problem sa skripanjem u zadnjem djelu

Odgovori
elvir
Početnik
Vozim: pegueto 206 2.0 hdi 66kw
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

problem sa skripanjem u zadnjem djelu

Post Postao/la elvir »

Pozdrav lljudi ,zelim da mi neko odgovori ako zna i ako mu se desavalo da na pezoo 206 cuje se kao skripanje u zadnjem djelu ,sto se tice torzije ,tockovi nestoje u banani i probao sam ih cimati ,nisam primjetio da ima lufta.I sta me jos nerviea sto preko nervanina kada ides cuje se lupanje to jest izgleda mi ko da neamortizuje dobrooo.Da cujem vase misljenje i savjet :think: :think: :think: :think: :think:
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Re: problem sa skripanjem u zadnjem djelu

Post Postao/la Avicii »

Podigni na dizalicu zadnji desni tocak (jer najcesce ode desna strana) i probaj rukama cimati lijevo-desno, pa vidi onda da li ima lufta u torziji. Tako je tocak manje opterecen pa ces bolje skontati da li ima lufta. Takodje, provjeri one selene (gume) sto se nalaze na krajevima mosta ili torzije, mogu oni praviti to skriputanje. Na kraju ti ostaje da je neki amortizer propiso, sto mozes odmah vidjeti ako ima ulja na njemu.
elvir
Početnik
garage

Post Postao/la elvir »

hvala na savjetu danas to radim posto mi jako ide na zivce kada nesto klapce udera skripi ,pozdrav jos jednom iz tesnja
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

Ma nista, tu smo da se pomazemo.. javi kad to odradis, da znamo do cega je bilo ;)
ElComandante91
Moderator
Vozim: 206
Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
Motor: 1.4E; 1.4 HDi
Ima zahvala: 350 puta
 pohvaljen: 235 puta
garage

Post Postao/la ElComandante91 »

Otišla ti je torzija , to jest osovine i ležajevi, a ako lupa pri motanju onda je otišla i balans štangla. Što se tiče tih ležajeva mjenjaj što prije pošto auto izgubi visinu i zna da pojede ruku u kojoj stoji ležaj pa moraš i to da mjenjaš.
Uglavnom ležajevi i osovine se mjenjaju u paru.
Clapton is God!
Safet
Početnik
Vozim: Peugeot 206
garage

Post Postao/la Safet »

Druže vjerovatno ti je stradala torzija a sad koji dio na torziji to se ne može znat dok se ne pogleda na dizalici, moj ti je savjet da ne radiš ništa posebno već da odradiš sve komplet torziju naravno druže ako imaš para a ako ne onda da se krpi kako može, torzija kad se radi jedna strana nova a druga ostaje starija onda opet postoji rizik zbog tih neravnomjernosti da strada a ako uradiš kod pravog čovjeka i platiš dijelove 250-300 KM i 100 KM za ruke sigurno možeš preć 50-60 hiljada kilometara da ti ne strada torzija a vjeruj mi da može se i 100 hiljada preć ako se lijepo uradi samo naravno pitanje je kako voziš, dal šta tovariš, dal ideš puno preko makadama, rupa itd...
sonnyblack
VIP Član
Vozim: Peugeot 308 PH2 1.6 e-HDI 112KS
 pohvaljen: 16 puta
garage

Post Postao/la sonnyblack »

Ima li neko napokopn preporuku nekog majstora koji lijepo radi? :)

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

Kolega Klol je preporucio majstora za torziju na slicnoj temi:
klol je napisao/la:Most podleg'o povredama. Vrijeme zamijeniti, meni je na 206 bilo isto tako. Neka ti još neko potvrdi ali mislim da je vjerovatno do toga.
Ako je to, odleti do Kobiljače, tj. do onog kružnog toka prema Kobiljači kad se krećeš iz pravca Sarajevo - Kiseljak, odmah poslije kružnog toka lijevo kuća plavo/zelene fasade s dekorativnim bijelim kamenom, čovjeka zovu Hadžija (da li je ili nije ne znam :D ) a radi perfektno daje garanciju i košta 300 KM. Nemam broja zagubio sam ga negdje ali vjerovatno ima već negdje ako se odlučiš ili ti neko drugi ne da, probaću naći.
ArminM
VIP Član
Vozim: Peugeot 307, audi a6 4f 3.0 tdi
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 18 puta
garage

Post Postao/la ArminM »

Da ja podijelim svoje iskustvo s torzijom
Prije nego li sam prodao 206cu i ja sam odradio torziju. Kostalo me 150km. Tokar mi je napravio piksne i lezajeve od mesinga, moj drug mehanicar sve to ugradio i tip top. Auto potpuno drugacije poslije, garantovali su mi da sam dozivotno rijesio peoblem torzije, ali eto prodah ga pa ne znam kako ce bit u buducnosti, ali definitivno ova opcija da opet radim. Ja sam gledao lezajeve ix autodijelova, to je jad i cemer. Losiji ne mogu bit, vjerujem da se poderu vrlo brzo
elvir
Početnik
garage

Post Postao/la elvir »

pozdrav svim forumasima,evo sta se desilo juce,znaci dizem auto na rucnu dizalicu da pregledam sta to skripi sta se cuje, i da tacno desni tocak ima lufta,na ljevom nisam primjetio ,al desni da, znaci torzija je otisla kao sto ste mi i pretpostavili.Eh sada trebam naci dobrog majstora da to uradi kako treba,pa ako ko ima kakav broj kontakt od nekog ko nije fuser da mi mjenja sve u kompletu i tuljke i lezajeve na obe strane.POzdrav svim dobrim ljudima
klol
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 SW
garage

Post Postao/la klol »

Objasnio sam ti ja gdje se nalazi majstor, samo mu ne mogu naći broj sad, ako ne možeš ni ti da se raspitaš javi probaću već kod nekoga naći broj.
Nadam se da ćeš to riješiti u što kraćem roku ;)
elvir
Početnik
garage

Post Postao/la elvir »

Nadam se da cu sto prije rijesiti taj problemmmm.hvala na savjetima i pomoci
elvir
Početnik
garage

Post Postao/la elvir »

Pozdrav forumasi ,evo da vam javim da sam svoj problem sa torzijom rijesioo uspjesno.Nasao sam polovnu torziju koja ima garanciju godinu dana za 200km i svi kazu da sam dobro prosao posto hoce 300 kom za polovnu torziju .E sada imam problem sa jednim serafom na dobosu ,posto je prooklizao pa neznam dali je ko imao problem sa tim i sta je radiooo?pozdrav za drustvooo na forumu
dino
Moderator
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 40 puta
garage

Post Postao/la dino »

Ako su otišli navoji, tada se razbuši na veću dimenziju, uradi se piksna i ureže novi navoj na isti vijak. To se radi u radionici kod majstora sa preciznim alatom.

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
elvir
Početnik
garage

Post Postao/la elvir »

da navoj jedne rupe je otisao ,morat cu i to rijesiti ovih dana a dok nerjesim lagano cu da vozim zbog sigurnosti,al mi je bitno torzija da je sada kako treba ,auto je skroz drugooo.pozz
Odgovori

Natrag na “Kvarovi”