Iskreno bio sam skeptican prema Istanbulu i turcima uopce,da ne govorim o putovanju avionom prvi put nakon 13 godina...
Ali da krenem redom:
Aranzman smo vidjeli na reklamj jedne od turistickih agencija za 960KM sa svime,znaci sve ukljuceno i smjestaj plus prilikom polijetanja stjuardesa sjedi u krilu...,medjutim dodjem kuci i odem na stranicu Turkish airlinesa i vidim da je karta sa svim taksama i ovom spomenutom stjuardesom 109€,tako da su me dvije povratne karte izasle 420KM,a smjestaj sam nasao u samom centru starog grada za 243KM,tako da me putovanje i smjestaj izaslo 663KM za razliku od ponude agencije.
Nakon dolaska u Istanbul ostao sam sokiran pozitivno naravno,sve je jednostavno,uredno i efikasno,znaci u nekim stvarima u bolji od npr Beca.
Turci su veoma ljubazni sa finim smislom za humor,nisu napadni iako dok setas nude sve i svasta,ali na recenicu:"No,thank You" sve prestaje.
Sam grad je nesto posebno i okom neosvojivo,sama istorija i gradjevine su nesto sto definitivno treba vidjeti,a hrana u mnogome slicna nasoj i ima svega,znaci za 5 dana udebljao se 6kg.
Uglavnom su mislili da smo rusi,pa su nam stalno govorili spasiba,rekoh ne moras me spasavati,sve ok,jeo sam ovo i prije :)
Cijene su paprene,doduse ima pristipacnih obroka,ali mi smo isli na provjereno,tako da su cifre obrika od 15 do 20km po osobi bile,kolaci su oko 7KM,ali je komad kolaca ko nasa torta,znaci pogines dok pojedes.
Ono sto bih toplo preporucio je Trznica zacina,znaci tu se od mirisa instant ogladni,a ima svega,stvarno svega.
Kapali Carsija ili Grand Bazar je prica za sebe,ali cijene su paprene iako se moze do 80% cijena spustiti,ali za to treba 25 sati i zivci kao u konja,jer kad odustanes i krenes ovaj hajvan opet spusti cijenu ili ponudi zenu uz to

Istiklal ulica je mjesto koje me odusevilo,kazu da dnevno prodje 3 miliona ljudi tom ulicom,vikendom i vise.
Moram priznati,kao i u pocetku ovog teksta,da sam bio skeptican,ali ljudi su zapad u pravom smislu te rijeci.Nigdje nisam vidio prosjaka niti narkomana,pse lutalice,a sigurnost je na ogromnom nivou,gdje god se ulazi detektori metala i rengen su prisutni kao i ljudi koji vrse kontrolu,policija i specijalci su na svakom koraku i sve to djeluje kulturno i diskretno...
Uglavnom evo malo atmosfere:
Na slikama su Topkapi,Aya Sofija,Plava dzamija,Cisterna Basilica,Dolmabahce palaca,stadion Besiktasa,Istiklal ulica,Galata toranj,kadikoy azijska strana grada,Cevahir trzni centar,najveci u euro strani centar,Muzej madam Tiso,Sea Life akvarijum...