Zimske gume
- dino4991
- Aktivan član
- Vozim: Peugeot 407 SW
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 1 put
-
Re: Zimske gume
Da se i ja nadovezen na trenutno najaktiviju temu :) s pocetkom zime kupljene 4 nove Tigar wintere u velicini 205/60 r16, komplet me izasao 400km sa montiranjem i balansiranjem, do sad predjeno s njima nekih 3000km i u pogledu ulozeno-dobijeno sam prezadovoljan :) imam iste i na drugom autu samo u manjoj dimenziji i godinama ih kupuje za zimu i iskreno, svima bih ih preporucio. Dobro se ponasaju na snijegu, po kisi kao i na suhom, odlicno drze u krivinama. Imam sam iskustva sa raznim gumama, nisma primjecivao neku vecu razliku koja bi me uvjerila da odustanem od ovih, jedino sam imao losa iskustva sa Savom, kao i vecina sto govori, kidanje komada gume, durovi, poispadale zice sa strane iako su gume vozene u prosjeku kao i ostale. S obzirom na kvalitet nasih puteva, misljenja sam da gume top proizvodjaca koje su daleko precijenjene grehota kupovati i voziti po ovim nasim "offroad" terenima jer je cisto bacanje novca. Ovo je naravno moje misljenje a svako ima pravo za svoje vozilo uzimati sta god on pozeli i imati vlastito misljenje :)
- anel007
- VIP Član
- Vozim: Ostalo
- Vozim: Ford Focus MK2
- Motor: 1.6 16v
- Ima zahvala: 12 puta
- pohvaljen: 121 put
- Kontakt:
-
eh ovako cisto informativno me zanima na koliko zimi otprilike pusete gume, vidim na pezolu pise haman 2.3 bara pa da vidim iskustva drugih
jutros primjetim da mi je prednja lijeva malo popustila pa kad je vec moram doduvati nek to bude po ps-u
jutros primjetim da mi je prednja lijeva malo popustila pa kad je vec moram doduvati nek to bude po ps-u
- ElComandante91
- Moderator
- Vozim: 206
- Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
- Motor: 1.4E; 1.4 HDi
- Ima zahvala: 350 puta
- pohvaljen: 235 puta
-
Ja ih ispustim malo, i kod mene je 2.3 ali ih držim na 2.0 2.1, tako mi je vulkanizer preporučio, kao da bolje hvataju.
Clapton is God!
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 743 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
A u Crnu Goru čoče.. planina, visina, putuje se maloPhantom je napisao/la:odkud kod tebe snijeg

Dobra cijena za 16ke. Ovo sto si rekao za Savine sam se i sam uvjerio. Prosle sezone sam imao neke polovne Sava, sve su otpadali komadi od njih, doduse imali su neki stariji DOT. Al sa ovim novim sam zadovoljan za sad.dino4991 je napisao/la:Da se i ja nadovezen na trenutno najaktiviju temu :) s pocetkom zime kupljene 4 nove Tigar wintere u velicini 205/60 r16, komplet me izasao 400km sa montiranjem i balansiranjem, do sad predjeno s njima nekih 3000km i u pogledu ulozeno-dobijeno sam prezadovoljan :) imam iste i na drugom autu samo u manjoj dimenziji i godinama ih kupuje za zimu i iskreno, svima bih ih preporucio. Dobro se ponasaju na snijegu, po kisi kao i na suhom, odlicno drze u krivinama. Imam sam iskustva sa raznim gumama, nisma primjecivao neku vecu razliku koja bi me uvjerila da odustanem od ovih, jedino sam imao losa iskustva sa Savom, kao i vecina sto govori, kidanje komada gume, durovi, poispadale zice sa strane iako su gume vozene u prosjeku kao i ostale. S obzirom na kvalitet nasih puteva, misljenja sam da gume top proizvodjaca koje su daleko precijenjene grehota kupovati i voziti po ovim nasim "offroad" terenima jer je cisto bacanje novca. Ovo je naravno moje misljenje a svako ima pravo za svoje vozilo uzimati sta god on pozeli i imati vlastito misljenje :)
Slazem se za bold

