"Veliki servis"

Odgovori
Mikser
Početnik
Vozim: Ostalo
Vozim: Citroen C3 1.5 BlueHdi
Motor: 1.5 BlueHdi 102 KW
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 6 puta
garage

Re: "Veliki servis"

Post Postao/la Mikser »

Koji motor 2.0 benzin ili dizel , i godina je bitna .
BikKojiSjedi
Početnik
Vozim: 3008 (P84E; 2016–)
Motor: 1.5 HDI 96KW
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 3 puta
garage

Post Postao/la BikKojiSjedi »

Pozdrav ljudi. Nije pristojno odmah na prvu tražiti pomoć pa izvinite zbog toga. Generalno, nisam neki stručnjak osim što znam voziti ali do sada me valjda pratila sreća obzirom da nisam imao nekih problema sa autima pa se nadam da će tako biti i sada. Elem, neki dan sam kupio Peugeot 3008 1.5HDI 130ks. 2019.god, 159 hiljada presao. E sad, imam elektronsku servisnu medjutim kad sam pokusao preko ovlastenog servisa u BL doci do detaljne info, samo su mi rekli "da nisu uvezani, ne mogu nista provjeriti" (ako uopste tako i funkcionise servisna kako sam ja shvatio). Generalno, lik je bio toliko negativan da ne planiram nista kod njih raditi iako planiram bar prvi period raditi sve u ovlastenom. Imam neku servisnu istoriju u formi fotografije (naravno, na francuskom) i par nekih faktura sa detaljima šta je radjeno itd (isto na francuskom). Mene generalno zanima veliki servis. Ne mogu skontati da li je radjen a auto je presao 159 hiljada. Na toj fakturi iz 2023.god (115 hijada km), piše da je uradjena "zamjena remena" ali meni se čini da je samo remen zamijenjen. Ostale stavke na tom računu i računu iz 2024. su uglavnom diskovi, kočnice, sijalica itd. Auto sam kupio u auto kući (u kojoj sam kupio prethodna 2 auta, imam korektne relacije sa vlasnikom), provjerio na "car vertical", nisu prijavljeni bilo kakvi problemi. Vjerovatno bi neko drugi istrazio sve moguce detalje prije kupovine ali takav sam kakav sam. Zato, moje pitanje je na koju foru da dodjem do info u vezi sa velikim servisom? Vjerujem da ga je do sada morao odraditi (prethodni vlasnik) a ja to ne vidim na papirima. Ako ovi iz BL nemaju "pristup podacima", da li to znači da nemaju ni drugi servisi iz BiH? Raspisao sam se za prvi put, ne zamjerite. Hvala unaprijed i još jednom, pozdrav svima.
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 743 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

U 99% slucajeva na toj kilometrazi i za taj motor nije uradjen veliki servis sigurno, jer je isti predvidjen na 180k predjenih kilometara. To sto pise za remen odnosi se na pk kais i oni ga mijenjaju na 110-120k otprilike. Ako je auto uzeto sa lizinga, preko aukcije, a kontam da jeste, onda mozes biti poprilicno siguran da je mijenjano to sto pise na tom papiru, jer se kod njih dobija tako ispis servisnih intervala (od zamjene ulja pa do zamjene diskova, plocica i metlica brisaca). E sad sto nasi 'ovlasceni' servisi nisu svi uvezani u bazu podataka, to ce ostati vjecita enigma. Neki imaju pristup neki ne.
Slikaj taj papir i okaci sliku ako zelis da vidimo sta je sve radjeno :ok:
Ovi su korisnici zahvalili autoru Avicii za post:
BikKojiSjedi
BikKojiSjedi
Početnik
garage

Da, nasao sam neki "plan odrzavanja" na netu, vidim da je na toj km planirana zamjena tog kaiša (meni prevodi "remen", zato tako i napisah). Evo i fotke i ovdje je pokrivena sva kilometraža.
slika
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 743 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Ma da, to ti je pk kais na 115k sigurno. Desava se da se zbog nekog razloga ili kvara i prije vremena odradi veliki servis, ali tada je to naglaseno kao 'timing belt kit i water pump'. Ovo ostalo sa spiska je samo redovno odrzavanje i sve je ok, tako da samo gas :ok:
Ovi su korisnici zahvalili autoru Avicii za post:
BikKojiSjedi
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 319 puta
garage

Post Postao/la mara- »

Ja bih odradio taj veliki servis odmah, blizu je to 180k, a zašto rizikovati do zadnjeg trenutka.
Ovi su korisnici zahvalili autoru mara- za post:
BikKojiSjedi
Sasa D
VIP Član
Vozim: 5008 (T87E; 2009–2016)
Motor: 2.0hdi 110kw
Ima zahvala: 31 put
 pohvaljen: 139 puta
garage

Post Postao/la Sasa D »

Obavezno uradi,da te glava ne boli.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Sasa D za post:
BikKojiSjedi
BikKojiSjedi
Početnik
garage

