ERG ventil

Odgovori
struja987
Početnik
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 1 put
garage

ERG ventil

Post Postao/la struja987 »

Poz ekipa,
Situacija je sledeca: juce sam bio kod jednog majstora na diagnostici radi aktiviranja Aux izlaza i usput mi je ocitao greske. Greske se vide na slici, al nije mi upalio gresku na istrument tabli. On je rekao da jos nije nista opasno da probam nasuti onu tekucinu za ciscenje u rezervoar pa da malo provozam pa da dodjem opet.
Danas sam otisao kod drugog majstora po drugo misljenje ovaj me u crno zavio, kaze da trebam zamijeniti ventil sto prije cijena je cc 300 km sa zamjenom 500 km i da mu ostavim auto 2 dana. Auto pusi kada ga se turira, ne kao "golf 2" al ima crnog dima i ne vuce kao sto je vukao barem se meni tako cini mozda sam umislio. Pa me sada interesuje vase misljenje i iskustva, zasto nije upalio zutu lampicu motora? Smijem li se uputiti na duzi put? Sta je naj pametnije raditi? slika

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

liaar
VIP Član
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Vozim: Peugeot 308 2018
Motor: 1.5 BlueHDI 96kW
Ima zahvala: 141 put
 pohvaljen: 128 puta
garage

Re: ERG ventil

Post Postao/la liaar »

Fizičko i softversko uklanjanje EGR-a je ispod 200 KM, pa vidi šta ti je isplativije.
slika
Nothing is true; everything is permitted.
struja987
Početnik
garage

Koje su posljedice uklanjanja ventila?

StefanMD
VIP Član
Vozim: 308 SW 2.0 BlueHDi EAT6
Ima zahvala: 108 puta
 pohvaljen: 144 puta
garage

Post Postao/la StefanMD »

U teoriji veće zagađenje okoline, u praksi nemaš prljanja usisne grane niti bilo kakvih problema više sa tim...
Po meni se ne isplati ulagati u novi i davati još 200KM za ruke da se zamijeni (djeluje mi ta zamjena definitivno previše) ako možeš za 200KM ili manje blindirati ventil i softverski ga isključiti...

Druga stvar, ne znam koliko si vičan sa mehanikom, neko je sa foruma skidao i čistio samostalno EGR ventil, možda je i kod tebe samo zaprljan pa je zaglavio iz tog razloga!
slika
struja987
Početnik
garage

Gledao sam na yt upustva kako ga skinuti, ima malo posla al mogu to uraditi i planiram cim dodjem sa godisnjeg pa cu provjeriti da li je zaprljan ili je crkao. Od zavisnosti toga cemo znati sta i kako dalje. Glavni mi je problem zasto nije upalio lampucu na instrument tabli a na diagnistici ima greska i palije i poslije brisanja. Zuta lampica se normalno gasi po paljenju auta. Dali racunar ne smatra da je toliki problem ili neka treca stvar.... Jer da nisam spajao na racunar nebi ni znao da imam tu gresku, osim sto vozilo malo pusi pri vecim obrtaima prilikom turiranja i pri saltanju.... Idem ako Bog da u petak do Neuma planiram nasuti Liq moly otvoren put pa se mozda i procisti kada se vratim skidam ga pa cemo vidjeti...

StefanMD
VIP Član
Vozim: 308 SW 2.0 BlueHDi EAT6
Ima zahvala: 108 puta
 pohvaljen: 144 puta
garage

Post Postao/la StefanMD »

Iskreno ne znam kako bi se EGR očistio sem fizički da ga skineš i očistiš, tu se nalijepi toliko čađi/gareži da mislim da možeš jedino da ga potopiš kompletnog u kantu aditiva da se očisti aditivom. :D
Što se tiče lampice, možda je EGR ispravan a samo blokiran prljavštinom, pa bi moja preporuka svakako bila prije tog planiranog puta da ga pregledaš, ispitaš i pokušaš srediti, da ne bi ostao gdje u kvaru. :neznam:

Evo jedna fina sličica:
slika
slika
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Upravo ovo sto rece stefan, najbolje bi bilo da ocistis i usisnu cijev i egr. Ima vec tema o tome, pa malo pogledaj sta i kako. Moja je bila ovakva kao na slici pa kad sam ocistio auto prodisalo :ok:

EDIT: Evo teme viewtopic.php?f=59&t=613
dino
Moderator
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 40 puta
garage

Post Postao/la dino »

Sipanjem aditiva ne rješavaš ništa, jer on sagori unutar cilindra i vani izađe "prljav i istrošen zrak" .
Da bi računar auta prepoznao grešku, ona treba da bude električna, što znači da je senzor prepozna ili da je element oštećen. U tvom slučaju je vjerovatno došlo do mehaničkog kvara koji se nalazi u opsegu normalnog režima i možda otkloni kada se skine. Kvalitetnim ukidanjem EGR ventila ne gubi se na parametrima auta.

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
struja987
Početnik
garage

E ovaku ljudi mali update:
Kupio sam nov ERG ventil i zamijenio, otisao na dijagnostiku obrisao greske i nije ih ponovo palio. Rekao mi je ovaj sa dijagnostikom da dodjem za par dana pa da opet ga spoji da vidi situaciju.
E sada sta me hebe ujutro kada ga upalim na hladno prvo paljenje motor radi neravnomjerno i pusi bijeli dim. Cim se malo zagrije prestaje. Sta bi to moglo biti sada? Dali sam mogao sta ja zeznuti?

Philby
VIP Član
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi, 66 kW
Ima zahvala: 33 puta
 pohvaljen: 159 puta
garage

Post Postao/la Philby »

Kod mene pri paljenju nepar sekundi radi neravnomjerno i čim to prođe dalje može cijeli dan da ne zatrza. Ako zadržim gas tek malo iznad lera nema problema. Moguće je da je do zaprljanog egr-a jer sam imao prigušnicu/čep na izduvu umjesto katalizatora i ima svakakvog smeća, ali nikako da se nakanim to očistiti.
dino
Moderator
garage

Post Postao/la dino »

Prvih 10-tak sekundi kada je hladnije ispod 15 stepeni, uzima istrošeni zrak da bi se zagrijao. Pri tome je usisna klapna zatvorena i nema dovoda svježeg zraka, pa ako je začepljeno sa drugog dovoda trese auto dok se ne zagrije.

Poslano sa mog HTC One_M8 koristeći Tapatalk

Ovi su korisnici zahvalili autoru dino za post:
IgorRadovanovic

struja987
Početnik
garage

Nije 15 sekundi kod mene traje oko 3 min ako ga pustim na leru

dino
Moderator
garage

Post Postao/la dino »

Pregledaj: cijevi od vakuma koje idu na el. ventile, usisnu klapnu i klapnu toplog zraka. Ovo može biti djelimično začepljeno ili da gubi vakum.

micija
VIP Član
Vozim: Peugeot 5008
Ima zahvala: 52 puta
 pohvaljen: 27 puta
Kontakt:
garage

Post Postao/la micija »

struja987 je napisao/la:Nije 15 sekundi kod mene traje oko 3 min ako ga pustim na leru

Pogledaj ti da ti ne vrati naftu slucajno,na nekim cjevcicama ili pumpici kao kod mene.
Odgovori

Natrag na “Kvarovi”