- dino4991
- Aktivan član
-
Koliko sam ja raja upucen i kako su mene savjetovali sto moj majstor tako i drugi vulkanizeri, protosak u gumama bi zimi trebalo drzati vecim za nekih 0,1 do 0,2 bara :) takodje i sam BIHAMK tako preporucuje. Vjerujem da je to sto materijali kao sto su sama guma, ili felge tj. aluminij/celik dosta reaguju na nisku temperaturu, gube elasticnost i postaju kruti sto znaci da lakse dolazi do ostecenja. Za moju 407 propisani pritisak je 2,6 bar i za prednje i zadnje, s time da ga zimi povecavam na 2,7 i sve 5 
Evo ovako zanimljivog prirucnika nadam se da ce nekiam pomoci :) http://www.continental-tires.com/www/do ... _multi.pdf
Jos poneki detalj koji nije na odmet
http://bihamk.ba/index.php?option=com_c ... Itemid=141 

Evo ovako zanimljivog prirucnika nadam se da ce nekiam pomoci :) http://www.continental-tires.com/www/do ... _multi.pdf
Jos poneki detalj koji nije na odmet

- ElComandante91
- Moderator
- Vozim: 206
- Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
- Motor: 1.4E; 1.4 HDi
- Ima zahvala: 350 puta
- pohvaljen: 235 puta
-
Bravo za linkove
. Eto vidiš, ja sam isto držao na fabričkom pritisku od 2.3, u suštini kad pogledaš na oko to nije neka velika razlika 2.2 ili 2.4, nekako je najlogičnije po fabričkim preporukama.

Clapton is God!
- zulleee
- Iskusan član
- Vozim: Peugeot 407 2.0 HDi
- pohvaljen: 4 puta
-
Cuo sam od starijih ljudi da gumu po snijegu ne treba toliko duhati,valjda ne lijepi dobro za snijeg ako je previse tvrda samo se okrece na ledu i snijegu ko balon.
- mara-
- Site Admin
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
- Ima zahvala: 171 put
- pohvaljen: 319 puta
-
Ma ništa to, najbolje je fabrički držati. Zimska je predviđena da tako drži, i bolje će propadati kroz snijeg ako je fabrički napuhana. A po zimi se sigurno skupi vazduh pa bude i manje naduvana guma.
- dino4991
- Aktivan član
-
Ipak se ne bih slozio s time da gume treba drzati manje napuhanima od preporucene vrijednosti samog proizvodjaca automobila. Jer zimska guma se mnogo razlikuje po sastavu od ljetne, po vecem udjelu kaucuka sto je cini meksom, posebno na temperaturi ispod 7 stepeni. A kakve su nam zadnje zime sve vise vozimo po ociscenom asfaltu cas sta vise i po suhom puzz tako da guma koja nema odgovarajuci pritisak pretstavlja i djelimicnu opasnost, i pri kocenju i drzanju u krivinama, a uz sve to se ne trosi jednako, ne prijanja za podlogu kako bi trebala i jos dovodi do povecane potrosnje goriva nono Tako da mozda i najbolje, jeste drzati se preporucene vrijednosti proizvodjaca i mirna Bosna 

- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 743 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Opet aktuelna tema, da malo prodiskutujemo, da vidimo jeste li spremni za zimu police
Na kojim gumama vozite ove zime?
Na kojim gumama vozite ove zime?
- bojan2906
- Iskusan član
- Vozim: Peugeot 307sw 1,6 HDI
- pohvaljen: 7 puta
-
Ja sam još ovu zimu na Michelin Alpin A4, odlična je guma, a za iduću ćemo da skontamo nešto. 

- Phantom
- Site Admin
- Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79KW
- Ima zahvala: 5 puta
- pohvaljen: 90 puta
- Kontakt:
-
Protekt Michellin sara, prosle godine ne da se pokazala, jos ovu pa mijenjamo
Motion & Emotion