Pokazivac temperature
- anel007
- VIP Član
- Vozim: Ostalo
- Vozim: Ford Focus MK2
- Motor: 1.6 16v
- Ima zahvala: 12 puta
- pohvaljen: 121 put
- Kontakt:
-
Re: Pokazivac temperature
ovako to kod mene radi
dok je ovo hladno vrijeme u voznji brzo dostigne radnu temperaturu, ne znam sad tacno koliko je jbg ali negdje izmedju crtica za 70 i 80 stepeni je kazaljka i dok se auto krece ne mrda ni gore ni dole, ako sam u guzvi onda raste do tih 90 i kusur kad se pali prva brzina ventilatora i ohladi dok oko 90, ugasi se i ona ponovo raste ponovo se pali vent i tako u krug (mada to za paljenje venta je dok je bilo toplije vrijeme, nisam upadao u guzve sad kad je hladno pa ne znam)
ljeti ne znam kakvo je stanje ali nikad nije upozorilo ni na kakvu gresku kad je temp u pitanju pa sigurno radi po pravilima
nego mene brinulo sto sam se svega nacitao i na vise mjesta procitao da bi kazaljka trebala da nakon zagrijavanja stoji na sredini (90 stepeni) i ne mrda prema manjim brzinama sto kod mene nikad ne radi dok je hladno vrijeme pa sam mislio da nije kakav problem u termostatu da je uvijek otvoren ili nesto slicno ali et haman da je ovo kako radi normalno pa se ne zamaram
dok je ovo hladno vrijeme u voznji brzo dostigne radnu temperaturu, ne znam sad tacno koliko je jbg ali negdje izmedju crtica za 70 i 80 stepeni je kazaljka i dok se auto krece ne mrda ni gore ni dole, ako sam u guzvi onda raste do tih 90 i kusur kad se pali prva brzina ventilatora i ohladi dok oko 90, ugasi se i ona ponovo raste ponovo se pali vent i tako u krug (mada to za paljenje venta je dok je bilo toplije vrijeme, nisam upadao u guzve sad kad je hladno pa ne znam)
ljeti ne znam kakvo je stanje ali nikad nije upozorilo ni na kakvu gresku kad je temp u pitanju pa sigurno radi po pravilima
nego mene brinulo sto sam se svega nacitao i na vise mjesta procitao da bi kazaljka trebala da nakon zagrijavanja stoji na sredini (90 stepeni) i ne mrda prema manjim brzinama sto kod mene nikad ne radi dok je hladno vrijeme pa sam mislio da nije kakav problem u termostatu da je uvijek otvoren ili nesto slicno ali et haman da je ovo kako radi normalno pa se ne zamaram
- dino
- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
@ mara: u pravu si, ne šeta temperatura, ali pošto to nije precizni instrument nego samo pokazivač temperature, onda je odokativna vrijednost. Termostat ima referentnu temperaturu od 78°C, ali i on je samo komad lima koji vremenom promijeni karakteristike, tako da je i to relativno, koji stepen gore/dole. Kada otvori termostat, tečnost ima slobodan protok i prirodno hlađenje, a svakako i pomoću ventilatora održava tu temperaturu.
@ Anele: dobro je to kod tebe. Dok se ne ugrije temperatura na 78°C ili približno, samo je količina rashlandne u motoru koja se brzo zagrije (možda litar - dva), e poslije kada se otvori cirkuliše cijeli sistem od 8 litara rashladne.
@ Anele: dobro je to kod tebe. Dok se ne ugrije temperatura na 78°C ili približno, samo je količina rashlandne u motoru koja se brzo zagrije (možda litar - dva), e poslije kada se otvori cirkuliše cijeli sistem od 8 litara rashladne.
- VIP Član
- Vozim: 308 SW 2.0 BlueHDi EAT6
- Ima zahvala: 109 puta
- pohvaljen: 144 puta
-
Kod mene na 308 nebitno da li je napolju vruće ili hladno, temperatura na sredini, odnosno na 90 stepeni i ne ide nikuda...
- sonnyblack
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 308 PH2 1.6 e-HDI 112KS
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 16 puta
-
- sonnyblack
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 308 PH2 1.6 e-HDI 112KS
- pohvaljen: 16 puta
-
Usput da pitam...desava li se vama da se auto nekad "pregrije" iako nije vozena neka duza relacija niti je vanjska temperatura visoka? Nekad mi se zna desiti da nakon sto ugasim i zakljucam auto, hladnjak ostane raditi minutu dvije pa prestane iako je u pitanju manja relacija. A nekad znam preci 400km a da se to ne desi...
