Cudan zvuk motora 406 2.0 HDI 2000?
- edis17
- Početnik
- Vozim: Peugeot 406
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 0
-
Cudan zvuk motora 406 2.0 HDI 2000?
Zdravo forumasi novi sam i vlasnik pezoa i novi na forumu.Naisao sam na forum pretrazujuci neke teme vezano za pezoa jer nisam dosad imao tu marku auta pa da vidim sta i kako za odrzavanje.Naime zelim da pitam je li normalan zvuk motora kod pezoa 406 2.0 HDI na leru kao ne znam golf 2 malo manje bucan tak tak tak, tako radi nekih 2-5 minuta i onda fino ono lagano kao da nestane taj zvuk. sta da vam kazem ja odusevljen udobnoscu i elegancijom pezoa opcenito
.Usput naruciti cu se ovih dana na dijagnostiku u pezo servis u Brckom AUTO IN ali eto da cujem i misljanja vas koji posjedujete tu marku ljubimaca.Pozdrav svima

- dino
- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Re: Cudan zvuk motora 406 2.0 HDI 2000?
Sličan slučaj sam imao na 307 kada su vanjske temperature ispod 15°C ili kada je auto hladno (rashladna tečnost ispod 60°C). Kod mene je bio slučaj da je klapna toplog zraka, koja se otvara u prvih nekoliko minuta kada se auto upali, bila blokirana od masnoće i prljavštine pa nije se mogla otvoriti. U isto vrijeme leptir zraka sa interkulera je zatvoren i motor nema dovoljno zraka, a tek nakon nekoliko minuta se otvara i motor normalno radi.
Ako je problem kod tebe ovakav, potrebno je da očistiš cijevi od turbine prema usisu odnosno na mjestu gdje se nalazi taj leptir (klapna) ili još provjeriš elektro ventil, konektor i crijeva vakuma koji otvaraju klapnu toplog zraka. Ovaj slučaj dijagnostika ne može registrovati jer se dešava pri hladnom motoru, a ne može ni vidjeti da li je ispravan elektro ventil. Probaj možda čovjek bude znao čitati parametre zraka pa ustanovi kvar na licu mjesta.
Ako je problem kod tebe ovakav, potrebno je da očistiš cijevi od turbine prema usisu odnosno na mjestu gdje se nalazi taj leptir (klapna) ili još provjeriš elektro ventil, konektor i crijeva vakuma koji otvaraju klapnu toplog zraka. Ovaj slučaj dijagnostika ne može registrovati jer se dešava pri hladnom motoru, a ne može ni vidjeti da li je ispravan elektro ventil. Probaj možda čovjek bude znao čitati parametre zraka pa ustanovi kvar na licu mjesta.
- Početnik
-
Mene par dana nema hvala ti drug obaveze.Jbg haman je nesto neki belaj nemam kad od posla otici sutra cu na dijagnostiku elektro pojavio se novi problem dodje mu povremeno nece kad krenem preko 2000 obrtaja auto starta krene i kao da zatrokira vrati ga..pali se lampica od grijaca(crkla dva to sam vec uspostavi i to mijenjam sutra) i kao lampica motora nekad se upali kao da mi cuva auto od necega upali se gori jedno vrijeme i ugasi..nadam se da nije neki kvar bas veliki sutra cu vidjet ali ako ima neko da se susretao da mi sugerira sta prvo popravljati dok ne dodjem do glavnog kvara.Pozdrav svima iz kisovitog Brckog :-)
- dino
- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Mislim da su slični, ako ne i isti motori kao kod 307 (nisam pogledao tehn. dokument.), pa pogledaj kad upališ auto, na debeloj cijevi od interkulera prema motoru se nalazi usisna klapna koja je u tom slučaju zatvorena i motor nema dovoljno zraka. To može biti uzrok da ga blokira i ne dozvoljava preko 2.000 obrtaja, u vožnji čuješ da udara zrak u klapnu i ona vibrira, a ne otvara se. Pročitaj malo teme oko usisa, rada vakum sistema i klapni, iako ne znači da je to problem ja govorim svoj slučaj koji je sličan.
- Početnik
-
Hvala drug bas si prijatan potrudio si se bas i mislim da su isti 2.0 HDI samo ne znam za kw moj je 80 na znam za tvoju 307icu.Isao sam na elektro dijagnostiku pokazuje gresku na jednom inijektoru pa cu to napraviti nije hitno prebaci auto na safe mode kako oni kazu ali cu to srediti super pa nije nista strasno kaze majstor ipak je to francuz sta se brines nije ni odrzavanje tako skupa kako je bilo dok se narod malo od VWa odmakao :-)..hvala jos jednom puno