206 1.4 16v trza na leru

Odgovori
Игор.Вукајловић
Početnik
Vozim: Peugeot 206
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

206 1.4 16v trza na leru

Post Postao/la Игор.Вукајловић »

Problem od kako sam kupio auto, a to je trza nje na leru. Situacija je sledeca :D motor 1.4 16v 65kW... problem je bio izrazeniji, u ljetnom periodu, kod prvih jutarnjih paljenja tj.startovanja motora. Startujem motor, ostavim malo da radi da ugrije se..pod cokom radi na nekih 1100rmp, a zatim kada cok se iskljuci i obrtaji padnu ispod 1000rmp pocne trzati, cak se desavalo da motor bukvalno pocne poskakivati. Trza par sekundi i dok trza, gas ne prima...cim iztrza :D pocne normalno primati gas. E sad kako su hladniji dani, emulzije normalno ima, pa klapnu/leptir gasa prlja. Svjecice su nove stavljene, klapna gasa je ciscena vise puta..ciscena je i emulzija i ispod poklopaca, crijeva...ali emulzija se vrati opet. Izbacivalo mi je i gresku Antipollution fault..ali sam je "skidao" voznjom po magistralnom putu (jer cim se zagrije dobro, greska ponosti se, dok tu istu gresku nisu dijagnostikom mogli izbrisati) i skidanjem klapne i ciscenja. Vozio sam mnogim majstorima i elektricarima i mehanicarima, vozio sam u ovlasteni servis Novoprom u Doboju..i niko nije mogao rijesiti problem..Da li se neko susretao sa slicnim problemom, da li ima predstavu sta bi moglo biti? Na dijagnostici nista ne pokazuje, nove svjecice, klapna ociscena...i opet trza povremeno.
A drugi problem..temperatura. Prije zime sam zamijenio rashladnu tecnost..sipao sam i sredstvo za pranje kompletnog rashladnog sistema i jos 2-3 puta isprao cistom vodom do sipanja rashladne tecnosti. Ali kako su hladni dani zavrsili, primijetio sam da mi radna temperatura stoji oko 70℃ cim pocne dizati preko, ka 80℃ odmah pada na 70℃. A kada sam mijenjao rashladnu tecnost, ispirao sistem..znam da je temperatura brzo isla do 90℃ i preko i o da otvori termostat i odmah ohladi na 80-90℃. Malo sam po forumu gledao, pa sam vidio da je neko imao slican problem..pa cu probati sa termostatom i senzorom temperature :) ... Ali najiritantnije i najvise sto me muci jeste ovo trzanje na leru.. ne znam da li bi se moglo rijesiti zamjenom klapne gasa, zamjenom ECUa ili Updateom ECU, ako ima negdje da se uradi :(
srky_ug
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 karavan 1.6 16v
Ima zahvala: 1 put
Kontakt:
garage

Re: 206 1.4 16v trza na leru

Post Postao/la srky_ug »

Lamda sonda jesil razmisljao da mozda onda ne brljavi i ne pravi probleme!
Pa tu je i bobina mozda i ona brljavi sa svojom strujom !
Ali ako dijagnostika nista to ne vidi a trebala bi i sondu i bobinu ako one brljave ,vidim da si cistio kapnu i svijecice nove to je sto bih ti ja mogao pomoci...a ima i senzor temperature vazduha i on zna brljaviti takodje a ne vidi ga dijagnostika bar je kod mene on bio problem dok mi auto nije htjelo raditi lijepo ljetos ...stoji na karburaciji gore ,ne znam tacno kakav ti je motor ali predpostavljam da je slican mom...
A sto se temperature tice i kod mene je na 70 stepeni u voznji ne prelazi nikako gore , ali cim auto malo stane na leru radi ide normalno do 90 pa opet pada kako vozim ali sve je tu oko 70
Игор.Вукајловић
Početnik
garage

Ako neko procita ovo :D .. danas sam primijetio: kada dâm kontakt, cuo sam unutar motora zujanje.. to zujanje je bukvalno, kao zvuk frekvencije, valjda me skontate :D taj zvuk se inace cuje sa elektronike leptir/klapne gasa. Pa ako moze, ko je voljan pomoci, ko ima 16v da pokusa i da napise da li se i kod njega cuje ovaj zvuk. Dakle..samo kontakt i oslusnuti na kontaktu da li se cuje bilo kakav zvuk sa klapne gasa. Zvuk inace nije tih, jer je dovoljno podici haubu da se cuje. Sad razmisljam, da problem sa trzanjem mi je u elektronici klapne gasa :neznam:
StefanMD
VIP Član
Vozim: 308 SW 2.0 BlueHDi EAT6
Ima zahvala: 109 puta
 pohvaljen: 147 puta
garage

Post Postao/la StefanMD »

Nemam 206 i nažalost ne mogu ti pomoći ali zujanje može da bude i pumpa goriva...
slika
Игор.Вукајловић
Početnik
garage

Ovo je sa klapne gasa, jer cim skinem dzek sa klapne gasa, odmah prestane zvuk
srky_ug
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 karavan 1.6 16v
Ima zahvala: 1 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la srky_ug »

Da to je normalno kad das kontakt ,cuje se i kod mene .
Игор.Вукајловић
Početnik
garage

