Zaledila Nafta

cviki
Iskusan član
Ima zahvala: 6 puta
 pohvaljen: 121 put
garage

Re: Zaledila Nafta

Post Postao/la cviki »

U bh godinama sipam na petrolu koliko god da ima u rezervoaru i koliki god je minis nikad nije zaledila takodje sad na In vivo isti slucaj dok juce komsija nije mogao upaliti svog pezoa a sipao na gazpromu malo ugrijali filter fenom i proradio je :) sto se tice aditiva imam dobro iskustvo sa njim al paziti kako se dozira ako pretjerate sa aditivom stipa ujeda za oci izduvni gasovi i moze doci do ocitanja greske nekvalitetnog goriva tako da samo provjereno gorivo dobar akumulator i grijaci nema problema

Cviki
SinisaMihajlovic
Početnik
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

Post Postao/la SinisaMihajlovic »

Eto vam jedan odlican video za ove zimske dane.

Taj video je nesto slicno onome sto ja radim.
Kada vas automobil nece da upali na niskoj temperaturi prije nego startujete motor potrebno je da svucete crijevo sa filtera zraka koje ide ka motoru i sa razdaljine od oko 50 centimetara u toku "verglanja" jednom do dva puta kratko stisnete bilo kakav dezodorans, vd spraj ili nesto slicno tome na cemu ima oznaka da je visoko zapaljivo u smijeru usisne cijevi i vas automobil ce odmah upaliti sigurno..

E sad moja preporuka je da koristite sprejeve koji se sto je vise moguce rasprse i koji u sebi nemaju secera jer sto su vise rasprseni lakse ce da sagore a sto manje secera je bolje za motor i ako su to externo male kolicine i nece napraviti problem taman i da je sprej od meda bolje izbijegavati secer jer izaziva oksidaciju aluminijuma i njegovih legura.

Usput da pitam jel ima neko za prodat bos pumpu za peugeota 307 i koliko je para jer je moja od leda pukla ispostavilo se da dizel koji sam ja natocio mrzne na -7 na -22 kolko je kod mene nije ni u parafinisanom stanju nego totalno zamrznut kao santa leda.
GazdaPaja
Iskusan član
Vozim: peugeot 307
 pohvaljen: 3 puta
garage

Post Postao/la GazdaPaja »

slika

evo nesto korisno

Послато са HTC Desire 816 уз помоћ Тапатока
Harun
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 2.0HDi i 206 2.0HDi
 pohvaljen: 16 puta
garage

Post Postao/la Harun »

Kolega @Sinisa ne vidim odakle si ali ovdje u centralnoj Bosni kad ga hoces ujutro upaliti a preko noci bilo -30 stepeni nema tu pomoci kad smrzne nafta na sve strane osim lavora vrele vode i fena. :D

A imas pumpi po otpadima i za bacat. :green:
Struja
VIP Član
Vozim: 508
Vozim: 508 RXH
Motor: 2.0 135kw
Ima zahvala: 16 puta
 pohvaljen: 45 puta
garage

Post Postao/la Struja »

A sta rade sa lavorom vrele vode?
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

inhaliraju ga lol lol
slika ¦ slika
Harun
VIP Član
garage

Post Postao/la Harun »

Ma suti ne pitaj, to nije bio jedan lavor, nego bar 5-6 i sve preko motora. :omg: Sto je najgore 206-ca bila 1.6 HDi :tuga:

A ne moram ti govoriti da mu ni jesenas auto nije palilo kako treba nego gurao " komšo" iz Pekare ga svako jutro lol
Zadnja izmjena: Harun, dana/u 09. sij 2017, 20:10, ukupno mijenjano 1 put.
SinisaMihajlovic
Početnik
 pohvaljen: 0
garage

Post Postao/la SinisaMihajlovic »

Na ovaj nacin ako je sve uredno sa autom a vasa baterija je slaba ili su vam grijaci neispravni mozete uvijek upalit auto nebitno o kojem vozilu se radi jer ovako mu direktno ubrizgate neku vrstu goriva kojoj treba 10 puta manja kompresija dizel motora da bih doslo do explozije u cilindru nakon kratke explozije motor pali dizel gorivo i nastavlja sa radom ovdije sam se obratio u ovu temu jer mi treba pumpa zbog zaleđene nafte znam da nije bas mijesto ali eto nekom ce ovaj video nekad mozda i valjat ;)
Harun
VIP Član
garage

Post Postao/la Harun »

Ma sasvim je u redu video ali opet bar tako mislim :green: moras odlediti gorivo u filteru ili nece dugo trajati.
Worf
VIP Član
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Vozim: Peugeot 308 T9 2.0 110kw
Motor: 2.0 BlueHdi 110kw
Ima zahvala: 2 puta
 pohvaljen: 5 puta
garage

Post Postao/la Worf »

