Pitanja koja ne zasluzuju novu temu - serija 2
- kreha2
- VIP Član
- Vozim: 206
- Motor: 1.4i 55kw
- Ima zahvala: 93 puta
- pohvaljen: 48 puta
-
Re: Pitanja koja ne zasluzuju novu temu - serija 2
znaci da ne pokušavam samanel007 je napisao/la:mora vaditi

Hvala na odgovoru

- Tom
- Moderator
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Vozim: 204, 208, 308
- Motor: 1.6 hdi
- Ima zahvala: 241 put
- pohvaljen: 482 puta
-
Može li neko upućen da napiše koje slovo od ovome AdBlue kod 208, totalno sam neupućen...
Sto, kako, kad se tečnost potrosi? Mora li se u ovlašteni ili mozemo sami to dosipati?
poslato s Jadrana
Sto, kako, kad se tečnost potrosi? Mora li se u ovlašteni ili mozemo sami to dosipati?
poslato s Jadrana
204 1.2 b 1972.
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
ex: 207
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
- dino
- Moderator
- Vozim: Peugeot 307
- Ima zahvala: 3 puta
- pohvaljen: 40 puta
-
Čitao sam o ovome poodavno pa ću nešto napisati. Podatci su približni, ako neko ima tačnije neka piše.
Kod motora sa AdBlue aditivom (euro 5 i 6) se takođe vrši čišćenje i spaljivanje NOx gasova, samo što je to katalitičkom metodom na bazi aktivnih metala zajedno sa ureom u aditivu, na azot i vodu. Kod ovih motora se rezervoar za aditiv nalazi negdje u gepeku, sadrži oko 17 litara i može se dosipati bez dijagnostike i resetovanja. Kada dostigne minimum auto ide u safe mode i može se još preći oko 2000 km do servisa. Ako treba resetovati servis mislim da postoji dugme na kom. tabli. Ova količina od 17 lit. je dovoljna za oko 20.000 kilometara i cijena je oko 0,5 KM / litru. Prilikom dosipanja paziti, mislim da je je otrovan.
Toliko ukratko za prvu.
Kod motora sa AdBlue aditivom (euro 5 i 6) se takođe vrši čišćenje i spaljivanje NOx gasova, samo što je to katalitičkom metodom na bazi aktivnih metala zajedno sa ureom u aditivu, na azot i vodu. Kod ovih motora se rezervoar za aditiv nalazi negdje u gepeku, sadrži oko 17 litara i može se dosipati bez dijagnostike i resetovanja. Kada dostigne minimum auto ide u safe mode i može se još preći oko 2000 km do servisa. Ako treba resetovati servis mislim da postoji dugme na kom. tabli. Ova količina od 17 lit. je dovoljna za oko 20.000 kilometara i cijena je oko 0,5 KM / litru. Prilikom dosipanja paziti, mislim da je je otrovan.
Toliko ukratko za prvu.
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 307 2.0HDi i 206 2.0HDi
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 16 puta
-
To je to u biti sto je rekao kolega dino, ja bi samo dodao nesto.
Stari FAP je izbacen
a ubacen je drugi katalizator. Znamo da standardni katalizator efikasno eliminise CO i HC plinove, medjutim veliki problem za okolinu predstavljaju NOx gasovi. Prvo je uveden EGR da smanji broj ovih gasova a poslije nas prepoznatljivi i voljeni FAP.
Medjutim poslije je gospoda iz PSA uvidjela da je ovaj AdBlue puno bolji i da je aditiv sada koji je na bazi pišaline (urea NH3 ) dosta bezopasniji. On se sada ubrizgava i razgradjuju se NOx gasovi u drugom kat.
Za dosipanje kod vecine proizvodjaca postoji drugi cep pored cepa za gorivo i tu ga sam dospes. Sada kod PSA ne znam gdje je, ali aditiv ne bi trebao da je skup i moze se kupiti na svakoj benzinskoj pa cak i na nasima u BiH. Svrati pa pitaj koliko je.
Edit: Sada gledam kod nas je(AdBlue HDi) naravno skuplji za razliku od drugih proizvodjaca jer je poseban.
Evo stranica gdje pise gdje je rezervar i o njemu, koliko moze i to. Javi on na vrijeme ali kao sto mozes procitat ako se ignorise belaj hoce napraviti.
http://myadblue.co.uk/adblue-peugeot/peugeot-208/
A ovdje cijene u UK:
http://myadblue.co.uk/where-to-find-adblue/
Ali bez obzira na ovo pitaj na benzinskim pumpama da li imaju ovaj za nase HDi motore.
Poslano sa mog HTC One_M8 koristeći Tapatalk
Stari FAP je izbacen

