Pomoc: Smrad iz klima uredjaja
Pomoc: Smrad iz klima uredjaja
Postovane kolege,
Otkad sam kupio auto (prije vise od 2 god, 307 2.0 79kw - Automatska klima), osjeca se smrad iz klima uredjaja, narocisto kad je tek palim, a takodje uzasan smrad i kad ugasim klimu i ostavim ventilator da se vrti (da isusi isparivac kako mi mnogi rekose). Medjutim, ja sam tu proceduru postovao uvijek, ali nikakvog efekta. Mijenjao sam razlicite filtere za klimu, koristio razne sprejeve koje sam ubrizgavao kroz otvore u autu, pa su mi u servisu takodje prskali neku tecnost kroz otvor za filter klime, ali nikakve koristi nazalost.
Imate li neku ideju kako da uspijem konacno da klimu sredim, tj. kako da je dezinfekujem ili sta vec...? Citao sam neke varijante u vezi tog isparivaca (da se na njemu nakupe razne bakterije, gljivice...gdje je zapravo taj isparivac i ima li on kakve veze sa malim hladnjakom grijanja u kabini sto se nalazi?)
Unaprijed zahvalan.
Pozdrav,
Otkad sam kupio auto (prije vise od 2 god, 307 2.0 79kw - Automatska klima), osjeca se smrad iz klima uredjaja, narocisto kad je tek palim, a takodje uzasan smrad i kad ugasim klimu i ostavim ventilator da se vrti (da isusi isparivac kako mi mnogi rekose). Medjutim, ja sam tu proceduru postovao uvijek, ali nikakvog efekta. Mijenjao sam razlicite filtere za klimu, koristio razne sprejeve koje sam ubrizgavao kroz otvore u autu, pa su mi u servisu takodje prskali neku tecnost kroz otvor za filter klime, ali nikakve koristi nazalost.
Imate li neku ideju kako da uspijem konacno da klimu sredim, tj. kako da je dezinfekujem ili sta vec...? Citao sam neke varijante u vezi tog isparivaca (da se na njemu nakupe razne bakterije, gljivice...gdje je zapravo taj isparivac i ima li on kakve veze sa malim hladnjakom grijanja u kabini sto se nalazi?)
Unaprijed zahvalan.
Pozdrav,
- kula
- Site Admin
- Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
- Ima zahvala: 70 puta
- pohvaljen: 297 puta
-
Re: Pomoc: Smrad iz klima uredjaja
Ako ti iko moze pomoci oko toga onda je to kolega Mara 
Probaj jos kroz crijevo za odvod kondenzata uspricati onu pjenu za dezinfekciju i nakon toga odvod zacepi sa necime dok pjena ne odradi svoje pa poslije ispusti to sve.
Isparivac nema veze sa malim hladnjakom koji sluzi samo za grijanje.

Probaj jos kroz crijevo za odvod kondenzata uspricati onu pjenu za dezinfekciju i nakon toga odvod zacepi sa necime dok pjena ne odradi svoje pa poslije ispusti to sve.
- mara-
- Site Admin
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
- Ima zahvala: 171 put
- pohvaljen: 319 puta
-
Ja sam sa tim 3 godine imao problem. Isto tako sam probao milion stvari. Zadnje što sam uradio i što je riješilo problem je da sam otišao u ovlašteni Citroen servis koji ima wynn's aparat i sredstvo za dezinfekciju klime. Oni su mi odradili dezinfekciju. Nakon toga se još malo osjetilo, tako da sam odmah otišao da promjenim filter klime, kupim ugljeni Topranov i uz njega dobijem gratis sprej za dezinfekciju i odmah i njega iskoristim. I od tada nema više problema. Sada držim klimu na Auto bez obzira kakvo je vrijeme, ne znam koliko to utiče na stvaranje smrada, tj. da li se zbog toga više ne vraća.
Gledao sam ispod auta neki otvor gde kapa voda kad radi klima uredjaj. Ali taj otvor zapravo nema supljinu, vec gumeni kruzic gdje po obodima njegovim izlazi voda... Cudno mi to.. kao neka kapica... Moze li se ta "kapica" maci pa da spricam u taj kanal sta mislis? :)kula je napisao/la:Ako ti iko moze pomoci oko toga onda je to kolega Mara
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
A da probas ovo sto ti mara rece, prvo negdje na dezinfekciju da odvezes.. ja bih od toga krenuo 

