Ne znam ti Kula, ja sam isprovavao cisto da vidim, na dvije zute sam gledao na sjedalu, a dvije crne sto idu u naslon.. e pa sad ne znam. Isprobavao sam kako sam znao relej, ne radi.. odnijecu ga negdje kod kakvog elektricara da to ispita, mozda je samo do njega.. nemam pojma.
dino je napisao/la:Evo kula malo sam na brzinu tvoju šemu pogledao. Ovako na ovoj šemi je (ne znam je li kao u tvome autu):
8327, 8328, 8329, 8330 - prikazuje grijače koji se napajaju preko osigurača F39 uz uslove (prati crvenu) na broj "1" je +12 V, na "2" masa odnosno "-" pol. Na sjedištima 8327 i 8329 imaju dupli grijači između 1-4 i 2-3. Blok 8321 i 8322(releji) a ujedno su i prikazani prekidači u sjedištu. Oni zatvaraju kontakte na šemi 3-5 i tako proslijeđuju napon na grijače na broj "1". Blokovi 8300 i 8305 predstavljaju signalizaciju (svijetli lampica) kada se upale grijači, odnosno kada dobiju napon. Oni su vjerovatno na vidnom mjestu. Da bi ispitao grijače omski trebaš mjeriti između mase auta i broja 5 na releju. Može između (1-2), (1-4) i (2-3) na sjedištu ako možeš naći konektor grijača Ako zakratiš kontakte releja 3-5 stvorit ćeš uslov da grijač dobije + polaritet. Možeš istovremeno i da zakratiš 1-2 na releju, ali odvojeno (pazi se kratkog spoja) i tada bi trebali grijati. Ako si dobro nacrtao crvena ti je "+" ,a plava "-" polaritet Minus polaritet (masu) dobiva sa prekidača (vjerovatno uključenje grijanja na sjedištu) preko kontakta 3-6. Za prvu epizodu i previše. sleep
Hvala Dino, svaka cast, odlicno ispraceno.
Jbg, ja sad ne znam na pamet koje su oznake onih kablova sto sam na njima mjerio, al svakako cu gledati relej prvo da provjerim.
Pitanje: Nisam te bas najbolje razumio ovo ''Ako zakratiš kontakte releja 3-5 stvorit ćeš uslov da grijač dobije + polaritet. Možeš istovremeno i da zakratiš 1-2 na releju''. Mislis ako ove kontakte na releju spojis? Ja sam spajao 3-5, pa 1-2 (spojio na akumulator, jedan kontakt na 3, drugi na 5). Da li bi u tom slucaju trebao odraditi relej?