Sigurnosni vijci (lopov šarafi) i ključ
- anel90
- Početnik
- Vozim: Peugeot 308
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 0
-
Sigurnosni vijci (lopov šarafi) i ključ
Nedavno kupim 4 nove zimske gume i platim ih kao i montazu i balansiranje. Prodavač (Unitrade)mi kaže sjedi popij negdje pice i dodji za 35 -40 minuta.Ja sjednem tu blizu i nakon 30 minuta trazi me momak koji radi taj posao i kaze ne mogu ja ovo mjenjati ovaj ključ ti ne valja.Da skratim u mene je na svakom točku po jedan sigurnosni vijak ili lopov vijak koji se ne moze odvrnuti bez sigurnosnog ključa koji se nalazi u setu rezervne gume.Vjerujem da vas dosta zna to al ima i onih kojima je to nepoznato.Fazon je da su u mene u tom kljucu postojala 4 pina kao valjkići mali ali su dva nekome prije mene ispala.Ja sam jedan izgubio jer lako ispadaju i ostao sam samo sa jednim medjutim kad sam kocnice radio momak mi napravi jos 2 izreze slicnu sipku namjesti u kljuc i sve OK.Ovaj sto je gume trebao da mjenja nece sa takvim kljucem da mjenja kaze ostetitt cu ti glavu pa neces otvoriti nikad itd( inače jako arogantan i stavom i izgledom).Sto u nekom pogledu ima smisla medjutim ja ga nagovarao da radi pa makar i ostetio on nije htio.Napravio mi zesci problem jer sam izgubio 4 sata(a napustio posao reko da mi 40 min treba) vozeci se po otpadima trazeci normalni vijak ili 4 polovna sigurnosna, dok na kraju nisam otisao u drugog majstora tj (a.o Leko) i ljudi mi bez frke skinu taj saraf(besplatno) i ponovo se vratim kod Unitrad-a na montazu.i nakon montaze opet u Leke da mi onaj 4 saraf stavi posto ovaj opet nije htio.Sad nasekiran hocu da Vas pitam sta da radim ne zelim se vise sa ovim peglati, da li ste vi imali ovaj problem i kako ste to rijesili.Kontaktirao sam ovlastenog i ponudio mi je 55eura +pdv i kasnije mi se javio da je nasao na stanju u magacinu 2 sig kljuca za moje vozilo 75KM kao po staroj cijeni.Da li da to uzmem ili je to skupo i sta uopste dodje u toj cijeni ako je neko imao iskustva da napise.
2.Stvar koja me zanima je vasa iskustva sa akumulatorima , da li ga smijem promjeniti sam hocu li ista zajebat (a sta god u ovog auta dirnem nesto slomijem), konkretno mislim na zakljucavanje radio i paljenje.
3.stvar je u pitanju amortizera tacnije zadnjih .Nemam pojma o modelu ni o cijeni na service boxu kostaju 220 KM sad da li je to 1 ili u paketu nisam siguran.AKo neko i tu nesto vise zna volio bi da napise.
Krenulo me nesto sa peugeotom sve mi lovu cupa iz dzepa...
2.Stvar koja me zanima je vasa iskustva sa akumulatorima , da li ga smijem promjeniti sam hocu li ista zajebat (a sta god u ovog auta dirnem nesto slomijem), konkretno mislim na zakljucavanje radio i paljenje.
3.stvar je u pitanju amortizera tacnije zadnjih .Nemam pojma o modelu ni o cijeni na service boxu kostaju 220 KM sad da li je to 1 ili u paketu nisam siguran.AKo neko i tu nesto vise zna volio bi da napise.
Krenulo me nesto sa peugeotom sve mi lovu cupa iz dzepa...
- Worf
- VIP Član
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Vozim: Peugeot 308 T9 2.0 110kw
- Motor: 2.0 BlueHdi 110kw
- Ima zahvala: 2 puta
- pohvaljen: 5 puta
-
Re: Sigurnosni vijci (lopov šarafi) i ključ
Imao sam slican problem, vulkanizer nije mogao da skine jedan sigurnisni saraf jer se ostetio kljuc. Kupio kod njih - Maja gume u sarajevu, zamjenske za 40KM. Problem je sto sam morao ici u auspuh servis da nesto vari kako bi ga mogao uopste skinuti i onda staviti nove.
