Zelio bi da predstavim svoju mazdu.
Naime rijec je o BL facelift modelu iz 2012 godine. Prije dvije godine odlucim se da promijenim opel astru g za nesto novije, u pocetku sam gledao samo astru J sa 1.4t i 2.0cdti motorom, medjutim nisam uspio naci dobru sa ispod 100 hiljda kilometara . Prolaze dani, mjeseci , nikako da izleti dobra ponuda , tako da malo pocinjem traziti druge marke , al opet nista . Tada nisam ni mislio o mazdi jer znam da ih nema , a i slabo servisa u BiH ima, da bi mi jednog dana tata predlozio da vidim kakvih mazdi ima na oglasima i tako naletim na nju pod garancijom (http://www.olx.ba/artikal/14653583/m...izel-2012-god/) , evo ostao je i oglas jos uvijek . Zovem covjeka i dogovaram pregled za 2 dana, cim sam sjeo u nju i probao, to je bilo to, u naredna 2 dana sve papire zavrsimo i mazda je kod mene .
Od opreme ima sve haman , ne znam ni ja sta sve ,al cu evo probati nabrojati: grijana sjedista, maglenke, bluetooth, tempomat, komande sve na volanu, mrtvi ugao u retrovizorima, auto svjetla, senzor kise, grijano prednje staklo, automatska klima, 4 el. podizaca, 6 zvucnika, el.preklopivi i grijani retrovizori.
Felge su: ljetne 17x7 205/50/R17 , a zimske 15x7 195/65/R15 sa 626 mazde, na koje sam isto slucajno naisao.
A sada malo o autu. Dakle mazda 3 1.6cd/hdi 116ks , za moje potrebe dovoljno jak i elastican motor , za nju nema prevelikog brda i uspona, kamione i sporace sa lakocom prestize, bez potrbe prebacivanja u nizu brzinu.Setap vjesanja je malo na tvrdjoj strani ali nije ne udobno, zato drzi cestu perfektno. Mjenjac precizan i kratkog hoda, kao i preciznost volana su ono sto mi uvijek izmami osmijeh na licu . Sto se tice autoputa, sretno klizi na 110-120 u sestoj, a najvise sam je tjerao do 205 km/h . Potrosnja: otvorene 5 i ispod 5l , kombinvane 6.5-7l i gradska 8-8.5l(o ovome cemo diskutovati negdje, jer meni puno po gradu, nekad i 9l/100km uzme nono ) .

Eh sada neki sitni problemcici koji su se desavali zahvaljujuci strucnosti i gladi servisa za novcem.
Morao sam mijenjati podloske dizni na oko 50kkm , zamijeniti kociono u ulje i dotegnuti nesto , jer sam u jednom momentu ostao bec kocionog ulja i kvacila(srecom na parkingu). Dalje, po pehu ovog ljeta kamion podize kamencinu i unisti mi PVC zastitu motora , koju sam nasao u srbiji(hvala kolegama sa Mazda Club Serbia) za 80KM , umjesto 1050KM za originalnu iz ovlastenog , takodje mi je majstor dotegao jednu cijev co.raila i to je to.
Redovno je odrzavam i mijenjam ulje i filter na 10000km i nadam se da ce me sluziti dugo, kako i prilici jednoj mazdi, a prije svega japancu
Blizimo se 70000km na satu
Ugradio sam i USB changer i to je to.
Eto to bi bilo to, nadam se da nije predugacak post

Pozz.