da, to je ta neka procedura.. ugrubo doduse. Ali meni neki tip rece da je bolje da se auto uveze na njemacke table (kao ne placa se ulazak u zemlju), da mi samo EUR1 obrazac izvadi ovaj lik sto bi ga dovezao od tamo i onda da se ovamo sve moze srediti. Cak i prevod i sve, jer ovo auto nije reg na toga sto bi ga uvezao nego na drugo lice. Ima oko toga cimanja masu.. 

- tigar1982
- VIP Član
- Vozim: peuget 307 sw
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 2 puta
-
jeli zna netko sada kakve su procedure oko uvoza auta iz njemacke i sta treba od papirologije jer vidim pisali ste nesto za 2016 g dali je doslo do izmjena nekih novih