Za dosipanje kod vecine proizvodjaca postoji drugi cep pored cepa za gorivo i tu ga sam dospes. Sada kod PSA ne znam gdje je, ali aditiv ne bi trebao da je skup i moze se kupiti na svakoj benzinskoj pa cak i na nasima u BiH. Svrati pa pitaj koliko je.
Edit: Sada gledam kod nas je(AdBlue HDi) naravno skuplji za razliku od drugih proizvodjaca jer je poseban.
Evo stranica gdje pise gdje je rezervar i o njemu, koliko moze i to. Javi on na vrijeme ali kao sto mozes procitat ako se ignorise belaj hoce napraviti.

http://myadblue.co.uk/adblue-peugeot/peugeot-208/
A ovdje cijene u UK:
http://myadblue.co.uk/where-to-find-adblue/
Ali bez obzira na ovo pitaj na benzinskim pumpama da li imaju ovaj za nase HDi motore.
Poslano sa mog HTC One_M8 koristeći Tapatalk
- Tom
- Moderator
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Vozim: 204, 208, 308
- Motor: 1.6 hdi
- Ima zahvala: 241 put
- pohvaljen: 482 puta
-
Bravo momci... To je ono sto me zanimalo, čep za sipanje je u gepeku kod njega, to sam procitao nedje, upitno je jedino kako da znam koji da sipam, jer ce na pumpi da mi kazu da koze taj sigurno, njima sve može... Al na kraju nisu oni majstori nego pumpadžije...
poslato s Jadrana
poslato s Jadrana
204 1.2 b 1972.
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
- Harun
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 307 2.0HDi i 206 2.0HDi
- pohvaljen: 16 puta
-
Na service box-u ne mogu naci sam aditiv. Ali pazi, na benzinskim na zapadu imas posebnu pumpu gdje natocis sebi AdBlue. Medjutim kod nas u BiH nisam vidjao, mozda ima u Sarajevu, a ne znam kod vas kakvo je stanje. Imas sigurno na OMV pumpama. Ono sto znam je da mozes kupiti u kanisterima aditiv od poznatih proizvodjaca, Shell pakuje i Total naravno i tu te ne mogu zeznuti tako da se raspitaj malo. 

- kreha2
- VIP Član
-
Danas sam mijenjao sijalice na osvjetljenju od Klime (ručna klima) na 206-tici, i samo da vam kažem (ako ikome treba) da se ne treba vaditi kontrola može se i ovako. 

- pioneer_09
- Aktivan član
- Vozim: Peugeot 206
- pohvaljen: 0
-
Joj al mene nervira, i sve se kontam da je rastavim. Doduše kod mene nesto prekida, nekad kucnem pa proradi osvjetljenje
- kreha2
- VIP Član
-
U mene nije nikako radilo pa sam se nakanio nekako
Lakše je kad se izvadi kontrola ali može se i ovako, malo se napatit ali ne moraš se sekirat hoćeš li slomiti išta. Ako treba snimio sam video kako to izgleda iza pa ti mogu Poslat. 

- kreha2
- VIP Član
-
A možda to prekidanje može biti do onih crnih žabica (u šta se ubacuju sijalice) jer u mene ova u sredini ne radi nikako (gdje god je stavim) a kad stavim neku drugu radi na tom mijestu. puzz
- karabajastart
- VIP Član
- Ima zahvala: 201 put
- pohvaljen: 141 put
-
Re: RE: Re: Pitanja koja ne zasluzuju novu temu - serija 2
Daj objasni kako ? Meni ne radi jedna bas me nervira,hvala unaprijed.kreha2 je napisao/la:Danas sam mijenjao sijalice na osvjetljenju od Klime (ručna klima) na 206-tici, i samo da vam kažem (ako ikome treba) da se ne treba vaditi kontrola može se i ovako.
Sent from my E2303 using Tapatalk
- karabajastart
- VIP Član
- Ima zahvala: 201 put
- pohvaljen: 141 put
-
Re: RE: Re: Pitanja koja ne zasluzuju novu temu - serija 2
Hvala ;-)kreha2 je napisao/la:Poslat cu ti u p.p.
Sent from my E2303 using Tapatalk
- kula
- Site Admin
- Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
- Ima zahvala: 70 puta
- pohvaljen: 297 puta
-
Pa i nije bas kolegijalno da mu saljes u pp.
Napisi ovdje da i drugi koji imaju slican problem mogu na osnovu tvog objasnjenja rijesiti kvar, ili jos bolje da napravis DIY u seriji 2
Napisi ovdje da i drugi koji imaju slican problem mogu na osnovu tvog objasnjenja rijesiti kvar, ili jos bolje da napravis DIY u seriji 2