- StefanMD
- VIP Član
- Vozim: 308 SW 2.0 BlueHDi EAT6
- Ima zahvala: 109 puta
- pohvaljen: 144 puta
-
Ne vjerujem da je do klime, zna se desiti i kod mene da ostane raditi neko kraće vrijeme, tipa minutu nakon što se ugasi auto, a ne palim klimu sada barem...
- dino
- Moderator
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Prazni se sistem vakuma još neko vrijeme, da se rastereti.
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 5008
- Ima zahvala: 52 puta
- pohvaljen: 27 puta
- Kontakt:
-
Treba redovno prati hladnjak,svakog proljeca ga perem i svaki put budem iznenadjen kolicinom prljavstine i masnoce.
Diagbox 7.57,forumasima gratis.
Diagbox 7.57,forumasima gratis.
- tifoz85
- Početnik
- pohvaljen: 0
-
Evo ovako kod mene stoji i ne mrda (presao sam nekih 150 km u trenutku slikanja). Vi kazete da je ok sto nije na 90?

- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 745 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Ovo je normalna (radna) temperatura na 307. Isto tako je normalno da se kazaljka podigne na/oko 90, ako se auto vozi po usponu duze vremena, jer se tada motor vise zagrijava, ali opet tu je ventilator da rashladi rashladnu tecnost i da ne da da se auto pregrije.
Pisao sam o ovome malo detaljnije u nekim od slicnih tema, pa ako nadjem okacicu.
Pisao sam o ovome malo detaljnije u nekim od slicnih tema, pa ako nadjem okacicu.
- Phantom
- Site Admin
- Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79KW
- Ima zahvala: 5 puta
- pohvaljen: 90 puta
- Kontakt:
-
I kod mene konstantno ovakva. Ode na 90 i malo preko kad ga forsiram i u obrtaje bacam non stop.
Motion & Emotion
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 745 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Pa to i ja kazem, kad ga gasas i kad ga stisnes uzbrdo tad raste do 90 i to je to.
- klol
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 307 SW
- pohvaljen: 0
-
Izvinite za citat morao sam da se nadovežem na post.dino je napisao/la:Kod mene ventilator ima dvije brzine i prvu brzinu pali na 60C. To sam skoro ustanovio i nisam još načisto treba li tako, a drugu vjerovatno pali na toj temp. što si naveo. To je taj opseg oko 80-90 stepeni, jer nije precizan instrument, nego samo pokazivač.
Kako je meni majstor jučer objasnio (električar), na P206 i 307 postoje dvije brzine. Prva brzina se pali generalno oko 90°C i sprečava dalje zagrijavanje motora/ulja/ostalih komponenti vezanih za to; druga brzina je za veća opterećenja motora kad prva brzina hlađenja ne može da osvoji temperaturne promjene.
Naime, kod ova dva modela mana je što se nešto oko te prve brzine zezne, kaže mi taj majstor nije to teško za popraviti, a ne šteti ni motoru generalno dok se upali druga brzina (oko 100-110°C većinom, +/- 10°). Isti ili sličan problem imaju Renault Megane i Clio, dok je na srodnim modelima iz Citröen grupacije C2 i C3 taj problem prevaziđen na neki način (i to mi je objasnio ali ne znam prenijeti). Uglavnom kod mene ta prva isto ne radi to sam primijetio, ali mi se ne da prčkati oko toga iako ću kod tog majstora ići za nešto drugo o čemu ću pisati u svojoj temi. Helem to je to otprilike.
- anel007
- VIP Član
- Vozim: Ostalo
- Vozim: Ford Focus MK2
- Motor: 1.6 16v
- Ima zahvala: 12 puta
- pohvaljen: 121 put
- Kontakt:
-
i kod mene je generalno tako kao sa slike iznad, zna po nekad pasti malo ispod kad se upali grijanje npr a vozi se niz brdo ali ne dalje od 70
elem sad sam siguran da nista mijenjati ne treba i da je to uredu stanje iako sam se bio pripremio na zamjenu termostata
elem sad sam siguran da nista mijenjati ne treba i da je to uredu stanje iako sam se bio pripremio na zamjenu termostata