Motor podizaca prozora

Odgovori
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Motor podizaca prozora

Post Postao/la anel007 »

Eh ovakvo je stanje, od kako je auto doslo meni nakon popravke poslije udesa ne radi mu motor za podizanje i spustanje prozora na suvozacevoj strani.

Do danas sam sve mislio da je nesto oko samog motora crklo i na otpadu danas probam 2 njihova i sa tim je isti problem. Kad pritisnem prekidac bilo na vozacevoj bilo suvozacevoj strani iz onog mehanizma motora se cuje samo klik i nista se ne desava, ovo se cuje i kad je cijeli mehanizam odvrnut sa svog mjesta u vratima jer sam mislio da je mozda previse limar stegao nesto unutra pa mu ona zastita protiv nanosenja povreda (pojma nemam kako se zove strucno) neda da radi.

Eh sad treba mi savjet nekog pametnijeg sta mi je ciniti i u cemu bi mogao biti problem, da li mozda nesto nije uredu sa prekidacima i mogu li oni da prave takvu vrstu problema jer uredno salju signal do motora cim se cuje taj klik?

Mijenjao sam i osigurac u kabini mada da je do njeg onda nebi radio ni vozacev jer koliko sam vidio jedan osigurac regulise oba.

Et danas bio spreman dati i pare na drugi motor samo da kompletiram auto ali posto nije problem u njemu nema mi druge nego dumati dalje i kontati sta moze biti :neznam:
slika ¦ slika
tigar1982
VIP Član
Vozim: peuget 307 sw
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 2 puta
garage

Re: Motor podizaca prozora

Post Postao/la tigar1982 »

provjeri da ne mozda do sajle koja otvara iz zatvara vidi moze li se skinuti motor da ne vozi sajlu za sobom pa onda pokusaj dali ce da vrti
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

Napisao sam da sam skidao motor i da ni tad ne vrti.

Sent from my Huawei Honor 8 using Tapatalk
slika ¦ slika
dino
Moderator
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 40 puta
garage

Post Postao/la dino »

Prema šemi samo BSI upravlja motorićem podizača, što znači da nemaš u sastavu ovoga nikakav krajnji prekidač. To je sistem da kada osjeti otpor na podizačima dođe do promjene struje i BSI ga prepozna i zaustavlja motorić. E ja da se pitam ja bi otvorio mehanizam motorića i pogledao slabu tačku unutar, možda ima i unutra mikro prekidač koji samo odradi a ne uključuje motorić iz razloga oštećenja motorića (izgorio motor, izgorile kontakt četkice, blokirali zupčanici i sl.). Pogledat ću možda imam šemu mehanizma motorića pa ti javim. Ti probaj dijagnostikom ući u test kompjutera pa mu zadaj podizanje i spuštanje prozora koje ide preko BSI-a pa ćeš biti siguran šta ti je raditi.

evo šeme, gornji dio:

slika

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

evo sad sam malo cesljao dijagnostikom oko podizaca ali nigdje nisam nasao opciju da mu putem dijagnostike zadam da dize ili spusta prozor ali zato sve komande na tipkama uredno registruje, probao sam brisati svu memoriju u vezi prozora ali ni to nije pomoglo

dino mozes li mi nekad usput provjeriti sta ti ispise na dijagnostici kad pritisnes da se prozor spusta automatski, meni na engleskom pise toe-out ali pojma nemam sta im to znaci :neznam:

takodjer me ovo buni, kad testiram modul u vozacevim vratima uredno ispise voltazu dole na dnu dok je na suvozacevim ne ispise, postoji li mogucnost da je limar pri zamjeni vrata negdje masu ostetio ili nesto slicno pa da to ne radi i da onda zbog lose mase nece da okrene motor puzz puzz

slika

slika
slika ¦ slika
Struja
VIP Član
Vozim: 508
Vozim: 508 RXH
Motor: 2.0 135kw
Ima zahvala: 16 puta
 pohvaljen: 45 puta
garage

Post Postao/la Struja »

Stavio sam vec odgovor u temu modul podizaca stakala...
Uglavnom,provjerili prekidac i masu sve uredno radi,skinuli panel dosli do motora opcija prema dole cuje se klik tj radi,ali nece da ga digne iako motor vibrira,elektronika oksidirala i bila mokra tako da je vjerovatno do nje,zatim je skinut dio motora i prepakovane neke dvije bakarne zice i namjestene mislim cetkice...
Modul vozacev uredno radi sto znaci da je zadnji lijevi motor ili elektronika pravila problem,nasao sam koontakt nekog decka sto to radi kod hotela grand cekam da vidim koje su cijene ili cu ipak kupiti polovan komplet i sve zajedno montirati
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

bio ja na otpadu i probao 2 motora sa svom elektronikom, znaci samo skopcamo direktno na moju instalaciju u vratima i na oba ta isti simptomi kao na mom, znaci u oba slucaja nije bitno je li dizanje ili spustanje prozora samo se cuje klik a motor se ne pokrece niti ista vibrira kao kod tebe

kod mene je greska negdje drugo a ne u motoru

a taj decko kod hotela grand da nije onaj sto smo ga pominjali u temama za rucice zmigavaca, mujo se haman zove bas je rodjak sa citroenom c4 bio kod njega neki dan i zadovoljan je pravo sa svim kao i svako do sad ko mi je pricao o njemu.
slika ¦ slika
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 319 puta
garage

Post Postao/la mara- »

Pa eto vidi može li ti on to skontati.
anel007