Velika potrosnja ulja sada i antipollution fault

Odgovori
tuffe9
Početnik
Vozim: 307
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

Velika potrosnja ulja sada i antipollution fault

Post Postao/la tuffe9 »

Posjedujem peugeot 307 1.6 hdi 2005 godiste 80kw/110ks
Evo vec neko vrijeme imam problem prevelike potrošnje ulja, a sada ovih dana osjetim da gubi i na vuči ..
da li znate koji bi to uzrok mogao biti ?
Otprilike na 3000km potrosi 2l ulja ...
Nije mi izbacivalo nikakvu gresku do danas, i danas sam nasuo gorivo izbaci mi antipollution fault, vozio sam auto i mehanicaru on ga uzeo provozao i malo pogledaoispod haube i po tome zakljucio da treba da rastavi motor... to kosta 300km a ja ne bih da se tek tako zalijecem ... volio bih da cujem vasa misljenja
Hvala
Sasa D
VIP Član
Vozim: 5008 (T87E; 2009–2016)
Motor: 2.0hdi 110kw
Ima zahvala: 31 put
 pohvaljen: 139 puta
garage

Re: Velika potrosnja ulja sada i antipollution fault

Post Postao/la Sasa D »

Kod mene je isti motor i trosi ulje,ali ne toliko kao kod tebe.Uzrok moze biti turbina ili lose stanje motora(karike ).Koliko ima auto na satu?Jel od jednom poceo da trosi ulje ili je trosio stalno samo manje?Baca li dim na auspuhu?Obicno poslije sipanja goriva u rezervoar zna izbaciti gresku vezano za nedostatak aditiva fap filtera u rezervoaru.Nadji nekog dobrog majstora ko radi peugeot vozila i ima iskustva sa tim motorima,prvo na dijagnostiku ispitat turbinu,i stanje motora.
Za pocetak skini crijevo koje ide sa turbine na interekuler da provjeris koliko tu ima ulja.
andrej
VIP Član
Vozim: 306 XT 1.6
Ima zahvala: 14 puta
 pohvaljen: 39 puta
garage

Post Postao/la andrej »

Nije da se hvalim, ali sam predložio Vedadu da se uključi na ovaj forum u nadi da mu neko predloži dobrog majstora tu njegovoj blizini...
Harun
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 2.0HDi i 206 2.0HDi
 pohvaljen: 16 puta
garage

Post Postao/la Harun »

Kolko je presao?
Vjerovatno je turbina, ali da ne nagađamo najbolje je na dijagnostiku i majstoru da provjeri turbinu.

U Zenici imas Strong to valjda znas kod njih mozes otici ili ako ne zelis kod njih onda skokni do Kaknja mogao bi ti ja sa svojim jednim vrlo iskusnim majstorom to da ti provjerimo i na dijagnostici i mehanicki turbinu ako vidim da je do nje.
tuffe9
Početnik
garage

Post Postao/la tuffe9 »

andrej je napisao/la:Nije da se hvalim, ali sam predložio Vedadu da se uključi na ovaj forum u nadi da mu neko predloži dobrog majstora tu njegovoj blizini...
Hvala Andrej :D
Avicii
Moderator
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Pa meni malo cudno to 'treba rastaviti motor-300km' puzz
Je li ti ista barem rekao sta on misli da je? Moze biti do turbine, karika, gumica na ventilima.. sto su opet sve razliciti troskovi popravke.

Koje simptome imas, da li ti dimi auto, da li turbina cudno radi?
tuffe9
Početnik
garage

Post Postao/la tuffe9 »

Avicii je napisao/la:Pa meni malo cudno to 'treba rastaviti motor-300km' puzz
Je li ti ista barem rekao sta on misli da je? Moze biti do turbine, karika, gumica na ventilima.. sto su opet sve razliciti troskovi popravke.

