Trzanje u voznji ANTI POLLUTION

Odgovori
kliker
Aktivan član
Vozim: Peugeot 307 1.4 HDI
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

Trzanje u voznji ANTI POLLUTION

Post Postao/la kliker »

Pozdrav za ekipu,

Pokusat cu ispocetka .... Znaci nekad proslo proljece naravno pripreme pred ljeto zamjenim sve filtere i prvi put cca .tri godine nakon sto sam kupio lava filter goriva (naglasak na ovaj filter). Poslije dva mjeseca u voznji mi pođe da trza, onaj osjecaj kao kad se vozis na biciklu pa te neko povuce za sic :green: .

Ja inace nisam brzac jos je lav sam po sebi lijen (Peugeot 307 1.4 HDI 2003 god.), a 95% voznje je gradska , kaze prijatelj malo ga stisni da se propuše, i on uzme auto i natjera ga , i nakon toga vise se nije ponavljalo , sve do neki dan ... ( idu reklame :D )

Krenem ti ja sa svojom konom na more i vozimo se put za capljinu i trzne jednom - dva puta i opet stane, dodjem na granicu predjem granicu ko da je cekao podje konstantno da trza i upali se greska antipollution i servis lampa... Skrenem ugasim auto dignem haubu ( ne sto sam majstor , nego eto nemam izbora :help: ne vidim nikakve anomalije, sve tekucine tu , nista ne dimi, udjem u auto upalim greska i dalje stoji tu ali auto normalno radi. Posto sad nemam izbora vec sam presao granicu , ne znam kako ove vucne sluzbe rade preko granice (mozda je to neka druga tema koju bi valjalo raspraviti, ja sam poceo da istrazujem sta u tom slucaju, kako postupiti..), odlucim nastaviti put, i u toku puta nekoliko puta trzne , narocito pri usponima , ali dodjem do Gradca, parkiram i ostavim auto.

Navecer polazim kuci, normalno pali, greske nema haj reko obasjalo me sunce, nisam ni deset metara zatrza i upali se greska. I vozim ti se ja tako jadranskom magistralom i ono ponekd zatrza , a ja se molim samo da mi je preci granicu nekako bi lakse , naravno nervoza ni klima ne pomaze koliko je vruce. Tamo negdje prije iskljucivanja sa magistrale na Komin skoro mi se ugasi ... Kada sam skrenuo za Komin ono prazno nigdje nikoga hajd reko pokust cu i ja malo da ga pritisnem i stisnem ti ja njega , lav rice , crni dim iza njega , i usporim kad ono normala, ni da se zakaslje i tako ti dodjem kuci niti jednom vise, sutra dan greska se ugasila.

Da ne duzim, ponovo navecer vozim, toliko zatrza da mi se ugasi(greska se pali) i to tacno ka sam prelazio jednu raskrsnicu na ( ko zna najveca raskrsnica u centru na spanskom trgu), te nekako stisnem kvacilo upalim sva cetiri i predjem preko raskrsnice da nisam blokirao saobracaj i da me niko ne udari ...

Ujutro opet nema greske , majsto kaze nema efekta raditi dijagnostiku bez greske, malo sam ga "propuhao" i danas stavio novi filter nafte , mada sumljam da je do njega , jedni kazu do pumpe za gorivo ... e sad terorija:

U trenutku kada smo stavili novi filter ponovo se pojavila greska dok je verglao, to znaci da taj senzor u filteru javlja da nema dovljno nafe i da pali gresku, i naravno kad je se napunio ugasila se greska, sto navodi na sumlju da negdje nesto u toku vozne ne gura naftu kako bi trebalo zafali nafte u filteru i upali se greska, mada kazu da ova ANTI POLLUTION greska se veze za vise senzora, to je neki amaterski zakljucak , sada molim Vas za misljene i iskustva...

Pokusao sam sto bolje objasniti , ako sta treba tu sam. Sad ljeto kontam jos koji put na odmor al strah je tu, sve mi se cini da cu autobusom :( ...

I jos imal koji kvalitetan covjek za pezoe u Mostaru ili okolici...
Zadnja izmjena: kliker, dana/u 14. srp 2016, 20:42, ukupno mijenjano 1 put.
Phantom
Site Admin
Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79KW
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 90 puta
Kontakt:
garage

Re: Trzanje u vozni ANTI POLLUTION

Post Postao/la Phantom »

Na koliko obrtaja, u kojim brzinama dolazi do trzanja i mijenjali motor zvuk?
A pogledaj ti pumpu, ocisti je. Pogledaj senzor pritiska goriva. I jednom kvalitetnom majstoru da pregleda elektroniku koja je zaduzena za prebacivanje goriva u motor
Motion & Emotion
kliker
Aktivan član
garage

Post Postao/la kliker »

Phantom je napisao/la:Na koliko obrtaja, u kojim brzinama dolazi do trzanja i mijenjali motor zvuk?
A pogledaj ti pumpu, ocisti je. Pogledaj senzor pritiska goriva. I jednom kvalitetnom majstoru da pregleda elektroniku koja je zaduzena za prebacivanje goriva u motor

Negdje na oko 2000 obrt trza , i mislim u trecoj- cetvrtoj najvise mada nije pravilo, da nesto posebno mjeja zvuk ne mjenja...
Phantom
Site Admin
Kontakt:
garage

