pezo 307 stalno crkavaju sijalice od kratkih svjetala
- tigar1982
- VIP Član
- Vozim: peuget 307 sw
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 2 puta
-
pezo 307 stalno crkavaju sijalice od kratkih svjetala
imam problem sa stalnim pregoravanjem sijalica od kratkih svjetala kupovao sam kvalitetnije pa losije ista stvar se desavala na lijevoj strani sadsu me crkle obje prvo lijeva pa sutri dan i desna netko mi je rekao da pokusam da zamjenim obje da stavim nove jeli ima netko jos neki savjet sta da pogledam dzekovi su na lijevoj strani dobri dog na desnoj se vidi da su malo kao spaljeni
- kula
- Site Admin
- Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
- Ima zahvala: 70 puta
- pohvaljen: 297 puta
-
Re: pezo 307 stalno crkavaju sijalice od kratkih svjetala
Znam da neki mjenjaju te djekove kako bi sprijecili cesto pregaranje sijalica, Stavljaju neke keramcike djekove
- mara-
- Site Admin
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
- Ima zahvala: 171 put
- pohvaljen: 319 puta
-
I meni su dosta pregarale dok sam bio na halogenim, a sada sam na xenonima, ali sam riješio i tada problem.
Prvo ti je da provjeriš da li dobro puni alternator, možda regler nije dobar.
Drugo što je jednako bitno su džekovi. Kod mene su bili u užasnom stanju. Izuzetno je bitan dobar spoj i čisti kontakti. Nemoj da ti na oko budu dobro. Skini, očisti, promjeni stopice ako treba, i napravi da je čvrst spoj kada se stavi džek na sijalicu.
I uzmi onda Osram klasične sijalice i zamjeni u isto vrijeme, ali ovo je manje bitno da budu u isto vrijeme, mada je dobro uzeti kvalitetniju sijalicu zbog farova jer imaju neke filtere.
Prvo ti je da provjeriš da li dobro puni alternator, možda regler nije dobar.
Drugo što je jednako bitno su džekovi. Kod mene su bili u užasnom stanju. Izuzetno je bitan dobar spoj i čisti kontakti. Nemoj da ti na oko budu dobro. Skini, očisti, promjeni stopice ako treba, i napravi da je čvrst spoj kada se stavi džek na sijalicu.
I uzmi onda Osram klasične sijalice i zamjeni u isto vrijeme, ali ovo je manje bitno da budu u isto vrijeme, mada je dobro uzeti kvalitetniju sijalicu zbog farova jer imaju neke filtere.
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Tigre, stavi xenone i miran
2 balasta x 20KM i 2 sijalice 30KM=70KM, minimum godinu ipo - dvije ne mislis na sijalice + dobijas estetiku
Ili jednostavno, kao sto mara rece, dobro ocisti kontakte, naprskaj kontakt sprejom i zamjeni obje sijalice u isto vrijeme. Ne znam kako i zasto, al citao sam to vise puta po netu da treba obje mijenjati kad jedna crkne

2 balasta x 20KM i 2 sijalice 30KM=70KM, minimum godinu ipo - dvije ne mislis na sijalice + dobijas estetiku

Ili jednostavno, kao sto mara rece, dobro ocisti kontakte, naprskaj kontakt sprejom i zamjeni obje sijalice u isto vrijeme. Ne znam kako i zasto, al citao sam to vise puta po netu da treba obje mijenjati kad jedna crkne

- mara-
- Site Admin
- Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
- Ima zahvala: 171 put
- pohvaljen: 319 puta
-
Xenon bi definitivno riješio taj problem. A ja sam siguran da ako je regler ispravan, onda je do lošeg kontakta sa sijalicom. Jer ako je loš spoji dolazi do grijanja i zato crkavaju.
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Na starijim autima se cesto zagrijavaju dzekovi od sijalica zbog lose mase.. al sad nesto ne znam gdje ide masa na 307, treba i to provjeriti.
- ArminH
- Početnik
- Vozim: 308 sw
- Motor: 1.6 hdi 88kW
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 2 puta
-
Ja sam imao taj problem, promijenio dzekove i problem je nestao. LP