@anel007: Što se tiče sijalica super, i ja ih koristim gdje god mogu, sitno su skuplje a fino stvarno svijetle...
Sa Aliexpressa većinom ne šalju u BIH iz ne znam kog razloga ali ja tražim one koji šalju u HR pa sa njima dogovaram, u većini slučajeva sam dogovorio, istina neke su ipak poslali u HR (prijateljeva adresa U HR je za svaki slučaj) a ne u BIH ali sam do sada dobio sve što sam naručio!
@mara-: Manje grlo je E14 da, rjeđe su koliko znam od 60W iako ih ima, ekvivalent zavisi i od kvaliteta dioda, mogu one biti iste veličine/oznake ali ima uticaj naravno i kvalitet istih.
Nešto standardno se uzima kao 10x slabiji LED je ekvivalentan klasičnoj sijalici, i ja vjerujem da je to približno tako, ali je problem u tome što svi lažu za označavanjem LED sijalica.
Recimo za one tvoje sa 6 komada 5630 dioda stoji da su 3W, moguće jeste teoretski ali teško kao što rekoh da iko te diode napaja maksimalnom strujom, automatski se više griju i skraćuju sebi životni vijek, tako da je to vjerovatnije polovina od toga, iako i dalje fino svijetle naravno. One moje sa 24 diode bi onda mogle biti 12W a to je daleko od realnog, vidio sam da ih se označava i sa više W, kako ko, a realno plafon 4-5 da imaju, svijetle dosta jače od 28W halogenki, recimo da bi im dao ekvivalent jedno 40W, već sa 50 je pitanje da li bi imale šta tražiti.
E sad, drugi problem, izgled! Teško je strpati npr 50-60 komada 5630 LED sijalica na malu površinu, zato se koristi "corn", i evo ja sam pogledao malo po eBayu, za E14 grlo kad se napiše 10W gotovo su sve corn sijalice ali ima i ovakvih kao sa slike ispod:
Ono što je zanimljivo, deklarisana je kao 7W, odnosno zamjena za 45W sijalicu, i sve to ne bi bilo čudno da ne piše takođe i 7x 2835 LED, što znači da je to sijalica snage max. oko 1-1.5W, s obzirom da 2835 LED troši oko 0.2W, a sve ostalo što potroši su gubici.
Znači, E14, ja ne vjerujem da ćeš naći preko 15ak sijalica da ima i to da tražiš 5630 i da fino (normalno) izgleda, i da mijenja nekih 40ak W maksimalno, sve preko teško.
Isto važi i za E27, nemoguće je u ovu "lijepu" sijalicu strpati toliko LEDa da mijenja 100W, za to ti treba sijalica od barem 10W pravih, znači nazivno (na Ebayu) barem 20-25 da tražiš. Ja imam kako sam već rekao neke od kao 25W (72x 5630), ne vjerujem da su preko 10-15W ali svijetle stvarno dobro, što jes jes, ali su corn naravno.
Konkretan link znači za to što ti tražiš teško da ćemo naći, nažalost, ali, i corn kada se upali ne može se gledati u njega tako da ti niko neće ni skontati kakve su...