@Avicii , @mara- , @Sasa D
Momci, hvala vam puno na komentarima i sugestijama. Bio sam na putu, ograničen pristup netu pa ne stigoh prije pisati. Generalno, prije ovog auta sam vozao Megana (2011.god) a prije toga Clia. Ovaj Peugeot mi je, u odnosu na ranija auta, kao svemirski brod. Vjerovatno me još uvijek tuče ona početna euforija ali stvarno je auto..ne znam uopšte kako da se izrazim a da dovoljno opišem svoje oduševljenje. Ja sam skroman lik, ne očekujem nikad neka čuda tako da sam baš zadovoljan. Stvarno ću se potruditi da ga ispoštujem i da svaki put odradim ono što je do mene i nadam se da neće biti problema. Naletio sam na neke akcije kod ovlaštenih, odraditi odmah veliki i mali servis, kontam da to mogu izvesti za cca 1000 KM. Trebaju mi i ljetne gume (dosle 4 zimske Pireli, nove), razmisljam i o nekom kasku, bar prvu godinu. Tako da me čeka još hrpa ulaganja za koja veze nemam kako da ih izvedem ali logika mi je da što više sada uložim, kasnije će me manje glava boljeti. Hvala još jednom na komentarima, stvarno mi puno znače i pomažu. Srdačne pozdrave šaljem.
Ovi su korisnici zahvalili autoru BikKojiSjedi za post (ukupno 2):
Sasa DAvicii
BikKojiSjedi
Početnik
garage

Auh, žestoko sam se izblamirao psiho-fizički. Zvao za veliki servis, rekli mi 1700 a ako treba mijenjati taj lanac (sa 7mm na 8mm), za koji ja veze nemam kakav je niti kako da provjerim, onda 3400 KM. A u komentaru iznad pišem kako planiram uraditi oba servisa za 1000 KM (jbg, misljenje bazirano na nekim akcijama koje sam nasao na netu). Jasno, uvijek tu izleti neki dodatni iznos ali nisam bas ocekivao 3,5 puta vecu cifru. Tačno mi neprijatno koliko blamiranje i koliko me izbilo iz cipela. Ja čisto da se izjadam malo, ne zamjerite..
Ovi su korisnici zahvalili autoru BikKojiSjedi za post:
sheky
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 319 puta
garage

Post Postao/la mara- »

Gdje si zvao? Nešto mi neralna cijena za veliki servis, pa čak i za ovlašćeni. To za lanac je malo veći zahtjev, i više se dijelova mijenja, pa vjerovatno jeste cifra, ali za veliki to nema nikako smisla.
BikKojiSjedi
Početnik
garage

Zvao Verano, BL. Vidio sam da je u TZ i SA akcija na 4+ vozila, mali i veliki zajedno, 1.000,00 KM (prema informaciji sa njihovih sajtova).Kontam akcija je pa je u BL vjerovatno skuplje ali nisam baš očekivao da je toliko skuplje. Mene više ubija ovaj lanac bregaste..tj. sve to zajedno mi je poprilična investicija a faktički je sve pod moranje.
StefanMD
VIP Član
Vozim: 308 SW 2.0 BlueHDi EAT6
Ima zahvala: 108 puta
 pohvaljen: 144 puta
garage

Post Postao/la StefanMD »

Ja sam na 3008 2019gp sa istim motorom mali i veliki servis odradio za cca 640KM, naravno nije ovlasteni nego majstor kod koga odrzavam svoja vozila. Sto se tice lanca, to ne mogu reci precizno jer nisam radio.
Ovi su korisnici zahvalili autoru StefanMD za post (ukupno 2):
BikKojiSjediAvicii
slika
BikKojiSjedi
Početnik
garage

E, neka ideja mi je da pokušam odraditi prvi servis i zamjenu lanca i bregastih u ovlastenom. Vodim se logikom, izmedju ostalog, da to sto su ovlasteni podrazumjeva i neki visi nivo kvaliteta u odnosu na "obične" servise. Valjda je to tako ili sam naivan? I da li se taj lanac i bregaste mijenja samo jednom ili..? Inače, malo sam čačkao po ovlaštenim i cijenama usluga i poprilično sam iznenadjen obzirom da cijene znacajno variraju za istu vrstu usluge i razlikuju se u 20% i više (npr. veliki servis negdje 1200 KM a negdje 1700 KM). Takođe, bez želje da ofiram ikoga a naročito jer ne znam koji su razlozi ali od jednog ovlastenog uopste nisam dobio odgovor na upit (poslao prije vise od 2 dana) a istovremeno, od ostalih sam dobio ponudu u roku od par sati, sa svim detaljima, izrazito korektno i ljubazno. Poprilično mi je ovo sve novo pa izvinite ako smaram nepotrebnim detaljima.
StefanMD
VIP Član
Vozim: 308 SW 2.0 BlueHDi EAT6
Ima zahvala: 108 puta
 pohvaljen: 144 puta
garage

Post Postao/la StefanMD »

Lanac bregastih OK, ali opet provjeri u vise servisa cijene, cini mi se da je i to bilo 1200 u Modrici u servisu tako da je 1700 velika razlika. Ja bih rekao naivan, ali evo mozda grijesim.
Takodje, sto se tice velikog servisa u ovlastenom, dobro provjeri koliko je garancija, ako se ne varam oni su davali samo jednu ili dvije godine dok neki npr daju 5g garancije na dijelove.
slika
Mikser
Početnik
Vozim: Ostalo
Vozim: Citroen C3 1.5 BlueHdi
Motor: 1.5 BlueHdi 102 KW
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 6 puta
garage

Post Postao/la Mikser »

Kod nas u Srbiji na jednom mestu veliki servis sa zamenom lanca 7 na 8mm i svim filterima , uljem , antifrizom , zupčastim , zatezačima košta 1400 evra. Pri tome u toj ceni najskuplji je taj set za 8 mm lanac koji sam košta minimum 800 evra. Garancija od 5 godina je nerealna .
Odgovori

Natrag na “Servis”