Ovi zamjenski mi djeluju i dosta kvalitetniji, mislim da ce se teze ostetiti.
Meni su i na 206 i na 308 mijenjali akumulator, samo skinu i stave novi, i nije bilo nikakvih problema.
Meni su i na 206 i na 308 mijenjali akumulator, samo skinu i stave novi, i nije bilo nikakvih problema.
- tigar1982
- VIP Član
- Vozim: peuget 307 sw
- pohvaljen: 2 puta
-
pod broj 1 kupis sebi normalne 4 sarafa koja ti trebaju i makni te lopove jer kad ce ti netko htjeti ukrasti tockove ni ti ih lopovi nece spasiti
pod 2 ja sam mijenjao na svom 307 sam akumulator bez problema sem sto mi je izgubio na radiu datum i vrijeme koje se mora ponovo podesiti
pod 3 vidi po radnjama koliko kostaju amortizeri okani se servis boxa
nadam se da sam ti ikoliko pomogao
pod 2 ja sam mijenjao na svom 307 sam akumulator bez problema sem sto mi je izgubio na radiu datum i vrijeme koje se mora ponovo podesiti
- anel90
- Početnik
-
tigar1982 je napisao/la:pod broj 1 kupis sebi normalne 4 sarafa koja ti trebaju i makni te lopove jer kad ce ti netko htjeti ukrasti tockove ni ti ih lopovi nece spasiti
Gdje kupiti nove šarafe???
- anel90
- Početnik
-
Ja sam u Leke htio kupiti te zamjenske ali nijedan nije odgovarao jer su kod Peugeota posebni šarafi.Oni su ih probali al ne odgovovaraju pa me iz tog razloga strah naruciti od majagume i onda ih bacim ako ne valjaju.Worf je napisao/la:Imao sam slican problem, vulkanizer nije mogao da skine jedan sigurnisni saraf jer se ostetio kljuc. Kupio kod njih - Maja gume u sarajevu, zamjenske za 40KM. Problem je sto sam morao ici u auspuh servis da nesto vari kako bi ga mogao uopste skinuti i onda staviti nove.
- liaar
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 308 2018
- Motor: 1.5 BlueHDI 96kW
- Ima zahvala: 141 put
- pohvaljen: 128 puta
-
Brate čuj se sa njima, reci šta ako ne mognu, vako nako.anel90 je napisao/la:Ja sam u Leke htio kupiti te zamjenske ali nijedan nije odgovarao jer su kod Peugeota posebni šarafi.Oni su ih probali al ne odgovovaraju pa me iz tog razloga strah naruciti od majagume i onda ih bacim ako ne valjaju.Worf je napisao/la:Imao sam slican problem, vulkanizer nije mogao da skine jedan sigurnisni saraf jer se ostetio kljuc. Kupio kod njih - Maja gume u sarajevu, zamjenske za 40KM. Problem je sto sam morao ici u auspuh servis da nesto vari kako bi ga mogao uopste skinuti i onda staviti nove.
Trebalo bi da dobiješ fiskalni i vidi možeš li uraditi povrat ako ne budu odgovarali i slično, ako ne može ne uzimaj kod njih i riješena dilema...

Nothing is true; everything is permitted.
- Worf
- VIP Član
-
Ja sam proljetos kod njih uzeo, imali na stanju i odmah isprobali i vidjeli da odgovaraju. Samo je pitanje da li jos imaju na stanju, nazovi pa vidi, ako imaju probaj
Cak i ako narucis, odmah kad stignu pred njima isprobas i vratis ako ne odgovaraju.
Cak i ako narucis, odmah kad stignu pred njima isprobas i vratis ako ne odgovaraju.