Post Postao/la Phantom »

Slican, skoro isti imao problem. Fazon nije elektronika davala dovoljno goriva u motor, sto je dovodilo do trzanja. Kvar 150km
Motion & Emotion
kliker
Aktivan član
garage

Post Postao/la kliker »

Phantom je napisao/la:Slican, skoro isti imao problem. Fazon nije elektronika davala dovoljno goriva u motor, sto je dovodilo do trzanja. Kvar 150km
Napisi rijesenje ne peci me :green: kome treba otici sta reba zamjeniti ?
Harun
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 2.0HDi i 206 2.0HDi
 pohvaljen: 16 puta
garage

Post Postao/la Harun »

Taj majstor sto ti je rekao da nema sta gledati na dij. ako nema greske, ja mu ne bi vise nikada otisao. Licno radim dijagnostiku i mogu ti reci da i kompjuter cesto daje neke genericne greske, tj. nije cesto precizan sta mu je u kvaru pogotovo kod starijih modela. A on moze na dij. vidjeti do cega je, kolko goriva ide u motor, pod kojim pritiskom itd. Ako zna citat parametre moze skontati jel neki senzor ili nesto drugo.

Poslano sa mog GT-I9070 koristeći Tapatalk
Phantom
Site Admin
Kontakt:
garage

Post Postao/la Phantom »

Kvalitetan majstor da pogleda to sto sam napisao i nista vise :D imao sam problem i nema "majstora" koji nije pokusao. Lik popravio za 150 km to rekao za elektroniku i rekao ako trzne opet vraca pare i poklanja mi svoj 406 :D
Motion & Emotion
kliker
Aktivan član
garage

Post Postao/la kliker »

Phantom je napisao/la:Kvalitetan majstor da pogleda to sto sam napisao i nista vise :D imao sam problem i nema "majstora" koji nije pokusao. Lik popravio za 150 km to rekao za elektroniku i rekao ako trzne opet vraca pare i poklanja mi svoj 406 :D

Znaci, izvrsio ti neku kalibraciju senzora, pumpi ili cega vec, sto bi se reklo softwerski ti rijesio ( puno mi 150 KM zbog toga pitam) ili je zamjenio neki elektronicki dio ?
Phantom
Site Admin
Kontakt:
garage

Post Postao/la Phantom »

Jedva mi i ovo rekao fazon "majstor ne otkriva svoje tajne". Iskreno niti sam puno zapitkivao mislio sam da je i on sarlatan. Al znam da mi je rekao da dovoljno goriva nije islo u motor :)
Motion & Emotion
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Moj savjet je otici na dijagnostiku , ali kod nekoga ko ima originalnu pa da ti pogleda kakvu ti je gresku izbacio , tj za sto je vezana.
Ima tu mnogo tih stvari sta bi moglo biti , od pumpe goriva , egr ventila , zaprljane usisne grane.
Bez dijagnostike mozemo samo nagadjati , to ti je za pocetak najjeftinije
suad83
Aktivan član
Vozim: peugeot 307
garage

Re: Trzanje u voznji ANTI POLLUTION

Post Postao/la suad83 »

Prije dva dana se kod mene nesto slicno desavalo na dijagnostici pokazao (senzor rail tlaka prevelik pritisak) to je senzor na ranpi tj na cijevi odakle ide nafta na svaku diznu majstor je skinuo i produvao ga na kompresor i nafrcao sprejem nekakvim mislim da je sprej za maf al nisam siguran i kvar otklonjen dokle neznam pa probaj i ti inace kod mene je 2.0 66 kw

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk
Sasa D
VIP Član
Vozim: 5008 (T87E; 2009–2016)
Motor: 2.0hdi 110kw
Ima zahvala: 31 put
 pohvaljen: 139 puta
garage

Post Postao/la Sasa D »

Kod mene je bio slican problem i takodje bio problem senzor ubrizgavanja na rampi.
Tom
Moderator
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Vozim: 204, 208, 308
Motor: 1.6 hdi
Ima zahvala: 241 put
 pohvaljen: 482 puta
garage

Post Postao/la Tom »

I ja sam sinoc izlistao da displeju ovu Antipolution grešku. ENGINE lampica mi gori. Uvalio sam ga u crveno, 5,5k obrtaja, preletio šinski prelaz i upali se na tablu, mislio sam da sam pokidao kaiš.

poslato s Jadrana
204 1.2 b 1972.
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
ex: 207
suad83
Aktivan član
garage

Post Postao/la suad83 »

Rano sam se pofalio da sam rijesio problem jutros opet ista greaka sa senzorom na rampi probao polovan sa ispravnog puga opet isto stavio nov isto sad vise trza i dimi crno gasi se na leru kao da radi na 3 klipa povremeno imali ko kakvu ideju sta moze biti kod greake je 0190
Zadnja izmjena: suad83, dana/u 19. srp 2016, 23:59, ukupno mijenjano 1 put.
GazdaPaja
Iskusan član
 pohvaljen: 3 puta
garage

Post Postao/la GazdaPaja »

Probaj usuti atf-a u gorivo.

Послато са HTC Desire 816 уз помоћ Тапатока
Odgovori

Natrag na “Kvarovi”