"Veliki servis"
- mara-
- Site Admin
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
- Ima zahvala: 171 put
- pohvaljen: 319 puta
-
Re: "Veliki servis"
Pa ko je sada pomenuo interval? Ja sam prvi zagovornik tog intervala, i kod mene je isti. Referiram se i na Pežoa, koji je preporučio da se smanji taj interval zbog pomenutog razloga. Od čega se po tebi onda prlja ulje ako nije od goriva?
- dino
- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
puzz puzz puzz
"mlaćenje prazne slame"
Mijenjamo li obuću i odjeću prije vremena ili čekamo da se jave oštećenja na njoj?
To je individualna stvar.
"mlaćenje prazne slame"
Mijenjamo li obuću i odjeću prije vremena ili čekamo da se jave oštećenja na njoj?
To je individualna stvar.
- Napredan član
- Vozim: 407
- Motor: 1.6 HDI
- Ima zahvala: 40 puta
- pohvaljen: 14 puta
-
Ako pričamo o istom tj. Velikom servisu Pežo nema drugu preporuku za moj motor osim 220/180 i ponavljam to je to.
Što se tiče intervala zamjene ulja Pežo ima objavljen plan održavanja i ne vidim niti jedan razlog da ga ja pooštravam. Zašto te preporuke nema na zvanicnoj stranici gdje se nalazi plan održavanja?
Glavni limiter trajanja ulja je temperatura jer ga razgrađuje! Osim toga opiljci od pokretnih dijelova motora ...itd.
Ljudi, znam da je nekom limeni ljubimac sve ali podosta ljudi osim puga hrani ženu i djecu zato pišem ovo sto pišem.
Što se tiče intervala zamjene ulja Pežo ima objavljen plan održavanja i ne vidim niti jedan razlog da ga ja pooštravam. Zašto te preporuke nema na zvanicnoj stranici gdje se nalazi plan održavanja?
Glavni limiter trajanja ulja je temperatura jer ga razgrađuje! Osim toga opiljci od pokretnih dijelova motora ...itd.
Ljudi, znam da je nekom limeni ljubimac sve ali podosta ljudi osim puga hrani ženu i djecu zato pišem ovo sto pišem.
- mara-
- Site Admin
-
Pa eto, možda negdje ima, samo treba pronaći, na našoj nema, ja znam jer je održavam. Ovo ti je bio dobronamjeran savjet, pominjaćeš me kada ti strada turbina. Koristi Google, znaš valjda, i vidjećeš o čemu govorim. Predug su ostavili interval, i začepi se dovod ulja do turbine i ona strada. Mislim da je ipak bolje spriječiti nego liječiti.
- mara-
- Site Admin
-
Zamjene ulja, naravno. Svakih 10.000 raditi a ne 15 i više kako je bila prvobitna preporuka.
- neretva 1
- Napredan član
-
Ja sam "branio" preporučeni interval velikog servisa.
Mada sam sa zamjenom ulja blizu tvog razmišljanja. Starija auta na 10 a mlađa 12-13 tkm naravno uz najkvalitetnije ulje i filtre.
Mada sam sa zamjenom ulja blizu tvog razmišljanja. Starija auta na 10 a mlađa 12-13 tkm naravno uz najkvalitetnije ulje i filtre.
- ElComandante91
- Moderator
- Vozim: 206
- Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
- Motor: 1.4E; 1.4 HDi
- Ima zahvala: 350 puta
- pohvaljen: 235 puta
-
Čisto da kažem jednu informaciju da je za naše tržište smanjen interval za veliki servis ne znam tačno za kilometražu, ali za godine sa 7 na 5 godina.
Clapton is God!
- mara-
- Site Admin
-
Ne kontam, u čemu se to naše tržište razlikuje da bi to uticalo na veliki servis? I te godine su odavno 10, tako da su mogli možda na 8 smanjiti, ali opet ne kontam zašto?
- ElComandante91
- Moderator
- Vozim: 206
- Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
- Motor: 1.4E; 1.4 HDi
- Ima zahvala: 350 puta
- pohvaljen: 235 puta
-
Iskreno ne znam, to su mi rekli kad sam provjeravao za sebe, sad dal je samo za naše tržište ili nije, to je pitanje.
Clapton is God!
- mara-
- Site Admin
-
Ja kada sam kupio auto, otišao sam u Blok da uradim veliki servis, i to isključivo zbog originalnosti dijelova, i kada sam došao po auto, rekli su slijedeći put opet za 180.000km ili 10 godina, i ja se toga držim, eventualno možda skratim na 9 godina, jer čisto sumnjam da ću toliko km ja preći.
- neretva 1
- Napredan član
-
Ovdje toga dosta jednostavno ne štima.ElComandante91 je napisao/la:Čisto da kažem jednu informaciju da je za naše tržište smanjen interval za veliki servis ne znam tačno za kilometražu, ali za godine sa 7 na 5 godina.
Prvo, čija je to preporuka ako je nema na službenim stranicama pežoa? Možda balkanskih (vele)majstora s osnovnom školom koje je netko naučio da zavrću vijke? Ljudi moji život je i onako preskup da bi bacali novac na nepotrebne stvari. Većina nas vozi vozila koja su kupljena i vožena na zapadu a samo zadnjih par godina na "našem tržištu" i kakva je onda preporuka?
ElComandante91 malo sam preglasan ali nemam drugog načina da ljudima kažem da nas lokalni majstori jednostavno varaju i lažu. Ovo nije odgovor na ovaj post već kritika svih samoukih savjeta koji derogiraju službene preporuke proizvođača.
- neretva 1
- Napredan član
-
Mara bavim se godinama održavanjem doduše ne automobila ali izuzetno skupih tehničkih sredstava i u velikom sustavu.
Svakom ozbiljnom proizvođaču je u interesu da njegov proizvod bezprijekorno funkcionira u zadatim intervalima održavanja. Te intervale ne treba skraćivali niti za mrvicu. Taj interval je pomno odabran i on prije svega proizvođaču garantirati da će ogroman postotak njegovih proizvoda u tom intervalu bezprijekorno funkcionirati. Nažalost jedan mali broj proizvoda otkazati će bez obzira koji mi interval odabrali.
Svakom ozbiljnom proizvođaču je u interesu da njegov proizvod bezprijekorno funkcionira u zadatim intervalima održavanja. Te intervale ne treba skraćivali niti za mrvicu. Taj interval je pomno odabran i on prije svega proizvođaču garantirati da će ogroman postotak njegovih proizvoda u tom intervalu bezprijekorno funkcionirati. Nažalost jedan mali broj proizvoda otkazati će bez obzira koji mi interval odabrali.
- neretva 1
- Napredan član
-
Dakle pridržavajmo se dobivenih planova održavanja koje smo dobili uz svoje auto. Ponekad je dobro otići na službene stranice pežoa i pogledati aktualizirani plan održavanja koji u sebi sadrži sve službene preporuke proizvođača.
P.S. preporuke nadrimajstora ovdje nećete naći☺
P.S. preporuke nadrimajstora ovdje nećete naći☺
- mara-
- Site Admin
-
Slažem se sa tobom, ali postoje izuzeci, i ovo je definitivno izuzetak. Mislim da te ništa ne košta da otvoriš Google i potražiš o ovome problemu. Ako želiš sačuvati turbinu, skrati interval zamjene ulja.