Ja imam problema ovih dana sa paljenjem. Po nekim normalnim minusima pali bez problema, ali kad prenoci na ovim debelim minusima, mora pravo puno verglati, i cujem motor kako se pokusava upaliti, ko da nesto lupa pravo sporo. Moram drzati neko vrijeme tako da jos vergla i tek onda uspije upaliti. Prije toga sam pustao grijace da odrade svoje, a akumulator mi je dobar, malo vise od godinu dana star, i cujem da nije do njega, da jeste on bi upalio economy mode.
Prvi put kad mi se to desilo, nasuo aditiv protiv smrzavanja, ali opet mi se vec dva puta ujutru to desavalo. Kad se malo zagrije, pali bez ikakvih problema, i motor generalno zvuci dobro. Zna li neko da li je rizicno tako ga paliti, da sta ne zeznem na motoru?
Don Ahmed
Aktivan član
Vozim: Peugeot 206 Sporrt
 pohvaljen: 6 puta
garage

Post Postao/la Don Ahmed »

To ti je nafta zaledila malo mu fali da upali aa to malo je filter nafte zaledio ja sam jucer verglajuci aku skroz ispraznio i sta sam dobio nistta odnesem komsiji on mi napuni auto izvukao na sucnce ali kake fajde kad je -13 i na njemu nista vrnem ga u garazu i grijalcu na filter stavim i reko zadnja sansa da upali kad sastavi ljudina samo tako...aa ujutro pali auto ovako 3-4 puta dobro ugri grijace jer drze nesto oko 6 sekundi slobodno vise puta ugri i onda sastavi ko flak ali ako je filter zaledio nema pomoci dok se on ne odledi.A cuo sam sa ovo sprejanje jako ucinkovito jeste upalis ti auto jucer je vecina to uradila i sta se desilo nakon 200 metara stane auto i onda si gotov bas alazem se sa harunom dok filter nee odledis nema ti micanja haha .najbolje je kad upali ostavit ga neka radi 20 min u mjestu da se uvjeris da mozes da krenes provjeri da li prima gas i kreni onda..nez eto ako ima ko ssa boljim objasnjenem neka pomogne svaki savjet dobro dode u ovim uvjetima stvarno.Gazdapaja gdje si nabavio ove adetive ? ne planiram jos jedan dan izgubiti na odledjivanju filtera.
Sasa D
VIP Član
Vozim: 5008 (T87E; 2009–2016)
Motor: 2.0hdi 110kw
Ima zahvala: 31 put
 pohvaljen: 139 puta
garage

Post Postao/la Sasa D »

Lijepo objasnjenje.Glavni problem je u filteru,i njega treba rijesiti,odledjivanjem ili zamjenom.
Kod mene zadnja dva dana stezala nafta u filteru i palio lampicu i gasio se.
Upalim ja bez problem i na leru radi normalno,ali kad krenem da vozim upali lampicu i gasi se.Danas radi normalno i ugasila se lampica.
dino
Moderator
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 40 puta
garage

Post Postao/la dino »

Kada su ovako extremne temperature, a auto vani parkirano, nema idealnog rješenja za upaliti i održavati ga u radu. Sve ovo što ste nabrojali je individualna stvar od auta do auta i do goriva. Sreća pa to nije svake godine i traje oko 4-5 dana, a Rusi zbog svoje klime koriste benzince.
Ima još sličnih rješenja: kao utopljavanje motora nekakvim dekama (ćebadima) ispod haube, parkiranje u zavjetrini ili sklonjenim mjestima, korištenjem startera da pojačaju akumulator, vađenje akumulatora iz auta i sklanjanje u toplo,..

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
Worf
VIP Član
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Vozim: Peugeot 308 T9 2.0 110kw
Motor: 2.0 BlueHdi 110kw
Ima zahvala: 2 puta
 pohvaljen: 5 puta
garage

Post Postao/la Worf »

Do sad svaki put uspio da upalim, sto znaci da kod mene nije nafta, ako nista nije skroz zaledila. Samo je cudan zvuk par sekundi, ko d anekako sporo i cudno radi motor, onda pocne normalno. Kad upalim, nije mi se ni jednom gasio u voznji. Vjerovatno je nafta bila na granici da zaledi, samo me strah da li je to opasno za motor kad se tako cuje.

Sto se tice vadjenja akumulatora, mislim da to kod novijih auta nije bas dobra ideja, zbog kodova za paljenje, bar sam tako cuo da se mogu resetovati i onda bude problem sa paljenjem.

Ja ovih dana gledam da sto cesce palim auto, cak sam znao navece ici da se provozam onako, samo da zagrijem motor, da iduci dan bude lakse upaliti.
ArminM
VIP Član
Vozim: Peugeot 307, audi a6 4f 3.0 tdi
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 18 puta
garage

Post Postao/la ArminM »

Ja na 307 vadio aku sto puta. Ljetos imao s klasu na tretmanu od nekoliko dana, i malo malo joj aku zakaze,nece upalit, a aku u gepeku, pa sam vadio svoj da upalim mercedesa, i nikad problema. U radnji preklemao sto auta, nikad nista, klemao i moje auto s burazovim faceliftom bez problema
Ja sam isto dva dana imao problem s paljenjem,izverglam aku al ne upali. Kad upali radi ko sat stvarno, bez problema. Sve do -20 pali bez greske. Razmisljao sam mozda mi je do rashladne tekucine koja je na -20, pa mozda ona pravi problem, ako je to moguce uopste. Ni jednom nije zaledila znaci, kad je bilo -27 prvo sam vodu gledao jel u tecnom stanju haha

Poslano sa mog HTC Desire 828 koristeći Tapatalk
Odgovori

Natrag na “Kvarovi”