Koje simptome imas, da li ti dimi auto, da li turbina cudno radi?
uljne karike kaze, a to sto je izgubilo vucu je posljedica toga i zacepilo fap filter ... turbina je uredu , auto ne dimi
Sasa D
VIP Član
garage

Post Postao/la Sasa D »

De ti skini crijevo sa interkulera i pripremi kanticu pa vidi koliko ima tu ulja prvo.Lako je reci karike,a samo provozao auto i pogledao malo ispod haube.Nisi nam napisao koliko je preslo auto?
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

tuffe9 je napisao/la:uljne karike kaze, a to sto je izgubilo vucu je posljedica toga i zacepilo fap filter ... turbina je uredu , auto ne dimi
Moze biti, samo jos dobro provjeri tu cijenu i sta ce ti sve promjeniti za te pare. Ako vec rastavljas to sve, odradi osvjezenje motora i onda si miran duze vremena.
Sasa D je napisao/la:De ti skini crijevo sa interkulera i pripremi kanticu pa vidi koliko ima tu ulja prvo.Lako je reci karike,a samo provozao auto i pogledao malo ispod haube.Nisi nam napisao koliko je preslo auto?
Moze li objasniti te znakove, ako znas, volio bih znati:

-ulje u crijevu interkuler-turbina?
-ulje u crijevu turbina-filter zraka?
tuffe9
Početnik
garage

Post Postao/la tuffe9 »

Sasa D je napisao/la:De ti skini crijevo sa interkulera i pripremi kanticu pa vidi koliko ima tu ulja prvo.Lako je reci karike,a samo provozao auto i pogledao malo ispod haube.Nisi nam napisao koliko je preslo auto?
170000 +
eto vozam ga dvije godine nije do sada bilo prob nikakvih
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Poslusaj Haruna sta ti je rekao , otidji do njega u Kakanj neka ti nakaci auto na dijagnostiku i ispita sve parametre i onda ces znati na cemu si. Ovako dignuti haubu i reci to ce te kostati 300 maraka mi je malo smijesno. Osim toga i da su uljne karike otisle opet bi ti bacao bijeli dim nazad .
Harun
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 2.0HDi i 206 2.0HDi
 pohvaljen: 16 puta
garage

Post Postao/la Harun »

Sto se tice greske Antipolution fault rekao sam ti velike su sanse da je zbog toga sto ti trosi ulje znaci prlja ga jos vise pogotovo ako vozis na kratke relacije i gradsku brzo se zaprlja FAP. Moguce je da kada rijesis probleme sa uljem da njemu bude potrebna samo potpuna regeneracija i da se uspije sam ocistiti ali zavisi od toga kolko ces ga vozati u takvom stanju.
Uglavnom ja bi ti preporucio prvo zavrsi to sa uljem a onda razmisljaj o FAP-u.

Sto se tice ulja sto ti trosi ja nemam tu puno sta na dijagnostici, mogu provjeriti turbinu na dij. i naravno sa svojim majstorom je i fizicki provjeriti, ako nije do nje mogu od majstora traziti da pregleda dalje motor i da svoje misljenje.

Poslano sa mog GT-I9070 koristeći Tapatalk
Sasa D
VIP Član
garage

Post Postao/la Sasa D »

Malo je to auto preslo da bi mu se motor otvarao,ako su to stvarni predjeni kilometri.
Sto se tice ulja u crijevu interkulera to znaci da je problem u turbini,a sto se tice ulja u crijevu do turbine to je ud uljnih para sa iberlaufa.Navodno mora malo bacati,ali ako je to u velikoj kolicini nije dobro i tu je problem u motoru.
Pisem ono sto sam pohvatao po internetu i u razgovoru sa majstorima.Ako nisam u pravu,neka me neko ispravi.
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

Ok, to je to otprilike kako sam i ja kontao da je :yes:
tuffe9
Početnik
garage

Post Postao/la tuffe9 »

Eh momci nasao sam kvar jos samo da nadjem taj dio i to je to :D
vozio sam auto drugom mehanicaru njegov prijedlog je bio da skine turbinu odnese na provjeru jer cemo tada znati na cemu smo , turbina je bila okej, ali crijevo do nje neko vakum crijevo je bilo napuknuto i zbog toga je gubilo vucu , a ulje je trosilo zbog toga sto mi je isto pukla neka opna/opruga na motoru negdje koliko sam ga skontao ne razumijem se bas najbolje eto uglavnom ta opruga je polovna 100km kaze da se ovdje nema kupiti nova , sve u svemu na kraju cu ipak dobro proci :D
Hvala vama puno na pomoci :D
Odgovori

Natrag na “Kvarovi”