Pug gubi snagu
- AdoSA
- Početnik
- Vozim: 307 1.4HDI Break
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 0
-
Pug gubi snagu
Pozz ljudi,
Odnedavno sam postao vlasnik i Pug-a 307 2003.g. 1.4 HDI.
Prije par dana auto je pocelo gubiti snagu tj. jedva se vuce dok u leru dize obrtaje bez problema prilikom pritiskanja papucice gasa. Malo sam istrazivao po netu da vidim da li je to uobicajen problem i nasao sam da se dosta ljudi zalilo na istu stvar i da im je vecini pomoglno odstranjivanje ili mijenjanje Katalizatora (CAT removal). Mene interesuje koliki je problem to uraditi, na koji se nacin to radi i koga mi preporucujete?
Isto tako postoji opcija da sam testiram da li je problem sa katalizatorom ili senzora protoka zraka. Sto se tice katalizatora moze se popustiti neka selna koja drzi katalizator kod turbine (BArem sam tako procitao), a sto se tice senzora postoji mogucnost da i njega iskljucim skroz i da onda malo auto testiram da vidim hoce li se popraviti stanje. Moj problem je sto ne znam gdje se nalazi ta shelna niti senzor protoka zraka.
Unaprijed hvala
Odnedavno sam postao vlasnik i Pug-a 307 2003.g. 1.4 HDI.
Prije par dana auto je pocelo gubiti snagu tj. jedva se vuce dok u leru dize obrtaje bez problema prilikom pritiskanja papucice gasa. Malo sam istrazivao po netu da vidim da li je to uobicajen problem i nasao sam da se dosta ljudi zalilo na istu stvar i da im je vecini pomoglno odstranjivanje ili mijenjanje Katalizatora (CAT removal). Mene interesuje koliki je problem to uraditi, na koji se nacin to radi i koga mi preporucujete?
Isto tako postoji opcija da sam testiram da li je problem sa katalizatorom ili senzora protoka zraka. Sto se tice katalizatora moze se popustiti neka selna koja drzi katalizator kod turbine (BArem sam tako procitao), a sto se tice senzora postoji mogucnost da i njega iskljucim skroz i da onda malo auto testiram da vidim hoce li se popraviti stanje. Moj problem je sto ne znam gdje se nalazi ta shelna niti senzor protoka zraka.
Unaprijed hvala
- ElComandante91
- Moderator
- Vozim: 206
- Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
- Motor: 1.4E; 1.4 HDi
- Ima zahvala: 350 puta
- pohvaljen: 235 puta
-
Re: Pug gubi snagu
Potraži odgovor na svoje pitanje u ovoj kategoriji http://www.peugeotclubbih.com/diy-f30.html.
Clapton is God!
- kula
- Site Admin
- Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
- Ima zahvala: 70 puta
- pohvaljen: 297 puta
-
Prije svega dijagnostika,, da neradis neke stvari bez veze.
A protokomjer ti se nalazi na crijevu za zrak sto ide od filtera prema usisnoj grani, a za selnu ti nebih znao reci
A protokomjer ti se nalazi na crijevu za zrak sto ide od filtera prema usisnoj grani, a za selnu ti nebih znao reci
Kada protokomer crkne auto ''ode'' u safe mod i ne mozes da mu das gas preko 2200rpm
Obelezen zelenim strelicama

A selna o kojoj pricas je verovatno ova obelezena brojem 11 mada bih ja pre popustio ovu pod br 12

Obelezen zelenim strelicama

A selna o kojoj pricas je verovatno ova obelezena brojem 11 mada bih ja pre popustio ovu pod br 12

Pogresio sam u postu iznad, skida se selna 11 jer je ovo pod brojem 10 katalizator 

- AdoSA
- Početnik
-
Mali update:
Kisa je stala te sam izasao i prvo probao da iskljucim protokomjer jer mi je to najlakse. Primjetio sam da izlaz turbine i katalizator imaju preko sebe zastitni poklopac pa mi se to nije dalo raditi odmah. Dakle, iskljucio sam protokomjer, otisao do pumpe, provozao se nekih 10km stroge gradske voznje i vratio se nazad. Temperatura se digla na nekih 70+ stepeni i za svo vrijeme nisam niti jednom osjetio da auto gubi snagu (prije je to bilo veoma primjetno kada se desi). Ostavicu ovako i tokom sutrasnjeg dana jer moam obaviti par kratkih relacija pa ako se problem ne bude vise javljao samo zamjenim protokomjer.
Kisa je stala te sam izasao i prvo probao da iskljucim protokomjer jer mi je to najlakse. Primjetio sam da izlaz turbine i katalizator imaju preko sebe zastitni poklopac pa mi se to nije dalo raditi odmah. Dakle, iskljucio sam protokomjer, otisao do pumpe, provozao se nekih 10km stroge gradske voznje i vratio se nazad. Temperatura se digla na nekih 70+ stepeni i za svo vrijeme nisam niti jednom osjetio da auto gubi snagu (prije je to bilo veoma primjetno kada se desi). Ostavicu ovako i tokom sutrasnjeg dana jer moam obaviti par kratkih relacija pa ako se problem ne bude vise javljao samo zamjenim protokomjer.
- zulleee
- Iskusan član
- Vozim: Peugeot 407 2.0 HDi
- pohvaljen: 4 puta
-
Ajde super,nadam se da te nece muciti previse taj problem,sto se tice temperature ne brini se za nju .
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 743 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Provozaj jos malo, ali to je to reklo bi seAdoSA je napisao/la:Mali update:

- Avicii
- Moderator
-
Pa ne znam sad tacno. Najbolje pogledaj na licu mjesta je li to to.. spojis, probas i cao.
- dino
- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Ja bih ti preporučio da obavezno uradiš diagnostiku pa da ti oni očitaju, da ne bacaš novac uzalud. Ja sam čistio tzv. MAF senzor kod sebe i napravio sam štetu, pa sam morao drugi kupiti. Kod MAF-a su vrlo osjetljivi senzori i ne smiju se dodirivati rukama jer se otkinu. Najjeftinije ti je prvo dijagnostiku da uradiš, jer experimenti bez znanja koštaju previše.
- Moderator
-
Nema tu nekog fizickog ciscenja i trljanja. Za ciscenje MAF senzora je najbolje koristiti Cleaner sprej (WD se ne preporucuje), dobro ga naprskati, posusiti i vratiti na auto..
U njegovom slucaju auto se normalno ponasa kada se MAF iskljuci, tako da je 99% do njega. Po meni bi najbolje bilo naci drugi negdje na otpadu, isprobati na licu mjesta i to je to.
U njegovom slucaju auto se normalno ponasa kada se MAF iskljuci, tako da je 99% do njega. Po meni bi najbolje bilo naci drugi negdje na otpadu, isprobati na licu mjesta i to je to.
- AdoSA
- Početnik
-
Tako ce najvjerovatnije i biti. Nasao sam nekih zamjenskih na piku za nekih 60KM, dakle nije VDO vec neki drugi proizvodjac. A mora biti senzor strogo za ovaj motor tj ne mogu senzori iz drugih Pug dizel motora