Vozim trenutno Renault megane sedan 2 iz 2008, 1.6 16 v benzinac i uzeo sam ga novog u salonu. Za sad presao citavih 103 000 km i prezadovoljan sam auto. Jeftini redovni servisi, auto u ovih 10 godina jedino imalo kvar sto mu je otisla benzinska pumpa - cca 450 KM me dosla nova sa rukama u servisu i to je to od svih problema. Sto se tice pouzdanosti, cijene odrzavanja, prostranosti u unutrasnjosti zaista ga ne bih jos dugo mijenjao ali sa dvoje djece dosao je doizrazaja njegov limuzinski gepek. Iako mu je gepek za njegovu klasu odlican, problem su cetvrta a ne peta vrata. Sad kad trebam ubaciti malo vise kofrea, stvari, biciklo.... malo problema . Nista specijalno ali dovoljno da pocnem razmisljati o MPV.
Prvo sam gledao grand scenic i grand c4 ali mi jer na kraju oko ipak zapelo za 5008. Nekako mi djeluje dosta ugladjenije i unutra i izvana i ima odlican gepek jer meni ne treba 5 red sjedista.
Interesuje me genaralno 5008 iz cca godine 2012 ili 2013, ona prva serija, jer za ovu drugu trenutno bas i nemam para. PAnoiramski krov i sl mi nije bitno, ako je manja razlika u cijeni uzeo bih narano bolju opremu ali me prvenstveno interesuje vasa preporuka za motor i kakva su vam pozitivna tj negativna iskustva za ovaj auto i slijedeca 2 motora oko koja se dvoumim (ne bih bjezao ni od jakog benzinca jer prelazim samo 10- 11 000 kilometara ali njih ne mozes naci ni svijecom).
1.6 hdi 110 ks ili 2.0 hdi 150 ks
Znam da je uvijek jaci motor optimalniji ali kakva su vasa iskustva sa oba, jer ovih 1.6 ima 4-5 puta vise nego 2.0 koji suzava moj izbor. Ne treba mi jurilica ali ni motor koji ce biti lijen i gusiti me. Znaci je li 1.6 dovoljna za njega ili ipak da idem na 2.0, imaju li vecih i skupljih problema, kvarova i sl... Potrosnja mi nije toliko bitna (jasno cim malo prelazim i vozim trenutno benzinca

E da, mijenjac iskljucivo manuelni
Hvala na savjetima