308 sw filter ulja
Re: 308 sw filter ulja
Evo dužan sam iznijeti ono što se desilo danas na pregledu u Pežo servisu.Najavio sam se kod gosp. Žike i došao ,bila neka gužva pa sam malo čekao ,ali ništa strašno.Na moj upit zašto mi je nasuto Valvoline umjesto propisanog Total ulja,mehaničar kaže obrati se Žiki i odem njemu.Dotični gosp. me ubjeđivao kako je to isto samo jeftinija varijanta ,te da moj motor podržava 5 w 40 ulje (uzgred to ulje sipa i direktorici poslovnice ,a vozi 308-cu).????Mehaničar je otvorio haubu ( nije ga htio ni dignuti ???) konstatujući kako nije velika količina ulja "nakapala" te da treba pokušati sa kupovinom novog plastičnog poklopca (oko 20 KM) sklopke uljnog filtera,a ako i to ne da rezultata,onda kupiti cijelu sklopku ( preko 200 KM) u koju ide uljni filter.Elem , sa mojom sklopkom nešto nije kako treba ...???? Puna mi je kapa svega,gotov sam kupio novo Total ulje i novi originalni filter te otišao svom provjerenom majstoru.Momci sa HR pežo foruma mi sugerišu da gumicu treba fino namjestiti (zna se izvitoperiti) , malo je nauljiti i to je to,a sa druge strane ne znam koliko mi je generalno ovo jeftinije Valvoline ulje uredu ,da zbog možda slabije kvalitete od Totala ne dođe do određenih problema u motoru.Kao što vidim u pojedinim servisnim knjigama piše 5 w 30 ,a u drugima uz ovo i 5w 40 ???Hvala svima na pomoći.
nema veze sto je valvoline ulje, ako je dobra gradacija kao sto jeste, i provjeri jesil oni standardni odgovarajuci za peugeot, ako jesu, samo vozi..
Evo dobio sam poruku od čovjeka koji dobro poznaje problematiku i kaže "Valvoline ulje neće naškoditi motoru,ali će više zaprljati FAP filter" ???
u tome i jest caka, moras vidjet koji specifikacije ima to valvoline ulje, nisam siguran, al mislim da treba da ima ACEA C3 za vozila sa Fap filterom..
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 749 puta
- pohvaljen: 388 puta
-
Stvarno se nacudih oko cega ljudi napravise dramu u ovlastenom servisu
Ljudi, nemojte bezveze bacati pare na takve 'originalne' dijelove. Filter ce odraditi isti posao kakav god da stavis.. nema tu neke demagogije, a ovo za ulje se slazem.. Nema veze ako je drugi proizvodjac, vazna je gradacija, ali u svakom slucaju super sto si nasuo Total, ako ga vec preporucuju. Da si mi gdje blize promjenio bih ti ja oboje

Ljudi, nemojte bezveze bacati pare na takve 'originalne' dijelove. Filter ce odraditi isti posao kakav god da stavis.. nema tu neke demagogije, a ovo za ulje se slazem.. Nema veze ako je drugi proizvodjac, vazna je gradacija, ali u svakom slucaju super sto si nasuo Total, ako ga vec preporucuju. Da si mi gdje blize promjenio bih ti ja oboje

Evo ovlašteni koncesionar Peugeota Tuzla ukucao broj šasije i izašlo je 5 w 30 ulje ,Total kvarc 9000.
Mislim da je covjek ovdje u pravu, ako vec ides u ovlasteni servis zahtjevas da ti i stave ulje koje je propisano a ne neko drugo bez obzira sto i ono moze. Ovi nasi ovlasetni servisi su svi bezobrazni sto se tice cijene i usluge, bolje odvuci nekome majstoru koji je provjeren. Neki idu u ovalasteni zbog neke garancije, kakva garancija kod nas to je samo suplja prica, sta god bude oni nađu razlog da si sam kriv za kvar i garancija ne vrijedi.
Da li ići sada u Tz pa tamo promijeniti ulje i vidjeti šzta je sa tim uljnim filterom ili to uraditi sa svojim majstorom?
ja recimo te stvari radim sam sebi, mjenjanje ulja itd.. ak ces vec mjenjati ulje i kupovati nov filter nek ti uradi tvoj majstor ne vidim svrhu sad recimo ovlastenog, a opet ako hoces da si "miran" znam i sam kako je to kad tek kupis auto :) bolje otici u Pavic.a mislim da ce te manje kostati a pouzdano :)
Mislim da je sada novi koncesionar u TZ,gore kada se prođu Slavinovići,prije semafora.
Vidi da ti objasnim, nazovi peugeot Blok u slavinovicima i pitaj koliko kosta to ste te interesuje, onda nazovi Pavica i vidi. Meni su u tom koncesionaru trazili 1000km za veliki servis u pavicu je tad bio oko 600 sa grancijom, ja uradio u ASD-u za 420km sa garancijom 50.000km, govorim ti da se ne zalijeces
Bio sam kod ovlaštenog servisera u Tz,jako sa zadovoljan stručnošću i susretljivošću glavnog mehaničara (gosp. Ahmet),koji se svojski potrudio prvo pregledati kompletno vozilo,a potom uraditi izmjenu ulja i filtera.Uspio je detaljnom analizom (vizuelno se nije dalo primjetiti) i pretragom u svom računaru (Pežo baza podataka) otkriti najvjerovatniji problem sa puštanjem ulja na filteru.Izgleda da se plastični poklopac filtera ulja u pojedinim slučajevima deformiše,te iako je sve na prvi pogled OK,ulje curi.Naručiti ću novi poklopac (oko 20 KM) i to je to.Uzgred da napomenem kako sam imao priliku pogledati specifikaciju svog vozila i to nakon što je u računaru ukucan serijski broj šasije,vjerovali ili ne nigdje nema 5w40 ulja niti u opciji zamjenskih ulja,već izričito Total 5w30!!!!! I ko je sada lud?
- dino
- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
pozdrav i od mene za novog člana. Što reče drug "Kula" svako novo ulje je dobro za svaki motor i sama preporuka proizvođača automobila je vezana iz nekog razloga, a prvenstveno je to zbog nekakvih interesa. To što PGT preporučuje Total ulja, samo oni znaju. Oni su testirali ovo ulje i ustanovili da zadovoljava performanse. Možda da su testirali na uljima drugih proizvođača (Shell, Valvolin, Elf, Optima,...) isto bi zadovoljili. Moja ti je preporuka da se obratiš istom servisu koji ti je to radio i da reklamiraš. Nemoj nikada da ne daš povratnu info onom koji je nešto radio na autu. Ja sam na svom autu koristio ulja: Elf, Shell i sad imam Total 9000, nisam primijetio nikakvu razliku, pa ti kažem neka stoji Valvolin do sljedećeg mijenjanja, neće napraviti problem sigurno. Što se tiče filtera mijenjao sam ih nekoliko puta svojim rukama i mora biti i originalna diftung gumica na originalnom filteru. Nadam se da ćeš riješiti i javi nam šta si uradio.
- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Izgleda da nisam vidio još stranica, kasno.