308 sw filter ulja
308 sw filter ulja
Prije par dana sam vlasnik Peugeota 308 sw,1.6 HDI 82 kw ,godište 2011. prešao 112 814 km .Obzirom da je vozilo u odličnom stanju odlučio sam uraditi veliki servis kod ovlaštenog servisera (AUTO - IN -Brčko).Servis je urađen (usluga i susretljivost radnika odlična ) , ali mi je majstor rekao kako kod mijenjanja filtera ulja (1109 AY) ,gumica nije odgovarala ( valjda je originalna) pa je filter puštao ulje,potom je stavio staru gumicu nešto drugačijeg oblika i sve je ok??? Nakon par dana i pređenih 100 km ,primjetio sam curenje ulja na mjestu gdje je mehaničar sugerisao da pratim i sada ne znam šta raditi,i u čemu je problem??? Također bi pitao zašto mi je stavljeno ulje Valvoline 5 W 40 Synpower ,ako Pežo preporučuje 5W 30 ??? Unaprijed hvala
- kula
- Site Admin
- Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
- Ima zahvala: 70 puta
- pohvaljen: 297 puta
-
Re: 308 sw filter ulja
Pozdrav Asina,
tvoj prvi post je trebao biti u rubrici "predstavi se"
Predstavi nam se tu da znamo s kim imamo cast da razgovaramo pa cemo onda o tvome problemu .
Radi lakseg snalazenja evo link :http://www.peugeotclubbih.com/predstavi-se-f74.html
tvoj prvi post je trebao biti u rubrici "predstavi se"
Predstavi nam se tu da znamo s kim imamo cast da razgovaramo pa cemo onda o tvome problemu .
Radi lakseg snalazenja evo link :http://www.peugeotclubbih.com/predstavi-se-f74.html
- kula
- Site Admin
-
E super , red je red jbg.
Nego reci mi jesu li stavljali originalni filter ili sta ?
Malo mi nije jasno ako je originalni da mu ne pase ta gumica.
Ako ti pusta bas na tome mjestu preporucio bih ti kupovinu novoga originalnog filtera i nakon toga ti ne bi trebao pustati.
A sto se tice ulja pase ti i ono , mozda su samo njega imali na stanju
Nego reci mi jesu li stavljali originalni filter ili sta ?
Malo mi nije jasno ako je originalni da mu ne pase ta gumica.
Ako ti pusta bas na tome mjestu preporucio bih ti kupovinu novoga originalnog filtera i nakon toga ti ne bi trebao pustati.
A sto se tice ulja pase ti i ono , mozda su samo njega imali na stanju

