Da opišem postupak zamjene termostata, možda nekome zatreba:
Prvo treba sačekati da se motor ohladi tj.rashladna tečnost. Na fotografiji se vidi kompletno kućište termostata, a označeni su termostat i senzor temperature ili ECT.
Zatim ispustiti rashladnu tečnost, na najnižem crijevu (zaokruženo crvenim krugom). Treba voditi računa da je posuda čista ukoliko se ista rashladna tečnost vraća ponovo u sistem.
Ja sam skinuo i ovo gornje crijevo (označeno žutom linijom) u potpunosti, radi lakšeg pristupa termostatu.
Postoji više izvedbi termostata (odvojen termostat kao kod mene, termostat sa senzorom i u sklopu kućišta). U mom slučaju, termostat je pričvršćen sa dva šarafa 10. Prije vađenja termostata, unutar motora se nalazi rashladna tečnost koja je ostala nakon ispuštanja iz crijeva i ona je toplija u odnosu na rashladnu tečnost koja je predhodno ispuštena. Pa treba paziti na to, a i dobro bi bilo zaštititi najlon kesama dio ispod termostata da ne pokvasi kontakte ukoliko ima konektora (džekova). Kod mene ima jedan, pa sam njega zaštitio. Prije ubacivanja novog termostata, potrebno je očistiti dio na koji naliježe termostat, da ne bi došlo do curenja kasnije.
Ovo su stari i novi termostat. Na vrhu oba ima ugravirana temperatura od 89 stepeni, to je ujedno i temperatura otvaranja termostata.
Nakon što je ubačen novi termostat, vraćena sva crijeva nazad, provjereno da li je sve na svome mjestu..u posudu za rashladnu tečnost, nasuti rashladne tečnosti do vrha, preko max. Zatim startovati motor i pustiti da se ugrije. Kada temperatura dođe do 90 stepeni, primijeti se po kazaljci da se malo brže diže temperatura. Kazaljka će preći 90 stepeni i odmah će temperatura pasti ispod 90 stepeni. Razlog ovome je, termostat se otvara na 89 stepeni, a nakon otvaranja ulazi rashladna tečnost unutar motora (koja je hladna) tako da se vidi ta brza promjena temperature. Boca od rashladne tečnosti će biti potpuno prazna i treba je dopuniti do max. Meni je stalo malo preko 4l rashladne tečnosti, sve ukupno. Sistem je potrebno ozračiti, držati grijanje na max (max temperatura i max brzina ventilacije) nekih 15tak min. potrebno je malo i provozati auto. Evo kako je kod mene dok je temperatura i ventilacija na max (temperatura rashladne tečnosti pada, što je temperatura kabine veća).
Motor je bio hladan, tako da je temperatura bila u porastu. Ovo je temperatura ispod koje nije padala pri uključenom grijanju na max. Čim sam smanjio grijanje nakon 15-20 min na nekih 21-22 stepena, temperatura je odmah porasla na 90 stepeni.
A ovo je temperatura nakon kraće vožnje i u toku vožnje je stajala stalno ovako. Variranje temperature je bilo isključivo na liniji od 90 stepeni. Krene kao preko 90, možda na 91 dođe (uz brdo) i zatim se vrati ovako kao na fotografiji na nekih 89-90stepeni.
Sada mi slijedi malo ga provozati po gradu i po magistralnom putu i vidjet ću da li je temperatura konstanto ista ili dolazi do promjene. Prije zamjene termostata temperatura mi je stalno bila na 70 i rijetko kad je dolazila max do 80 stepeni.