Provozali smo se malo zalivom skoro pa da vam pokazem par sličica...
U zalivu ljudi gaje školjke, pa se cesto mogu vidjeti redovi plantaža, pravo iznenadjenje za moje saputnike

, za njihov uzgoj potrebni su specifični uslovi:
Drvene lađe se jos mogu vidjeti kroz zaliv, mi ih recimo u Barskoj marini i nemamo čini se.
Možda i najljepši ukras zaliva dva ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe :

Na Gospi se kroz crkvu(čija je posjeta besplatna) prolazi do muzeja (2€ po osobi) koji čuva znameniti tog područja iz razlicitih perioda

Pogled da Perast odakle se do ostrva dolazi turistickim čamcima koji naplaćuju 3-5€ za povratnu kartu.
Karakteristika ovih malim ribarskih mijesta ogleda se u načinu zivota koji se i dan danas odvija na slican način kao prije mnogo godina.
Domaće stanovništvo koje provodi dane u svojim kamenim kućama sagrađenim izumrelim tehnikama kao da nije svjesno postojanja stranaca/turista koji tu špartaju, skljockaju aparatimai telefonima i mašu selfi štapovima. Oni jednostavno pletu svoje mreže, nose ih ka barkama i idu uloviti ribe za večeru, ne dotiče ih to sto vi radite...
Fenomenalan mentalitet ljudi!
Za mene je poseban dozivljaj sjesti na terasi necije kuće čiji je prvi sprat silom prilika i najezde meteopolista "preuredjen" u kafanu/konobu/cafe kad nema velike guzve ispijati omiljeno piće i pratiti njihove dnevne rituale, taj mir i tisinu, pokrete bez šuma, dogovor bez riječi, u pogledu...
Ne prevaziđen osjećaj spokoja...

Tivat-nije pravi reper ove priče malog mjesta jer se zahvaljujuci obližnjem Porto Montenegru-premodernom ultra bogatom sjatistu jahti pretvorio u nesto drugo, ali eto slike...
Obavezno obidjite : Perast, prodjite kroz Muo, Stoliv... I Prčanj(izmedju Svetog Stefana i Budve), i onda čućete tišinu koja smiruje.
poslato s Jadrana
204 1.2 b 1972.
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
ex: 207