- tigar1982
- VIP Član
-
kod vulkanizera uzmes polovna 4 sarafa ili negdje na otpadu autaanel90 je napisao/la:tigar1982 je napisao/la:pod broj 1 kupis sebi normalne 4 sarafa koja ti trebaju i makni te lopove jer kad ce ti netko htjeti ukrasti tockove ni ti ih lopovi nece spasiti
Gdje kupiti nove šarafe???
- mara-
- Site Admin
- Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
- Ima zahvala: 171 put
- pohvaljen: 319 puta
-
Aku ja ipak ne bih tako skidao kao što je rečeno. To se ovako radi.
Spusti vozačev prozor, otvori haubu, zatvori sva vrata.
Sačekaj 3-4 minute da računar ode u sleep mode.
Skini akumulator i stavi novi.
Upali kratka svjetla kroz prozor. I nakon par sekundi ugasi.
Proces je završen.
Za šarafe bih isto preporučio u radnji Maja gume u Sarajevu i to sigurnosne, par maraka su skuplji od običnih.
Proces je završen.
Za šarafe bih isto preporučio u radnji Maja gume u Sarajevu i to sigurnosne, par maraka su skuplji od običnih.
- tigar1982
- VIP Član
-
neznam samo zasto stavljate ove sigurnosne sarafe sta mislite desi vam se da morate zamjeniti gumu negdje u nekom zabacenom dijelu gdje nema nikoga a nemate taj dio sto ide e onda ste ga najebali da valja stavite sarafe kao sto sav normalan narod stavlja i sto svako vam moze izaci u susret da vam pomogne kad vam se desi takva situacija.
To je samo moje misljenje a opet neka svako radi kako misli da je ispravno
To je samo moje misljenje a opet neka svako radi kako misli da je ispravno
- micija
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 5008
- Ima zahvala: 52 puta
- pohvaljen: 27 puta
- Kontakt:
-
Pa ko da za gume 1000 km a felne i skuplje a uz to zivi u velikom gradu gdje je masovna pojava da auto ostane na ciglama,dobra preventiva su ovi sarafi.
- Worf
- VIP Član
-
Valjda bi taj kljuc trebao uvijek nositi sa sobom, upravo zbog mogucnosti da dodje do takve situacije, a ako ga neko ne bi imao u takvoj situaciji to bi defintivno bio problem.
Stoji to da ako neki profesionalac hoce da ti skine tockove da ce on to i uraditi, isto kao i sa kradjom auta, ali ja na to gledam da je dobro imati te zastite, ako nista da odbijes one sitne lopove i amatere koji isto tako ima. Puno ce ih odustati ako vidi da imaju sigurnosni sarafi, radije ce traziti neke bez njih, ili ako hoce da ukrade vozilo a vidi alarm i druge zastite, pa ako nista usporice ga i veca je sansa da ne uspije i da eventualno bude ulovljen. Ako naletis na profesionalca koji ti je zapiko tockove, ili cijeli auto, tu svakako nema pomoci.
Stoji to da ako neki profesionalac hoce da ti skine tockove da ce on to i uraditi, isto kao i sa kradjom auta, ali ja na to gledam da je dobro imati te zastite, ako nista da odbijes one sitne lopove i amatere koji isto tako ima. Puno ce ih odustati ako vidi da imaju sigurnosni sarafi, radije ce traziti neke bez njih, ili ako hoce da ukrade vozilo a vidi alarm i druge zastite, pa ako nista usporice ga i veca je sansa da ne uspije i da eventualno bude ulovljen. Ako naletis na profesionalca koji ti je zapiko tockove, ili cijeli auto, tu svakako nema pomoci.
- Worf
- VIP Član
-
Kakav problem bi se mogao pojaviti kod skidanja akumulatora ako se ne postuje ta procedura?mara- je napisao/la:Aku ja ipak ne bih tako skidao kao što je rečeno. To se ovako radi.
Proces je završen.
- mara-
- Site Admin
- Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
- Ima zahvala: 171 put
- pohvaljen: 319 puta
-
Nisam siguran, ali to je preporučen procedura od Peugeota, i čak je i AutoData navodi. Vjerovatno može nešto oko BSI da pobudali.
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk