Problemi s vasim autom

Odgovori
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Problemi s vasim autom

Post Postao/la anel007 »

evo valjda nisam fulao podforum, ako jesam nek modovi premjestaju

dakle jeste li do sad imali problema kakvih sa autom i kako ste to rijesili, sto se mene tice mozete pisati o svemu cim vas je vas francuz obradovao u proslosti, posto sam otvorio temu evo i pocecu onako natenane od pocetka

meni su bukvalno poceli problemi isti dan kad sam auto kupio, znaci odem u visoko da pazarimo auto i svidio se meni francuz drama, nije mi bilo bitno ni sto se na mjestima guli lak, ni sto je vozacevo sjediste vlasnici sluzilo za sado mazo aktivnosti (pretpostavljam), preko svega predjem jer je auto (bar tad) mehanicki bilo odlicno za pare koje su trazene za njega (poslije sam skontao da jeftina a skupa auta ne valjaju :green: ), dodjem do vogosce i vidim jedan zmigavac radi brzo, ajd reko crkla sijalica za cas cu ja to zamjeniti, na kraju se ispostavilo da je crkao onaj drzac sijalice u prednjem faru, a posto do tad francuze nisam imao i ni na jednom od lokalnih otpada taj djavo nisam uspio naci isti narucim ganc nov iz engleske, eno ga radi i dan danas

poslije toga me spopadne antipolution greska, te odi jednom majstoru, te drugom (ni dobrog majstora za francuze nisam znao pa sam obisao za kojeg god sam cuo da zna francuski) i bilo je tu svakakvih prica, te to je zbog goriva, te zbog onog, zbog ovog i svaki gresku izbrise, uzme 20 kermi i kaze vozi da bi se ista ponavljala iz mjeseca u mjesec, nadavao se para za to brisanje mogao sam pola auta prefarbati, da bi mi na kraju puko film, odem i kupim gornju lambda sondu (jer je ona bacala gresku uvijek), provedem pola dana odvrcuci ebeno govno jer je zapeklo ko da se nikad mijenjati ne treba i zamjenim

nakon zamjene gornje do nekoliko mjeseci poce se javljati seka joj donja, sreca imao nekih para pa i to zamjenim (sreca u nesteci je da je ovu bar bilo lakse odvrnuti :green: )

zadnji problem se desio ljetos (i sumnjam da je on uzrok i problema sa sondama koje mozda i nisam morao mijenjati, mos misliti idile :green: ) a to je da se auto jednostavno pocelo gasiti pri pritisku na kvacilo i stajanju, odem do svog majstora i dobrog prijatelja gdje odrzavam auto ono kad se treba ulje zamjeniti i tako te sitnice sto svako zna i ustanovimo da je problem u klapni gasa, probamo prvo sa ciscenjem i to je pomoglo koji dan ali se i dalje nastavilo, nadjemo poslije polovnu i zamjenimo (nove su skupe do boga, al o tome vise u nastavku), podesimo preko dijagnostike sve po ps-u ali ni to nije pomoglo, opet meni puko film i narucim ja auto u blok na pregled i tu se iznenadim pofino...

...tako odem u ovlasteni servis vec spreman za giljotionu jer sam se o ovlastenim servisima naslusao svakakvih prica i tu me doceka skroz fin ciko koji radi na prijemu auta za servis, i tako pricamo o mom problemu kaze covjek lijepo ajd krenut cemo ovako, mozda si ubacio tu klapnu sa auta koje je imalo noviji softver pa se iz nekog razloga ne podudaraju podatci i pravi probleme, ako hoces prvo s tim da pocnemo, sacekam ja tako dok momci nisu update odradili ali ni to nije pomoglo, kaze ponovo ciko nama prijavljuje problem na toj klapni i dalje, ako hoces da nju narucimo pa vidimo hoce li pomoci, a ja naviknut kako ostali majstori rade provo pitam sta ako ne proradi valja mi i to platiti pa traziti dalje, tek poslije pitam koliko kosta :green: , kaze covjek ne znam ja kod koga si ti do sada vozio auto ali to nasa politika nije, ako ne bude radilo vracamo tvoju staru i trazimo sta je problem dalje, kaze da ce me komplet taj cirkus kostati ~550 KM i et pristanem je (a imao sam opciju da popravim ili da stoji, bas mi tesko bilo prisati :green: ), i on se iznenadio kad je narucivao jer po mom broju auta mu je ponudilo dvije te klapne (pa je i to mozda razlog sto ova polovna nije radila)

eh auto tako stajalo 10-tak dana kod njih dok ne stigne dio i kad su napavili zovu, ja vec spreman dati vise od 600 KM racunajuci njihove sate, cjenu dijela i bezobrazluk (za koji su mi opet drugi pricali) da bi mi ciko ispostavio racun ~560 KM, reko sta je ovo kaze sto ne svidja ti se, ma jok reko ali sam se pripremio na vecu cijenu, ma kaze izasli smo ti malo u susret, nije ovo ipak jeftin dio pa smo ti odobrili 15% popusta ne dijelove iako si oko 7 dana zakasnio na tu akciju, fino se zahvalim i odem kuci da bi mi nakon nekoliko dana zvonio telefon, javim se kad zovu iz servisa da vide kako se auto ponasa i imam li i dalje problema

od tad, hvala Bogu, auto radi ko nov, tad sam rekao za bilo kakav problem idem direktno njima, jesu skuplji ali brate sigurniji si, ovo mijenjanje ulja i budalastine svi mogu, ali ipak kad se pojavi problem treba vozit skolovanom insanu

p.s. kome se ne cita roman, suma sumarum je da je problema bilo i da su sredjeni :green:
slika ¦ slika
Phantom
Site Admin
Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79KW
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 90 puta
Kontakt:
garage

Re: Problemi s vasim autom

Post Postao/la Phantom »

Kupljen 307 normalno sve bilo i najednom poceo da trza u voznji. Puca drobi kao da se motor raspada. Vizuelno nema kvaroav i onda krece dramaturgija... Jedan "majstor" ubjedjuje me da ne znam voziti moram forsirati auto, al gdje ces forsirati ne mozes 50 i 70 voziti polomi se od trzanja i gasenja. Drugi majstor, treci niko pojma nema. I ajde ovlasteni Novoprom u Doboju (kao ovlasteni pa ajde ako oni ne znaju niko ne zna) dobrih mjesec vozi do Doboja nazad popravljaj, placaj, sve jedan pregled naplatise uzeli oko 3000 KM... naravno popravili nisu. I pukne mi film kada nisu znali diznu skinuti htjeli glavu motora skidati. I naravno slucajno mi covjek spomenu lika. Odem njemu lik nece da me slusa samo kaze dodji sutra po auto. I nazva me sledeci dan ponesi 150 KM popravljeno auto. I otisla elektronika kod prenosa goriva violina
Motion & Emotion
ElComandante91
Moderator
Vozim: 206
Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
Motor: 1.4E; 1.4 HDi
Ima zahvala: 350 puta
 pohvaljen: 235 puta
garage

Post Postao/la ElComandante91 »

Svaka čast na romanu :D , zna se desiti da u ovlaštenom budu bezobrazni, ali svaka pohvala za Blok, tako treba ovlašteni servis da radi!
Clapton is God!
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

ma hej, da ne radim to sto radim mogao bih bez po muke u pisce :green: :green:

a mene su iznenadili stvarno, a i ne iznenadili kad su ko da doktoru ides, em se narucit moras koji dan ranije, em ti na auto navuku zastite da ne prljaju, em mu vode karton kad je sta bolovao, ma hej insan pa hajd :green:

a phantom ti imao problema kao komsija mi, obisao sve za koga je cuo pocev od ovlastenog do samostalnih majsora, pola motora zamjenio i na kraju se ispostavilo da mu je problem pravio osigurac za koji je nekom bilo zao dati koju marku i novi kupiti nego preklemao nesto pa auto kad malo tucne na neravnini kakvog ugasi se jer je zica kojom je preklemano gubila kontakt
slika ¦ slika
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Hahaha koji si ti kralj .
Svaka cast za temu ,pa hajde da i ja dam svoj prilog a prica ide ovako:
Auto kupljen u 10/11. mjesecu 2007.
Sve super sve ok auto znam otkako je dosao , a kupljen je nov i ja sam drugi vlasnik.
Vozim se dva tri mjeseca i famozni antipollution fault na displeju, hm, sta sad.
Ovlasteni daleko niko o pugu pojma nema , srecom nalazim jednog mehanicara sa wurth dijagnostikom , kopca on i baca nekakvu gresku oko turbine , reko je on meni to tacno, al zaboravilo se jbg.
Nakon toga negdje u 6.mj 2008 god opet ista greska , telefon i dogovoren termin u Blok sarajevo.
Uljudno me primili nema sta i zena se , koja je bila sa mnom (oce ona da vidi sta je to ovlasteni a i da guzica vidi puta ) takodje ugodno iznenadi.
Kaze meni majstor ajde uvucite auto u garazu pa da ga skopcamo na dijagnostiku.
Palim ja i krecem prema garazi a onih majstora sto je bilo tu se okrenuse prema meni i nesto pricaju gledajuci u auto kontam dive se ljepoti francuskog dizajna.
Dok je ovaj kopcao zena ce ti meni: spominju nesto plivajuce nesto :omg:
Na dijagnostici izbaci gresku fap filter zapusen ili probijen . I na osnovu toga ustanovise da je otisao senzor na izlazu iz fap filtera cijena 180 km.
Narucim ja to i platim 25 KM pola sata dijagnostike s tim da su uradili i update softvera, i pitam ja sta ste gledali kada sam ulazio u radionu s autom. Tek ce ti ovaj jedan ma otiso ti plivajuci zamajac . sta jel strasno to ma eto mozes jos malo dobro se cuje.
Kolko je para pitah , samo malo veli on i sa osmjehom mi govori zamajac i set kvacila ti dodje oko 2500 KM :lovac: sreca drzo se za onaj pult i ne upadoh. Oces da narucimo zajedno sa senzorom ma jok kakvi , samo senzor naruci i to je to za zamajac cu da vidim.
Proslo petnaest dana telefon mi zvoni senzor doso otidjem i zamijenim to . I od tada do danas nikakvih problema sa fapom bonce
Nego crv sumnje tada za plivajuci radi li radi malo raspitivanja i saznam za fiksni set.
Nadjem u veranu u banja luci cijena 750 km komplet plus ruke stoja i od tada do danas ni sa tim problema ....
Nastavak slijedi kada mi ruka dodje sebi od tipkanja...
Epilog isti kao kod anela kome se ne cita uglavnom sve je rijeseno :D
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

sreca pa je jeftin, mislim na zamajac :green:

a sreca jos veca pa ja to nemam, inace da imam cim prvi problem fiksni bi nabacio i miran, bas mi ovaj prijatelj sto kod njega ulje i slicne budalastine mijenjam prica nedavno da su ovo ljeto imali 300-400 auta za zamjenu zamajca, i skoro svi fiksni stavljali, kaze bilo raje kojim nije pravio probleme ali dosli cisto da zamjene (ovi vecinom rade vw gamu auta pa je za njih i govorio)

a procitao sam nedavno na formu za zamajac jednu stvar koje cu se sjecati dok sam ziv, kaze ciko ovako: prije yugo izadje iz fabrike i ode na otpad sa istim zamajcem, skontali proizvodjaci da to i nije bas isplativo, metnuli na casu nekoliko oprugica i prodaju muda pod bubrege da je to bolje i udobnije cisto da bi za dogledno vrijeme pofino para uzeli za zamjenu te case sa oprugicama
slika ¦ slika
kula
Site Admin
garage

Post Postao/la kula »

... epizoda druga:
Odlazak na vikend u Trogir sa zenom i sinom.
Krecemo sa uglancanim autom i punim rezervoarom , ugodan razgovor prekida prestanak rada ventilacije , sunce przi , vruce, sta mu je sad puzz
Srecom znam jedno elektricara u Vitezu i skretanje sa planirane rute prema njemu.
Radio covjek neko auto i ja ga prekidam.Kaze dodji sutra nemam sad vremena , de ,rekoh, bolan pogledaj sta je moram na more pa da se ne kuham. Mrmlja nesto uze nekakve turpijice, kontam hoce nokte turpijat, zavuce se ispod volana skinu plastiku i zavuce se jos dublje, kontam al Pezo ima prostora pola covjeka stade samo ispod volana :D
Izvlaci se odozdo i kaze malo ti je djek oksidiro na motoru ventilacije, moraces to rijesiti ovo ti je privremeno rjesenje. Ok rekoh bitno je da sad radi dam mu cenera i nastavljamo put.
Sve je bilo ok sa tim to ljeto, jesen, i dodje zima al ona vjerovatno pamtite kada su bili minusi do cak -29 .
Ustajem ja ujutro upali auto brate nema sta, nastimam grijanje u vratim se u kucu dok se on malo ugrije. Kaze zena hajmo da ne kasnimo , sjedamo u auto nista se ugrijalo nije opet ventilacija ne radi, put do viteza , sve zaledilo unutra jedva dodje na posao a smrzo se ko ekser :g:
Zovem Blok kaze ti meni tip ladno, morate rijesiti to nekako ne isplati vam se kupovati sada instalacije za to cak mi ne rece ni koliko kosta puzz
Internet i potraga za mogucim problemom, nadjem ja kako se to rijesava i rijesim to u magacinu u firmi , jesam se "malo" smrzo al sam bar rijesio problem.
Radi sve fercera samo tako nekih mjesec dva a ondaaaa opet nema ventilacije samo se neko zujanje cuje. Raskopam opet sve,izvadim motor ventilacje i odnosim nekom majstoru da ispita kaze ti on meni ili ti je crko rotor ili su cetkice otisle, pa hajd reko da vidimo cetkice da ih zamijenimo , ejs, rece on,nemoze se to zamijeniti moras nov motor uzeti.
Pokupim ja to od njega i trazi po piku ima ih od 50-100 KM ,al posto mi novcanik boluje od akutne anoreksije rastavim ja to bez ikakve muke i ustanovim da su otisle cetkice kupim ih za 6 KM zamijenim sve smontiram i radi, fercera ko nikad :D
Doktorirah tu oblast nako bez planiranja, sto ti je kad te muka natjera :D
Eto to je moja prica o mome SW-u i problemima koje sam imao i kako sam rijesio.
tigar1982
VIP Član
Vozim: peuget 307 sw
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 2 puta
garage

