Mali servis
- ElComandante91
- Moderator
- Vozim: 206
- Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
- Motor: 1.4E; 1.4 HDi
- Ima zahvala: 350 puta
- pohvaljen: 235 puta
-
Re: Mali servis
Ulje i vazduh, e sad zavisi kad si mjenjao filter klime i on se mjenja ali ne na svakom malom servisu.
Clapton is God!
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Ja ovako:
- Ulje i filter ulja (svakih 10.000km)
- Filter nafte i filter zraka (svaku drugu zamjenu ulja)
- Filter klime (jednom godisnje)
Dodatni zahvati koje treba izvršiti, zavisno od predjenih kilometara i stanja u kom se nalaze (a koji su definisani u servisnoj knjižici) su:
- Zamjena remenja
- Tecnosti za kocnice
- Rashladne tecnosti
- Kontrola klime
- Ulje i filter ulja (svakih 10.000km)
- Filter nafte i filter zraka (svaku drugu zamjenu ulja)
- Filter klime (jednom godisnje)
Dodatni zahvati koje treba izvršiti, zavisno od predjenih kilometara i stanja u kom se nalaze (a koji su definisani u servisnoj knjižici) su:
- Zamjena remenja
- Tecnosti za kocnice
- Rashladne tecnosti
- Kontrola klime
- anel007
- VIP Član
- Vozim: Ostalo
- Vozim: Ford Focus MK2
- Motor: 1.6 16v
- Ima zahvala: 12 puta
- pohvaljen: 121 put
- Kontakt:
-
ako je benzinac onda mozda imas a mozda nemas filter goriva koji se moze mijenjati, kod mene ga nema
elem pri malom servisu ja mijenjam ulje i filter ulja, a posto je filter zraka i klime jos nekih 15-20 KM odradim i to usput jer nije neka aman prevelika cifra u pitanju
e sad ovo za ostalo sto avici pominje bi bilo dobro bar prekontrolisati ako ti je ovo prvi servis koji radis cisto da znas stanje u kakvom je pa onda raditi sta treba postepeno ako nikakvih kvarova ne bude u medjuvremenu
elem pri malom servisu ja mijenjam ulje i filter ulja, a posto je filter zraka i klime jos nekih 15-20 KM odradim i to usput jer nije neka aman prevelika cifra u pitanju
e sad ovo za ostalo sto avici pominje bi bilo dobro bar prekontrolisati ako ti je ovo prvi servis koji radis cisto da znas stanje u kakvom je pa onda raditi sta treba postepeno ako nikakvih kvarova ne bude u medjuvremenu

Drugi servis trebaa da radim za par dana.na prvom sam sve izmjenjao posto sam tada i kupio auto.
- sonnyblack
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 308 PH2 1.6 e-HDI 112KS
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 16 puta
-
I ja sam takođe prvi put sve izmijenjao, a sad je red na drugi mali servis. S tim da sam planirao zamijenit filter klime jer sumnjam da su mi prošli put ugradili onaj sa aktivnim ugljenom...dejan je napisao/la:Drugi servis trebaa da radim za par dana.na prvom sam sve izmjenjao posto sam tada i kupio auto.
@Avicii na koje remenje misliš?
- Tom
- Moderator
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Vozim: 204, 208, 308
- Motor: 1.6 hdi
- Ima zahvala: 241 put
- pohvaljen: 482 puta
-
Ja sam pristalica mijenjanja svih filtera, na 10000,ili 1 godinu. Filter ulja, goriva, vazduha, klime.
Zašto?
Pa u Cg, a vjerujem da je i u Bih, je veoma upitan kvalitet prvo samog goriva koje sipamo. Ko je vozio svoje auto na gorivu iz Eu zemalja zna koja je razlika, u radu, vuči, čađi...
Drugo - kvalitet samih filtera koje uzimamo, opste je poznata expancija male privrede(turska, rumunija...) djelova u auto industriji, na našim prostorima, a najvise je djelova koji se najčešće i mijenjaju, filteri, ulja, diskovi i plocice, amortizeri/opruge, spone, ramena...
Sve to dobijamo lijepo upakovano u imena zvucnih brendova, a Š-klase.
Zašto?
Pa u Cg, a vjerujem da je i u Bih, je veoma upitan kvalitet prvo samog goriva koje sipamo. Ko je vozio svoje auto na gorivu iz Eu zemalja zna koja je razlika, u radu, vuči, čađi...
Drugo - kvalitet samih filtera koje uzimamo, opste je poznata expancija male privrede(turska, rumunija...) djelova u auto industriji, na našim prostorima, a najvise je djelova koji se najčešće i mijenjaju, filteri, ulja, diskovi i plocice, amortizeri/opruge, spone, ramena...
