Zamjena stakla retrovizora

Odgovori
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Zamjena stakla retrovizora

Post Postao/la anel007 »

Na vozacevoj strani od kako sam kupio auto nije mi radio grijac stakla ali nisam nesto imao volju da ga mijenjam, nekoliko puta onak u prolazu gledao po otpadima ali svi hoce da prodaju kompletan retrovizor sto meni ne treba tako da nista nisam ni radio po tom pitanju. Slucajno prije 10-tak dana naletim na ebayu oglas novo staklo sa grijacem i svim u kompletu po cijeni od 13$ i narucim ga.

slika
free picture upload

slika
image upload

slika
free upload pictures

Danas kad je stiglo pregledam forum i vidim da ima avicii-eva tema o otvaranju retrovizora ali slike ne rade pa sam se odlucio na bosanku metodu guraj dok ne udje, sad jesam li imao toliko srece ili sta je u pitanju al uslo je od prve :green: , na slici ispod sam otprilike oznacio gdje sam zavukao mali ravni sarafciger i plastika je spala za cas, nije se urezao metal u plastiku kako to cesto biva (naravno retrovizor sam prije toga preklopio)

slika
image hosting 30 mb

slika
image upload no size limit

Za skidanje originalnog stakla potrebno je otkaciti metalnu kao opruku koja ga drzi na mjestu (vidi se ista na slici ispod) i samo izvuci staklo van dok ovo zamjensko ima zabice na 4 mjesta i tako se fiksira i nema potrebe za vracanjem opruke

slika
free image uploading

Nakon toga sve trstirano i grije ko smederevac, zagrije retrovizor za pola minute max dok onom na suvozacevoj strani za to treba bar nekoliko minuta ali bar radi
slika ¦ slika
ElComandante91
Moderator
Vozim: 206
Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
Motor: 1.4E; 1.4 HDi
Ima zahvala: 350 puta
 pohvaljen: 235 puta
garage

Re: Zamjena stakla retrovizora

Post Postao/la ElComandante91 »

:bravos:
Clapton is God!
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Ovo se moze rastaviti i bez da se oklop skida , ali bitno je da si uspio rijesiti problem :bravo:
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

pretpostavljam da se moze zavuci sta tanje i otkaciti ova zica sa strane gdje je staklo kad se isto pomjeri skroz u suprotni kraj ali nit sam imao kakva tanja klijesta pri ruci nit mi je iskreno palo na pamet da moze :green:
slika ¦ slika
ArminM
VIP Član
Vozim: Peugeot 307, audi a6 4f 3.0 tdi
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 18 puta
garage

Post Postao/la ArminM »

I ja se vala kanim mjesecima vec da to sredim. Evo proci ce hladniji dani a nisam rijesio vozacev retrovizor. Kod mene suvozacev stvarno extra brzo ugrije. Morat cu i ja narucit s tog e jeba

Sent from my HTC One X using Tapatalk
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

meni se oduzilo samo iz razloga sto su htjeli da mi uvale komplet retrovizor uz staklo koji bi na kraju bacio, elem ako nekog zanima od ovog prodavaca sam ja kupio, stiglo iz bugarske za 7 dana samo sto sam ja morao cekati da mi postar ozdravi i donese :green:
slika ¦ slika
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 749 puta
 pohvaljen: 388 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Jos jedna zima prodje, ja jos ne isprobah grijace :joj:
Nije valaj ni skupo Anele, nek si zamjenio. To sto si rekao, retrovizor se zakrivi u jednu stranu da se vidi ona zica i onda je lako skine. A sto se oklopa tice, kad se preklopi retrovizor, na strani tog preklopa ima jedna rupica, e pa tu se uvuce tanji sarafciger i onda se lako skine oklop.. ali eto snasao si se vec ;)
Odgovori

Natrag na “DIY”