Podešavanje farova

Odgovori
ElComandante91
Moderator
Vozim: 206
Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
Motor: 1.4E; 1.4 HDi
Ima zahvala: 350 puta
 pohvaljen: 235 puta
garage

Podešavanje farova

Post Postao/la ElComandante91 »

Preduslov bilo kakvog razmišljanja o nabavci novih farova - je ispitivanje funkcionisanja vaših farova. Postupak se vrši veoma prosto i brzo. Za ovo je potrebno imati metar na razvlačenje i imbus ključeve.Potrebno je ovo izvoditi u sumrak, kako bi tačno u motoru videli šta zavrćete, a šta odvrćete, kao i kakvu sliku crtate po zidu.

Potrebno je dakle naći zid širine bar 3 metra i tačno se upravno na njega parkirati na odstojanju od 10 metara od vrhova vaših farova. Naravno, teren treba da bude potpuno ravan! Ukoliko ste sve ovo precizno izmerili, dobro se namestili upravno na zid (ovo je jako važno jer je horizontalno štelovanje najveća muka)

1. od osovine sijalice fara uzmite visinu od tla. nju prenesite na zid
2. Odmerite rastojanje od osovina sijalica levog i desnog fara - i njih prenesite na zid.
3. Upalite farove - ukoliko vam se projekcija snopa gadja sa oznakama koje ste nacrtali na zidu - ugasite farove i terajte dalje.
4. Ukoliko to nije tako, radite sa zavrtnjima 1 i 2 dotle dok slika ne bude potpuno poklopljena sa crtežom na zidu. Ovde treba biti vrlo istrajan, jer i najmanja greška na većem rastojanju daje loše rezultate.

slika
Clapton is God!
tigar1982
VIP Član
Vozim: peuget 307 sw
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 2 puta
garage

Re: Podešavanje farova

Post Postao/la tigar1982 »

koliko auto mora biti udaljeno od zida i nije mi jasno jeli treba da se poklope snopovi sa tackom koju zacrtamo na zidu jer imam osjecaj da smu losa kratka svjetla skroz a duga su u redu
ElComandante91
Moderator
Vozim: 206
Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
Motor: 1.4E; 1.4 HDi
Ima zahvala: 350 puta
 pohvaljen: 235 puta
garage

Post Postao/la ElComandante91 »

Piše ti sve u tekstu : "Potrebno je dakle naći zid širine bar 3 metra i tačno se upravno na njega parkirati na odstojanju od 10 metara od vrhova vaših farova. Naravno, teren treba da bude potpuno ravan! Ukoliko ste sve ovo precizno izmerili, dobro se namestili upravno na zid (ovo je jako važno jer je horizontalno štelovanje najveća muka)" :)
Clapton is God!
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Ma nema tu posebne politike nastimaj da ti dobro vidis , a da ti niko ne blica kada ti naidje u susret :)
Ili ako bas hoces propisno onda odes na tehnicki pa da oni nastimaju uz pomoc one sprave
Phantom
Site Admin
Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79KW
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 90 puta
Kontakt:
garage

Post Postao/la Phantom »

tigar1982 je napisao/la:koliko auto mora biti udaljeno od zida i nije mi jasno jeli treba da se poklope snopovi sa tackom koju zacrtamo na zidu jer imam osjecaj da smu losa kratka svjetla skroz a duga su u redu
pogledaj da nije ko kod mene se desilo. Vidi sijalice da ti ne udaraju u one "limice" u faru.
Motion & Emotion
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Kao sto ti Phantom rece, prvo sijalice pogledaj kroz far, znaci moraju biti tacno u centru onoga limica. Ako su imalo ukrivo, ne moze ti snop biti da valja. Ako ne bude do sijalica, tehnicki.. mislim da ce ti to besplatno uraditi na mjestu gdje si radio tehnicki pregled ;)
tigar1982
VIP Član
garage

ok drustvo otici cu na tehnicki
zulleee
Iskusan član
Vozim: Peugeot 407 2.0 HDi
 pohvaljen: 4 puta
garage

Post Postao/la zulleee »

tigar1982 je napisao/la:ok drustvo otici cu na tehnicki
hahahaha lagano rece lik :)
daki30
Aktivan član
Vozim: Peugeot 407 2.0 HDI
 pohvaljen: 0
garage

Post Postao/la daki30 »

Hoće mi neko reći za šta služe ona dva bijela točkića jedan na drugom iza prednjeg fara kod peugeota 407,jeli to za ručno štimanje svjetala?
Dali postoji mogućnost pomjeranja čitavog fara gore - dolje, jer mi se čini da je kod mene na lijevoj strani razmak između fara i branika malo veći nego na desnoj strani??? :neznam:
srky_ug
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 karavan 1.6 16v
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 0
Kontakt:
garage

Post Postao/la srky_ug »

daki30 je napisao/la:Hoće mi neko reći za šta služe ona dva bijela točkića jedan na drugom iza prednjeg fara kod peugeota 407,jeli to za ručno štimanje svjetala?
Dali postoji mogućnost pomjeranja čitavog fara gore - dolje, jer mi se čini da je kod mene na lijevoj strani razmak između fara i branika malo veći nego na desnoj strani??? :neznam:
Kod 307-ce ta dva bijela tockica sluze za rucno podesavanje farova ...
Mozes i citav far pomjerati gore dole,npr ja sam svoj desni citav pomjerio gore jer takodje kao ti nije mi bio jednak razmak izmedju haube i desnog fara kao na lijevoj strani,...skines karambolku i naces par sarafica sto deze far za vezni lim, popustis ih malo i nastimas far rucno da lijepo legne uz branik zategnes ih i to je to :coolg:
tigar1982
VIP Član
garage

posto smo pricali oko podesavanja farova bio sam na putu i gdje sam bas uvidio da su mi niska kratka svjetla i odem ti ja kod servisera elktirke i lik mi podigne farove za 5 min i to kosta 5 km a ja presao 600 km jos me oci bole od toga i tih sitnih 5 km zato predlazem svima da odo i pregledaju visinu svojih svjetala
Odgovori

Natrag na “Ostalo”