Problem sa senzorom za prikazivanje nivoa tecnosti

Odgovori
Batan_Mne
Početnik
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

Problem sa senzorom za prikazivanje nivoa tecnosti

Post Postao/la Batan_Mne »

Pozdrav drugari. Od skoro mi se poceo javljati problem da mi na displeju izbaca gresku "TOP UP ENGINE COOLANT LEVEL", tj. laznu uzbunu prikazuje, i ako je nivo tecnosti sasvim Ok, tako da nema govora o tome da senzor pravilno ocitava vrijednosti. Obicno se greska desava kad je auto zagrijan, npr. ako predjem 50ak km, i onda posle pola sata upalim auto, i kad krenem pocne da mi se pali lampica za vodu, i da izbaca gresku dok ne nestane sama posle 2-3 minuta neprekidnog pistanja. Kad je hladan ne sjecam se da mi je gresku izbacio. Napominjem da sam vec nekoliko puta kontolisao vodu kad god mi je izbacilo poruku i uvijek je nivo vode bio odlican.

Sta mislite sta bi moglo biti? Imate li nekih savjeta...

Puno pozdrava,
srky_ug
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 karavan 1.6 16v
Ima zahvala: 1 put
Kontakt:
garage

Re: Problem sa senzorom za prikazivanje nivoa tecnosti

Post Postao/la srky_ug »

Stavi nov senzor ,... tako je meni bilo sa senzorom nivoa ulja u motoru , pocne blinkat na paljenju da nema ulja ja se sjebo reko probio karter...ugasim provjerim ulje sve oke ...
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

srky_ug je napisao/la:Stavi nov senzor ,... tako je meni bilo sa senzorom nivoa ulja u motoru , pocne blinkat na paljenju da nema ulja ja se sjebo reko probio karter...ugasim provjerim ulje sve oke ...
Koliko kosta taj senzor, meni ne pokazuje tačno stanje vec godinu-dvije?

Sent from my Huawei Honor 8 using Tapatalk
slika ¦ slika
srky_ug
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 karavan 1.6 16v
Ima zahvala: 1 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la srky_ug »

Ne znam sad tacno zaboravio sam ,... al znam da nije skup uopste bio
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

Bas cu provjeriti u ponedjeljak kad budem filtere za mali servis kupovao mada sam se navikao da mu ne vjerujem, provjerim s vremena na vrijeme sipku a uopce ne obracam paznju sta pise pri paljenju.

Sent from my Huawei Honor 8 using Tapatalk
slika ¦ slika
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Batan_Mne je napisao/la:Pozdrav drugari. Od skoro mi se poceo javljati problem da mi na displeju izbaca gresku "TOP UP ENGINE COOLANT LEVEL", tj. laznu uzbunu prikazuje, i ako je nivo tecnosti sasvim Ok, tako da nema govora o tome da senzor pravilno ocitava vrijednosti. Obicno se greska desava kad je auto zagrijan, npr. ako predjem 50ak km, i onda posle pola sata upalim auto, i kad krenem pocne da mi se pali lampica za vodu, i da izbaca gresku dok ne nestane sama posle 2-3 minuta neprekidnog pistanja. Kad je hladan ne sjecam se da mi je gresku izbacio. Napominjem da sam vec nekoliko puta kontolisao vodu kad god mi je izbacilo poruku i uvijek je nivo vode bio odlican.

Puno pozdrava,
Otisao ti senzor , ili ga iskopcaj i vizuelno provjeravaj stanje tekucine ili zamijeni sa novim.
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Batan_Mne je napisao/la:Pozdrav drugari. Od skoro mi se poceo javljati problem da mi na displeju izbaca gresku "TOP UP ENGINE COOLANT LEVEL", tj. laznu uzbunu prikazuje, i ako je nivo tecnosti sasvim Ok, tako da nema govora o tome da senzor pravilno ocitava vrijednosti. Obicno se greska desava kad je auto zagrijan, npr. ako predjem 50ak km, i onda posle pola sata upalim auto, i kad krenem pocne da mi se pali lampica za vodu, i da izbaca gresku dok ne nestane sama posle 2-3 minuta neprekidnog pistanja. Kad je hladan ne sjecam se da mi je gresku izbacio. Napominjem da sam vec nekoliko puta kontolisao vodu kad god mi je izbacilo poruku i uvijek je nivo vode bio odlican.

Puno pozdrava,
Mogao bi pokusati dodati 1dl vode, mozda je tecnost taman na granici da senzor 'brljavi' sam od sebe, jer nivo u posudi 'radi' u zavisnosti od temp. Ako ne pomogne onda mijenjaj ;)
Batan_Mne
Početnik
garage

Post Postao/la Batan_Mne »

Nije do vode definitivno, obicno se upali upozorenje kad je auto ugrijan i pocne Dashboard da divlja sa oznakama STOP i sa indikatorom da hvali vode, sto nije tacno. Ono sto ne znam - kako da iskopcam senzor, jer mi se cini da ima neki osigurac na dzeku, pa ne znam kako da ga iskopcam? :)
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Izvuces taj osigurac sa tanjim sarafcigerom i onda ga vratis kada iskopcas djek.
tigar1982
VIP Član
Vozim: peuget 307 sw
 pohvaljen: 2 puta
garage

Post Postao/la tigar1982 »

imam ti ja polovan taj senzor tekucine vode mogu ti dati da provjeris dali je do njega pa mi ga vratis ili mozes uzeti isti od mene polovan je u pitanju
edinmk2
Napredan član
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 2 puta
 pohvaljen: 11 puta
garage

Post Postao/la edinmk2 »

I meni se isto dešava pri svakom paljenju izbaci grešku ''coolant level low'' riejšio sam tako što sam isključio senzor ako može neko reći kolio košta polovan za p307
tigar1982
VIP Član
Vozim: peuget 307 sw
 pohvaljen: 2 puta
garage

Post Postao/la tigar1982 »

Imam ja jedan viska 30 km
Odgovori

Natrag na “Kvarovi”