Vidjeti ću sutra,ali ne mogu da shvatim kako ovlašteni serviser koristi neoriginalne dijelove??? Još mi je serviser pokušao prodati priču kako je možda nešto rađeno na toj sklopki u koju ide filter ??? Ma dajte boga mu ... Ovo ulje nigdje nisam našao u servisnoj (preporuka Pežoa) ,hajde što nigdje nema Valvoline ,već ljudi stavili 5 w 30 ,a meni u motoru 5 w 40 ??? Šta raditi
- kula
- Site Admin
-
A vidi ovako posto si tek ulje zamijenio ostavi ga neka stoji .
Filter pod hitno zamijeni , jer su ti motori osjetljivi na prljavo ulje i manji pritisak ulja u motoru , ustvari turbina je osjetljiva.
Sada bas nisam siguran da li ce se tu gubiti pritisak ulja ,al bolje sprijeciti nego lijeciti.
Pa kada dodje vrijeme zamjene onda naspi total 5W30 i mirna bosna.
Gledaj da nakon zamjene filtera dolijes isto ulje.
Filter pod hitno zamijeni , jer su ti motori osjetljivi na prljavo ulje i manji pritisak ulja u motoru , ustvari turbina je osjetljiva.
Sada bas nisam siguran da li ce se tu gubiti pritisak ulja ,al bolje sprijeciti nego lijeciti.
Pa kada dodje vrijeme zamjene onda naspi total 5W30 i mirna bosna.
Gledaj da nakon zamjene filtera dolijes isto ulje.
Evo pogledao sam u servisnu,tamo gdje je rubrika Lubricants Recommendations, piše :
INEO ECS 5W-30 ,
zatim B71 2290 i
SYNTHETIC ANTI POLLUTION 5W-30.
U susjednoj rubrici piše (pretpostavljam da je to za prvo ulje koje ide u novi auto?):
SYNTHETIC ANTI POLLUTION 0 w - 30,
B 71 2312,
TOTAL QUARTZ INEO FIRST 0 W - 30.
Valvolin 5 w 40 SYNPOWER nasut u moj motor se nigdje ne spominje ??? Šta da radim ???
INEO ECS 5W-30 ,
zatim B71 2290 i
SYNTHETIC ANTI POLLUTION 5W-30.
U susjednoj rubrici piše (pretpostavljam da je to za prvo ulje koje ide u novi auto?):
SYNTHETIC ANTI POLLUTION 0 w - 30,
B 71 2312,
TOTAL QUARTZ INEO FIRST 0 W - 30.
Valvolin 5 w 40 SYNPOWER nasut u moj motor se nigdje ne spominje ??? Šta da radim ???
Mislite da sada samo zamjenim filter ulja (da tražim original) , a ulje da ostane isto ,5 w 40?
Nazvati ću glavnu poslovnicu Pežoa u Sarajevu,pa neka oni rješavaju stvar.Neka stave novo propisano ulje Total ineo ECS 5 w 30 i originalni filter.
Nazvati ću glavnu poslovnicu Pežoa u Sarajevu,pa neka oni rješavaju stvar.Neka stave novo propisano ulje Total ineo ECS 5 w 30 i originalni filter.
- kula
- Site Admin
-
Ma polako no sikiriki.
Nista lose se nece desiti .
Dobro su obe gradacije ulja za tvoj motor.
To sto ga ne preporucuje proizvodjac nemora da znaci da ce se bilo sta lose desiti.
Malo prije ti rekoh vozi jos malo sa tim uljem pa ga onda zamijeni sa odgovarajucim da se sada ne uvaljujes u dodatni trosak.
P.S. nema potrebe za persiranjem, barem mene.
Ipak smo mi ovdje jedno fino drustvo
Nista lose se nece desiti .
Dobro su obe gradacije ulja za tvoj motor.
To sto ga ne preporucuje proizvodjac nemora da znaci da ce se bilo sta lose desiti.
Malo prije ti rekoh vozi jos malo sa tim uljem pa ga onda zamijeni sa odgovarajucim da se sada ne uvaljujes u dodatni trosak.
P.S. nema potrebe za persiranjem, barem mene.
Ipak smo mi ovdje jedno fino drustvo

- kula
- Site Admin
-
Evo ako uhvatis malo vremena procitaj ovu temu:
http://www.peugeotclubbih.com/sve-o-mot ... -t133.html
http://www.peugeotclubbih.com/sve-o-mot ... -t133.html
Odličan članak!!!Sutra zovem servis da čujem njihov komentar i kada me mogu primiti ? Hvala još jednom.
Molim vas ko mi može provjeriti propisano ulje za mog Pežoa 308 1.6 hdi ,serijski broj :
VF34E9HR8AS299722 .
Unaprijed hvala ....
VF34E9HR8AS299722 .
Unaprijed hvala ....
http://www.servicing.peugeot.com.au/med ... df583b.pdfAsina je napisao/la:Molim vas ko mi može provjeriti propisano ulje za mog Pežoa 308 1.6 hdi ,serijski broj :
VF34E9HR8AS299722 .
Unaprijed hvala ....
ili

- kula
- Site Admin
-
Evo kao sto je kolega postavio mozes tu provjeriti koje ulje odgovara za tvoj auto.
A na ovome linku mozes naci kompletno upustvo za svoj automobil:
http://public.servicebox.peugeot.com/ddb/index.html
A na ovome linku mozes naci kompletno upustvo za svoj automobil:
http://public.servicebox.peugeot.com/ddb/index.html