Post Postao/la tigar1982 »

kula je napisao/la:... epizoda druga:
Odlazak na vikend u Trogir sa zenom i sinom.
Krecemo sa uglancanim autom i punim rezervoarom , ugodan razgovor prekida prestanak rada ventilacije , sunce przi , vruce, sta mu je sad puzz
Srecom znam jedno elektricara u Vitezu i skretanje sa planirane rute prema njemu.
Radio covjek neko auto i ja ga prekidam.Kaze dodji sutra nemam sad vremena , de ,rekoh, bolan pogledaj sta je moram na more pa da se ne kuham. Mrmlja nesto uze nekakve turpijice, kontam hoce nokte turpijat, zavuce se ispod volana skinu plastiku i zavuce se jos dublje, kontam al Pezo ima prostora pola covjeka stade samo ispod volana :D
Izvlaci se odozdo i kaze malo ti je djek oksidiro na motoru ventilacije, moraces to rijesiti ovo ti je privremeno rjesenje. Ok rekoh bitno je da sad radi dam mu cenera i nastavljamo put.
Sve je bilo ok sa tim to ljeto, jesen, i dodje zima al ona vjerovatno pamtite kada su bili minusi do cak -29 .
Ustajem ja ujutro upali auto brate nema sta, nastimam grijanje u vratim se u kucu dok se on malo ugrije. Kaze zena hajmo da ne kasnimo , sjedamo u auto nista se ugrijalo nije opet ventilacija ne radi, put do viteza , sve zaledilo unutra jedva dodje na posao a smrzo se ko ekser :g:
Zovem Blok kaze ti meni tip ladno, morate rijesiti to nekako ne isplati vam se kupovati sada instalacije za to cak mi ne rece ni koliko kosta puzz
Internet i potraga za mogucim problemom, nadjem ja kako se to rijesava i rijesim to u magacinu u firmi , jesam se "malo" smrzo al sam bar rijesio problem.
Radi sve fercera samo tako nekih mjesec dva a ondaaaa opet nema ventilacije samo se neko zujanje cuje. Raskopam opet sve,izvadim motor ventilacje i odnosim nekom majstoru da ispita kaze ti on meni ili ti je crko rotor ili su cetkice otisle, pa hajd reko da vidimo cetkice da ih zamijenimo , ejs, rece on,nemoze se to zamijeniti moras nov motor uzeti.
Pokupim ja to od njega i trazi po piku ima ih od 50-100 KM ,al posto mi novcanik boluje od akutne anoreksije rastavim ja to bez ikakve muke i ustanovim da su otisle cetkice kupim ih za 6 KM zamijenim sve smontiram i radi, fercera ko nikad :D
Doktorirah tu oblast nako bez planiranja, sto ti je kad te muka natjera :D
Eto to je moja prica o mome SW-u i problemima koje sam imao i kako sam rijesio.

kula druze i doktore za ventilaciju jedno pitanje juce primjetim da mi motor od ventilacije pomalo pisti kada je smanjen na male obrtaje pa kontam da ga malo podmazem sa obicnom masti ili ako mislis da ima nesto drugo i da glavno pitanje KAKO da dodjem do njega jer mislim da je neki od lezaja ostao suh ili vec sta nekada skripi nekada ne
kula
Site Admin
garage

