Problem od kako sam kupio auto, a to je trza nje na leru. Situacija je sledeca

motor 1.4 16v 65kW... problem je bio izrazeniji, u ljetnom periodu, kod prvih jutarnjih paljenja tj.startovanja motora. Startujem motor, ostavim malo da radi da ugrije se..pod cokom radi na nekih 1100rmp, a zatim kada cok se iskljuci i obrtaji padnu ispod 1000rmp pocne trzati, cak se desavalo da motor bukvalno pocne poskakivati. Trza par sekundi i dok trza, gas ne prima...cim iztrza

pocne normalno primati gas. E sad kako su hladniji dani, emulzije normalno ima, pa klapnu/leptir gasa prlja. Svjecice su nove stavljene, klapna gasa je ciscena vise puta..ciscena je i emulzija i ispod poklopaca, crijeva...ali emulzija se vrati opet. Izbacivalo mi je i gresku Antipollution fault..ali sam je "skidao" voznjom po magistralnom putu (jer cim se zagrije dobro, greska ponosti se, dok tu istu gresku nisu dijagnostikom mogli izbrisati) i skidanjem klapne i ciscenja. Vozio sam mnogim majstorima i elektricarima i mehanicarima, vozio sam u ovlasteni servis Novoprom u Doboju..i niko nije mogao rijesiti problem..Da li se neko susretao sa slicnim problemom, da li ima predstavu sta bi moglo biti? Na dijagnostici nista ne pokazuje, nove svjecice, klapna ociscena...i opet trza povremeno.
A drugi problem..temperatura. Prije zime sam zamijenio rashladnu tecnost..sipao sam i sredstvo za pranje kompletnog rashladnog sistema i jos 2-3 puta isprao cistom vodom do sipanja rashladne tecnosti. Ali kako su hladni dani zavrsili, primijetio sam da mi radna temperatura stoji oko 70℃ cim pocne dizati preko, ka 80℃ odmah pada na 70℃. A kada sam mijenjao rashladnu tecnost, ispirao sistem..znam da je temperatura brzo isla do 90℃ i preko i o da otvori termostat i odmah ohladi na 80-90℃. Malo sam po forumu gledao, pa sam vidio da je neko imao slican problem..pa cu probati sa termostatom i senzorom temperature :) ... Ali najiritantnije i najvise sto me muci jeste ovo trzanje na leru.. ne znam da li bi se moglo rijesiti zamjenom klapne gasa, zamjenom ECUa ili Updateom ECU, ako ima negdje da se uradi