Stop svjetlo ne radi na Peugeot 307
- zstani
- Početnik
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 0
-
Stop svjetlo ne radi na Peugeot 307
Ne radi mi niti jedno od tri stop svjetla (ne rade oba bočna , a također ni srednje) na Peugeot 307 2.0 HDI 2002 godište.
-Prvo sam provjerio unimerom prekidač na papučici kočnice i on je ispravan odnosno kada se pritisne papučica propušta signal .
-Zatim sam provjerio osigurače trebali bi biti F5 ili F17 ,također sam osim ova dva provjerio unimerom skoro sve ostale osigurače koji se nalazi unutar auta iznad papučice od kvačila.
-Sijalice od stop svjetla također ispravne ,nisam samo provjeravao sijalice od srednjeg stop svjetla koje se nalaze na vrhu vrata od gepeka
-Utvrdio sam da na kućišta od sijalica od stop svjetla dolazi masa odnosno minus.
Zna li neko u čemu može biti problem ? Koji je tačno osigurač preko kojeg rade stop svjetla? Osim toga na papučici od kočnice imaju dva prekidača jedan je bijeli i on kada se pritisne kočnica pravi spoj,a drugi je crveni i on radi kontra od ovoga bijelog on kada se pritisne papučica od kočnice prekida spoj.Koja je funkcija ovog bijelog , a koja je funkcija crvenog prekidača na papučici kočnice?
-Prvo sam provjerio unimerom prekidač na papučici kočnice i on je ispravan odnosno kada se pritisne papučica propušta signal .
-Zatim sam provjerio osigurače trebali bi biti F5 ili F17 ,također sam osim ova dva provjerio unimerom skoro sve ostale osigurače koji se nalazi unutar auta iznad papučice od kvačila.
-Sijalice od stop svjetla također ispravne ,nisam samo provjeravao sijalice od srednjeg stop svjetla koje se nalaze na vrhu vrata od gepeka
-Utvrdio sam da na kućišta od sijalica od stop svjetla dolazi masa odnosno minus.
Zna li neko u čemu može biti problem ? Koji je tačno osigurač preko kojeg rade stop svjetla? Osim toga na papučici od kočnice imaju dva prekidača jedan je bijeli i on kada se pritisne kočnica pravi spoj,a drugi je crveni i on radi kontra od ovoga bijelog on kada se pritisne papučica od kočnice prekida spoj.Koja je funkcija ovog bijelog , a koja je funkcija crvenog prekidača na papučici kočnice?
Zadnja izmjena: zstani, dana/u 30. pro 2016, 10:03, ukupno mijenjano 1 put.
- kula
- Site Admin
- Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
- Ima zahvala: 70 puta
- pohvaljen: 297 puta
-
Re: Stop svjetlo ne radi na Peugeot 307
Provjeri osigurace 5, 17 ,18 ispod volana.
Crveni prekidac ti je prekidac za tempomat a bijeli ti je za stop svjetlo.
p.s.
Tema ti je premjestena u odgovarajuci podforum.
Crveni prekidac ti je prekidac za tempomat a bijeli ti je za stop svjetlo.
p.s.
Tema ti je premjestena u odgovarajuci podforum.
- zstani
- Početnik
-
Provjerio sve osigurače koji se nalaze ispod volana i svi su ispravni
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 745 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Skini sijalicu i nek ti neko drzi kocnicu pritisnutu, i onda ispitivacem vidi dal ti dolazi uopste struja od sijalica. Cini mi se da nisi napisao da si to radio..
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
- zstani
- Početnik
-
Probavao sam to tako što sam na bijelom prekidaču kod papučice kočnice postavio sa komadićem žice briknu odnosno prespojio sam dvije žice koje dolaze na ovaj prekidač,zatim sam dao kontakt i potom mjerio na obadvije sijalice od bočnih štop svjetala ne dolazi struja.
- Tom
- Moderator
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Vozim: 204, 208, 308
- Motor: 1.6 hdi
- Ima zahvala: 241 put
- pohvaljen: 482 puta
-
A rade li ti zmigavci/rikverc svinetlo/maglenka ili je sve mrtvo?
poslato s Jadrana
poslato s Jadrana
204 1.2 b 1972.
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
ex: 207
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
ex: 207
- zstani
- Početnik
-
Sve ostalo radi sem osvjetljenja registarske tablice ,nisam provjeravao sijalice na njoj moguće da su pregorjele
- tigar1982
- VIP Član
- Vozim: peuget 307 sw
- pohvaljen: 2 puta
-
mozda ti je negdje precvikano kablo koje dovodi od osigutraca do sijalica
- zstani
- Početnik
-
Moguće je da je presječen kabel preko kojeg stop svjetla dobijaju plus.Zna li neko dali ima neki relej koji uključuje odnosno šalje ovaj plus ka sijalicama
- dino
- Moderator
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Pogledaj snop kablova koji izlazi na vrata gepeka, kada se otvore na gornjoj lijevoj strani, da nije tu oštećeno ili u prekidu, pa blokira stop svjetla.
Plus je direktno povezan sa osigurača samo što ide u seriju sa jedne sijalice na drugu i na treću.
Evo ti šeme.

Plus je direktno povezan sa osigurača samo što ide u seriju sa jedne sijalice na drugu i na treću.
Evo ti šeme.

- Početnik
-
Tema se može zatvoriti
Odvezao auto autoelektričaru ,on mjerio unimerom i utvrdio da na prekidač na papučici kočnice ne dolazi + pošto se da kontakt ključem, zatim provizorno kabelom direktno sa akumulatora doveo + i stop svjetla prosvijetlila. Kada je zatim maknuo taj kabel štopovi su proradili sami od sebe i rade uredno. E sad ništa pametno iz ovoga ne mogu zaključiti i majstoru nije jasno. On reče da mu je možda trebala samo nekakva pobuda ili slično . U glavnom poslije toga je prošlo 7 dana i štopovi uredno rade. Hvala svima na pomoći
Odvezao auto autoelektričaru ,on mjerio unimerom i utvrdio da na prekidač na papučici kočnice ne dolazi + pošto se da kontakt ključem, zatim provizorno kabelom direktno sa akumulatora doveo + i stop svjetla prosvijetlila. Kada je zatim maknuo taj kabel štopovi su proradili sami od sebe i rade uredno. E sad ništa pametno iz ovoga ne mogu zaključiti i majstoru nije jasno. On reče da mu je možda trebala samo nekakva pobuda ili slično . U glavnom poslije toga je prošlo 7 dana i štopovi uredno rade. Hvala svima na pomoći
- kula
- Site Admin
- Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
- Ima zahvala: 70 puta
- pohvaljen: 297 puta
-
Tema ostaje otvorena da bi i drugi mogli procitati nesto korisno kao i iznjeti svoja iskustva.
Ajd bas je dobro sto si uspio rijesiti problem a sto je najbitnije nije mnogo kostao
Ajd bas je dobro sto si uspio rijesiti problem a sto je najbitnije nije mnogo kostao

- dino
- Moderator
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Napravio je pobudu BSI-a koji je na gornjoj slici pod br.6 i on kontroliše rad mnogih uređaja na autu. Nadati se da se problem ne javi ponovo.