Post Postao/la kula »

Ovo moras poskidati prvo
slika
slika
slika
znaci ove dvije ispod volana i ovu bocnu gdje je ventilacija za noge
Onda raskaci ove djekove
slika
Kada to uradis komplet motor tj. ovo kuciste zarotiras u smjeru suprotnom od kazaljki na satu.
To ce ici malo teze :g: i moras biti uporan i jak.Ja sam par puta odustajao da se smirim :ljut:

Nakon toga moras raskaciti letvu volana dole gdje ulazi u pod cini mi se da je kljuc 13
al nema veze vidjeti ces.
Tu letvu mozes skloniti oko pedale kvacila.
EEE onddddaaa popij jedan apaurin ili nesto slicno ovome:

slika

To ce ti biti potrebno da izvadis motor napolje.
Onda onaj saraf odvrnes sto se vidi na slici sa djekovima i skines to kuciste sa motora da bi imao bolji pristup piksnama da ih mozes podmazati.
Sretno i ako te jos nesto zanima pitaj :yes:
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

maloprije se sjeti jednog problema koji me mucio prosle zime a isti se moze rijesiti djaba (ako imate viska hemisku olovku koja ne radi), u pitanju je problem sa zatvaranje gepeka po hladnom, kad se zaprlja "rucica" za otvaranje, dok nisam skontao sta je u pitanju vozao sam 7 dana sa otvorenim gepekom (sreca pa je francuz i niko ih ukrast nece :green: ), uglavnom da se rijesi ovog problama moraju se komplet vrata gepeka rasklopit da se dodje do rucice i ja sam tu ubacio pola onog federa iz hemijskih olovki da vraca rucicu od mikroprekidaca, koga bude mucilo znat ce o cemu govorim

sjetio se ovog jer mi se upravo rodjak zali da mu se isto desava pa sam ga uputio ka rjesenju (btw. 307 sa feline opremom, 2.0 benzinjara od 180 konja malo je rec da leti :green: )
slika ¦ slika
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 319 puta
garage

Post Postao/la mara- »

Ja sam hvala Bogu prezadovoljan sa svojom 307-icom, toliko da me je strah da ću ga ureći. :D

Kupljena u decembru 2011. godine. Tada zamijenjeni grijači a nakog godinu spona volana i krajnica što je trebalo još kada je kupljena ali to baš nisam ni skontao da treba.

Jedini problem koji od početka pa do danas imam i nisam uspio da riješim je smrad klime u kabini. Jednom sam vadio tablu ali nisam vadio vani isparivač nego je na licu mjesta čistio, pa ću na ljeto sada sve vaditi, bukvalno sve i da se sve pretrese i da se to nadam se napokon riješi.
bojan2906
Iskusan član
Vozim: Peugeot 307sw 1,6 HDI
 pohvaljen: 7 puta
garage

Post Postao/la bojan2906 »

Hajde da i ja napišem koju na ovu temu. Auto je kod mene skoro pola godine i do sada sam imao problema prvo sa ovim prekidačem od gepeka, stavio spužve ispod i sada vraća uredno. Onda je počeo da dimi i da slabije vuče, ispostavilo se da je bio začepljen neki elektroventil turbine i neispravan EGR ventil. EGR zamijenjen i ventil otčepljen i sada ide normalno. Takođe imam problem sa smradom klime u kabini. Ostalo sve OK, zadovoljan autom. :)
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

probaj smrad klime otkloniti onim sredstvima u spreju, haman oko 15 KM kostaju i ima ih se svugdje naci, ja sebi pustio da odradi prije mjesec i jos uvijek mirise kad upalim klimu, i ne treba mi nikakav miris u autu :green:
slika ¦ slika
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 319 puta
garage

Post Postao/la mara- »

Pravac u ABC citroen da ti urade dezinfekciju. Nakon toga zamjeni filter klime, uzmi u Motorexu ugljeni marke Topran i kupi kod njih sprej za dezinfekciju koji košta 10km, nemoj Sonax-ov, meni se loše pokazao, možda ga i dobiješ gratis uz Topran i iskoristi i taj sprej prema uputstvu. To je meni jedino pomoglo nakon 4 godine muke sa tim.
bojan2906
Iskusan član
Vozim: Peugeot 307sw 1,6 HDI
 pohvaljen: 7 puta
garage

Post Postao/la bojan2906 »

Probaću. Hvala
Odgovori

Natrag na “Ostalo”