- mara-
- Site Admin
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
- Ima zahvala: 171 put
- pohvaljen: 319 puta
-
Otvor mora imati šupljinu, i to solidnu, možda ti se šta začepilo pa i zato smrdi jer slabo odvodi kondez.
Meni je ta supljina otprilike velicine 6-7mm precnika, s tim sto tu nije rupa, vec kao neki gumeni chep, gdje po ivicama tog chepa istače voda...mara- je napisao/la:Otvor mora imati šupljinu, i to solidnu, možda ti se šta začepilo pa i zato smrdi jer slabo odvodi kondez.
- dino
- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Pošto nam dolaze topliji dani, opet će se ćuti mirisi iz klime.
Evo kako klima izgleda vani sa ovom izlaznom cijevi za kondenz iz evaporatora (isparivača). Treba provjeriti i cijev da nije začepljena.
Ovdje je najbliže da se uradi dezinfekcija pomoću sprejeva ili napraviti omjer sirćeta i limunske kiseline pa pomoću šprice ubrizgati.

Na ovoj drugoj slici je taj isparivač koji se zaprlja gljivicama i buđi, a izgleda da je samo rješenje kompletna zamjena.

Evo kako klima izgleda vani sa ovom izlaznom cijevi za kondenz iz evaporatora (isparivača). Treba provjeriti i cijev da nije začepljena.
Ovdje je najbliže da se uradi dezinfekcija pomoću sprejeva ili napraviti omjer sirćeta i limunske kiseline pa pomoću šprice ubrizgati.

Na ovoj drugoj slici je taj isparivač koji se zaprlja gljivicama i buđi, a izgleda da je samo rješenje kompletna zamjena.

- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Evo ja opet oko dezinfekcije klime-ko´ ćorav.
Izgleda da sam našao rješenje kako uraditi ćišćenje i dezinfekciju isparivača. Pošto sam dobro pregledao i analizirao ulogu isparivača i njegovu lokaciju, krenem da improvizujem. Kada se otvore ove plastike ispod nogu vidi se gdje je lociran isparivač:

Napravio sam jednu rupu, iza koje je mali prostor (smeta isparivač), pa sam morao i drugu za popravni sa druge strane. Nije baš lijepo za pogledati, ali će se na kraju srediti:

ubacio cijev od spreja za dez. klime i istjerao gotovo malo više od pola (toliko mi ostalo od prošli put):

uglavnom je vrlo malo vratilo nazad:

Silikonom sam ova dva otvora zatvorio:

Upalio auto i klimu jedno 3-5 min. na položaj recirkulacije da istjera smrad sa otvorenim prozorima. Poslije sam imao vožnju po sunčanom danu oko 40 kilometara sa upaljenom klimom. Mogu samo reći "FAKAT MIRIŠE, OVO JE PRAVA DEZINFEKCIJA U SRCE ZARAZE"
Važno je samo napomenuti: Pažljivo prilikom bušenja da se ne probuši isparivač jer poslije neće biti više klime, tu je freon u isparivaču !

Izgleda da sam našao rješenje kako uraditi ćišćenje i dezinfekciju isparivača. Pošto sam dobro pregledao i analizirao ulogu isparivača i njegovu lokaciju, krenem da improvizujem. Kada se otvore ove plastike ispod nogu vidi se gdje je lociran isparivač:

Napravio sam jednu rupu, iza koje je mali prostor (smeta isparivač), pa sam morao i drugu za popravni sa druge strane. Nije baš lijepo za pogledati, ali će se na kraju srediti:

ubacio cijev od spreja za dez. klime i istjerao gotovo malo više od pola (toliko mi ostalo od prošli put):

uglavnom je vrlo malo vratilo nazad:

Silikonom sam ova dva otvora zatvorio:

Upalio auto i klimu jedno 3-5 min. na položaj recirkulacije da istjera smrad sa otvorenim prozorima. Poslije sam imao vožnju po sunčanom danu oko 40 kilometara sa upaljenom klimom. Mogu samo reći "FAKAT MIRIŠE, OVO JE PRAVA DEZINFEKCIJA U SRCE ZARAZE"
Važno je samo napomenuti: Pažljivo prilikom bušenja da se ne probuši isparivač jer poslije neće biti više klime, tu je freon u isparivaču !