Sve to dobijamo lijepo upakovano u imena zvucnih brendova, a Š-klase.
204 1.2 b 1972.
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
ex: 207
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
ex: 207
- mara-
- Site Admin
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
- Ima zahvala: 171 put
- pohvaljen: 319 puta
-
Moram se složiti sa Tomom, sve filtere mijenjati zajedno, uključujući i klime i vazduha. Eto ako ne zaboravim, uslikam filter vazduha kakav bude, pa to je drama, nema šanse da bih to preskočio da mijenjam, a i klime isto, ipak je tu zdravlje u pitanju. Naftni se može svaki 3-4 put, ali ove ostale sve zajedno.
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Mislio sam na mikro remen (ne znam zasto ovo napisah u monozini). Ovo sto sam napisao dodatni zahvati, mislio sam cisto na pregled, na kilometrazi predvidjenoj od strane proizvodjaca. Ne mora se svaki put gledati, al barem svaki drugi mali servis pregledati..sonnyblack je napisao/la:@Avicii na koje remenje misliš?

- suad83
- Aktivan član
- Vozim: peugeot 307
- pohvaljen: 0
-
Kada budes uzimao filter zraka obavezno trazi da ima onaj dodatni dio tj nesto kao filc ili nekakva vata
- sonnyblack
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 308 PH2 1.6 e-HDI 112KS
- pohvaljen: 16 puta
-
Prvi mali servis (full naravno) radio u ovlaštenom servisu čim sam kupio auto, i evo vrijeme je da radim i drugi jer sam prešao već 11k kilometara. Oni su mi rekli da idući put ne moram mijenjat sve filtere, već je dovoljno samo ulje i filter ulja. Ali sam ja po tom pitanju isti Tom, radije ću zamijeniti sve i bit miran narednih pola godine nego brojat servise i planirat kad je red na koji filter, a uz to opštepoznato je da nam je kvalitet goriva, kao i svi ostali proizvodi iz svih polja industrije koji se uvezu, jedno deset klasa ispod svjetskih...
Ono gdje mogu uštedit je recimo da uzimam dijelove u prodavnicama (čak i da uzimam skuplje) pa da uradim servis kod nekog majstora, umjesto u ovlaštenom, jer sumnjam da su njihovi filteri 10x kvalitetniji od onih što bih ja kupio negdje. Ionako bi se mijenjali svakih 5-6 mjeseci u mom slučaju. A Total ulje svakako mogu nabaviti 100% original.
Ono gdje mogu uštedit je recimo da uzimam dijelove u prodavnicama (čak i da uzimam skuplje) pa da uradim servis kod nekog majstora, umjesto u ovlaštenom, jer sumnjam da su njihovi filteri 10x kvalitetniji od onih što bih ja kupio negdje. Ionako bi se mijenjali svakih 5-6 mjeseci u mom slučaju. A Total ulje svakako mogu nabaviti 100% original.
- anel007
- VIP Član
- Vozim: Ostalo
- Vozim: Ford Focus MK2
- Motor: 1.6 16v
- Ima zahvala: 12 puta
- pohvaljen: 121 put
- Kontakt:
-
ma realno ako u komsiluku imas kanal koji bi mogao posuditi mali servis sam sebi covjek moze odraditi, nije neka mudrolija promijeniti filtere i ispustiti ulje pa nasuti novo
- dino
- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Ulice su nam prašnjave, pa se zračni filteri prije prljaju. Ja svake godine u jesen, sam sebi zamijenim sve generalno ovo što Avici nabroja od filtera i ulja, otprilike bude oko 10tk.
- VIP Član
- Vozim: 308 SW 2.0 BlueHDi EAT6
- Ima zahvala: 108 puta
- pohvaljen: 144 puta
-
Kao što znaš tako sam i ja radio, kupio sve sam u prodavnici, komšija mi odradio sve što treba za male pare, nemam baš para da plaćam radni sat 50KM...sonnyblack je napisao/la:... Ono gdje mogu uštedit je recimo da uzimam dijelove u prodavnicama (čak i da uzimam skuplje) pa da uradim servis kod nekog majstora, umjesto u ovlaštenom, jer sumnjam da su njihovi filteri 10x kvalitetniji od onih što bih ja kupio negdje...
Dalje, što se tiče dijelova, djevojka mi radi u ovlaštenom servisu (nije Peugeot, iako ne vjerujem da je neka bitna razlika) i oni takođe dijelove kupuju kod nas (Milovanović, Nuić...) samo stavljaju mnogo veće cijene na ulazne fakture!