Onda mi je traziti dalje problem trzanja.
Da podijelim iskustvo sa trgovcem iz Novoproma, auto salona u Doboju. Znaci.. otisao sam da kupim termostat, jer imam problem sa termostatom. Sinoc sam u mjestu drzao par min na preko 2000obrtaja, digao temperaturu na 90℃ a zatim otisao da se provozam..nakon 1km voznje do 60-70km/h temperatura je pala na 70℃. Tako da sam odlucio zamijenuti termostat. Otisao u Novoprom, prvo mi je trgovac rekao da ima samo sa kucistem, kosta 110KM od prilike..zatim je nazvao radnju jednu, da pita da li ima za kupiti samo termostat bez kucista i oni su imali..oko 60 i koju KM kosta. Ja kada sam trgovcu rekao, koji radi u auto salonu, da imam problem sa temperaturom, da je stalno na 70℃...njegov komentar je bio "Ne znam sta bih ti rekao" :D :D tako da sam se "odusevio" znanjem radnika.
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

pa mi smo bas nedavno ustanovili da je radna temperatura oko 70-80 stepeni, tu otvara termostat i normalne voznje nece ni dici preko, brdo i gasanje hoce ali normalne voznje po zimi ne ide preko ~75
slika ¦ slika
Игор.Вукајловић
Početnik
garage

Kod mene drzi temperaturu cak i ispod 70℃. Po gradu dok ga vozim je oko 70℃ i mozda malo predje. A ako ga vozim 60-70km/h obori mozda na 67-68℃. Do 80℃ mi nikako i ne dodje. Bas sam gledao na drugoj 206ici, znaci ista relacija voznje..i temperatura ide do 80℃ predje preko. I primijetio sam da mi pokazuje vecu potrosnju. Pokazuje mi potrosnju preko 8l, dok mi je ranije, pred zimu i prije nego sam promijenio rashladnu tecnost, pokazivalo oko 7l prosjek. Bas cu danas pogledati na jednoj 307 1.6 16v kolika je radna temperatura...
ElComandante91
Moderator
Vozim: 206
Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
Motor: 1.4E; 1.4 HDi
Ima zahvala: 350 puta
 pohvaljen: 235 puta
garage

Post Postao/la ElComandante91 »

Na otvorenoj cesti ne prelazi 80°C , eventualno na usponima ti se popne na 90°C i ako ga tjeras u visoke obrtaje.
Clapton is God!
Игор.Вукајловић
Početnik
garage

Probat cu ujutru kada ga hladnog upalim, drzati crijevo koje ide sa termostata na hladnjak. Ako pocne se grijati, kako raste temperatura, znaci drzi termostat otvorenim stalno. Jer bi crijevo trebalo biti hladno sve do momenta dok ne otvori termostat. Znaci do temperature od 70-80℃ crijevo bi trebalo biti hladno. Ako pocne grijati i na 60℃ i ispod, onda je 100% termostat. Jer meni samo u 1.uz brdo kad negdje vozim, krene preko 70℃ al ni tad mi ne dodje do 80℃.
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 172 puta
 pohvaljen: 323 puta
garage

Post Postao/la mara- »

Kada jednom motor postigne radnu temperaturu, ona ne smije padati nimalo, može porasti ali će onda reagovati ventilator da to vrati na radnu.

Upoređivanje sa drugim modelima možeš zaboraviti, jer od modela do modela zavisi na koliko stepeni otvara termostat. Ja sam do nedavno mislio da kod mene nije ok, jer mi nikada nije prelazio 80, ali sam otkrio da kod mene termostat otvara na 83C, tako da je to u redu. Dok sam imao 206 1.4 8v, on je na 90 uvijek radio.

Prema broju šasije bi mogli ustanoviti na koliko tvoj termostat otvara, ali bez obzira na koliko, ponavljam, kada postigne radnu temperaturu, ni pod kakvim uslovima ona ne smije opadati. I ako drži u vožnji 70 stepeni, to nije u redu.
ElComandante91
Moderator
Vozim: 206
Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
Motor: 1.4E; 1.4 HDi
Ima zahvala: 350 puta
 pohvaljen: 235 puta
garage

Post Postao/la ElComandante91 »

Meni je samo kad je hladan na 70°C i brzo se popne na radnu. Meni je tako niska bila kad mi je curio mali hladnjak, vidi količinu tečnosti koju imaš.
Clapton is God!
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

mara- je napisao/la:Kada jednom motor postigne radnu temperaturu, ona ne smije padati nimalo, može porasti ali će onda reagovati ventilator da to vrati na radnu.

Upoređivanje sa drugim modelima možeš zaboraviti, jer od modela do modela zavisi na koliko stepeni otvara termostat. Ja sam do nedavno mislio da kod mene nije ok, jer mi nikada nije prelazio 80, ali sam otkrio da kod mene termostat otvara na 83C, tako da je to u redu. Dok sam imao 206 1.4 8v, on je na 90 uvijek radio.

Prema broju šasije bi mogli ustanoviti na koliko tvoj termostat otvara, ali bez obzira na koliko, ponavljam, kada postigne radnu temperaturu, ni pod kakvim uslovima ona ne smije opadati. I ako drži u vožnji 70 stepeni, to nije u redu.
Meni temperatura motora pada kada se vozim dugo niz brdo mislio sam da nije ok, ali , na sluzbenim opelu, fordu ,citroenu , ducato kombiju , na prijateljevom audi takodje pada temperatura da napomenem svi su dizeli :D
Ali opet kako god skontam rasprava o temperaturi :offtopic: nece pomoci u problemu sa trzanjem .
Игор.Вукајловић
Početnik
garage

Treba promijeniti naziv teme :D jer problem sa trzanjem izglada necu ni rijesiti, jer ni majstori ne znaju sta bi moglo biti. Svi samo kazu svjecice i ciscenje klapne gasa. A svjecice nove, originalne, klapna ciscena dosta puta... Tako da samo AKO rijesim nekada problem, mogu napisati rjesenje problema. Mada, najvise sumnjam na klapnu gasa, ali...
Odgovori

Natrag na “Kvarovi”