Pitanja koja ne zasluzuju novu temu - serija 3

Odgovori
Henry
Napredan član
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 1.6 88
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 21 put
garage

Re: Pitanja koja ne zasluzuju novu temu - serija 3

Post Postao/la Henry »

Posto su ove cijene goriva otisla u pm ozbiljno razmatram da sipam sad euro4 dizel pa da sam sasp aditiv. Vase misljenje?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Phantom
Site Admin
Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79KW
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 90 puta
Kontakt:
garage

Post Postao/la Phantom »

Ed5 se poceo koristiti mislim 2007-2008 tako da sva vozila prije i jesu za ed4.

Poslano sa mog T03 koristeći Tapatalk
Motion & Emotion
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 319 puta
garage

Post Postao/la mara- »

Ja već par godina sipam Euro 4 i nikakvih problema, što kaže Phantom, to mi je gorivo i predviđeno.
ljubitelj
Aktivan član
Vozim: Peugeot 307 2.0 79 kw
Ima zahvala: 18 puta
 pohvaljen: 9 puta
garage

Post Postao/la ljubitelj »

Zna li neko do cega moze biti da mi pri prvom paljenju auto izbacuje plavi dim, tj. prve 2-3 sec ? Inace na otprilike 6500-7000 km potrosi litar ulja (307 79kw).
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Kakvo ulje sipas ?
I meni malo izbaci plavicastog dima , sto povezujem sa relejom grijaca . Dijagnostika kaze da nije ispravan :D
A to sto ti trosi ulje moze biti do uljnih karika , teflona na ventilima itd , itd
gemini
Aktivan član
Vozim: 307 SW 1.6 HDI 66kW
Ima zahvala: 15 puta
 pohvaljen: 8 puta
Kontakt:
garage

Post Postao/la gemini »

Pa sam si sebi odgovorio, dim ti je od sagorijevanja ulja. Puštaju ti uljne karike. Jedino ako ti negdje pušta ulje van a može biti da je i do dizni, ali tada smrdi i "ujeda" za oči.
Ko drugom jamu kopa, trećom šlajdra! :D
Philby
VIP Član
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi, 66 kW
Ima zahvala: 33 puta
 pohvaljen: 159 puta
garage

Post Postao/la Philby »

Maloprije mi je blokirao zadnji desni točak, malo sam zaplesao na putu, ali sam uspio ostati u traci i maknuti se sa strane. Izbacio je abs fault, felga prilično topla i osjeti se onaj smrad.
Kuckao ključem po kliještima, malo iscimao po čistom asfaltu naprijed-nazad i popustilo, ali ne skroz. Kad sam pipnuo ručnu na početku kao da ima prazan hod do 2-3 zuba i poslije normalno ima otpor. Snijega i leda ima svuga pa ne mogu skontati je li samo sajla zaledila ili je neki veći feler pa neće da vraća.
Očistio koliko je bilo moguće, čukao svuda pomalo, abs fault se izgubio i uspio sam 7doći kući uz par blokiranja na sekundu-dvije.

Tek sutra mogu na dizalicu da majstor sve pregleda, a do tad mi ostaje da pitam vas kakva su iskustva sa pomenutim problemom.

Takođe, ako bude potrebe da se šta mijenja, imate li preporuku za nekog proizvođača? Šta uzeti, šta izbjegavati i ostalo.
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

nemam problema sa blokiranjem ali mi je danas kad sam krenuo izbacio abs gresku, isto prije ono mjesec-dva kad je zahladilo i bilo vise snijega je izbacio istu gresku a tako je bilo i prosle zime ali se sama ugasi nakon 2-3 voznje, ugasila se danas prije nego sam kuci dosao pa ne skopcah na dijagnostiku da vidim koji je senzor bacio gresku ali je privremena i javlja se vrlo rijetko tako da se ne zamaram s tim

sto se tice mijenjanja nesto sumnjam da ces ista morati, ako imas garazu kakvu parkiraj ga unutra da se led otopi ili izadji van a auto u kakvu javnu garazu parkiraj pa vidi kako ce se ne zaledjen ponasati, ja svoje kad hocu otopiti odmah pravac u bbi garazu gonim i otopi se za 2-3 markice :green:
slika ¦ slika
ljubitelj
Aktivan član
garage

@kula, @gemini Total 10w-40. Na dijagnostici nije nista pokazivalo da je greska na motoru. Znam i ja da kad je plavi dim da je do ulja,nego reko da nije slucajno sta drugo.Danas sam ga jedva upalio, akumulator je slabiji nije uopste puno verglao ali kad je sastavio odjednom se pojavio u te 2 sec, veliki oblak plavog dima i onaj smrad, pa ce biti da je najvjerovatnije do dizni. Samo jos ako mi neko objektivno moze reci da li je litar puno na 7000 km? Ja mislim da nije ni idealno ali nije ni toliko lose. Hvala Vam.
ljubitelj
Aktivan član
garage

Uzet cu jos aditiv pa kad budem isao na otvoreni put vidjet cu poslije toga kako se ponasa.
kula
Site Admin
garage

Post Postao/la kula »

A vidi, ja mijenjam ulje na svakih 10k i sipam 5w40 i od mijenjanja do mijenjanja ne fali ni kapi . Mada opet ni kod tebe potrosnja nije prevelika da bi se nesto ozbiljnije poduzimalo sto se radova oko motora tice.
A sto se dizni tice to mozes utvrditi dijagnostikom u kakvome su stanju...
Philby
VIP Član
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi, 66 kW
Ima zahvala: 33 puta
 pohvaljen: 159 puta
garage

Post Postao/la Philby »

@anel007
Uvezen je u garažu, ali je tamo temperatura stepen-dva ispod nule pa ne znam koliko će biti koristi.
Kako god sutra moram to pregledati zbog sebe, a što se tiče zamjene kontam da su možda bužiri na sajlama oštećeni ili da pločice nisu dobile od par minuta vožnje pod pritiskom pa da se ne zeznem sa nekim faličnim.
kula
Site Admin
garage

Post Postao/la kula »

Philby je napisao/la:Maloprije mi je blokirao zadnji desni točak, malo sam zaplesao na putu, ali sam uspio ostati u traci i maknuti se sa strane. Izbacio je abs fault, felga prilično topla i osjeti se onaj smrad.
Kuckao ključem po kliještima, malo iscimao po čistom asfaltu naprijed-nazad i popustilo, ali ne skroz. Kad sam pipnuo ručnu na početku kao da ima prazan hod do 2-3 zuba i poslije normalno ima otpor. Snijega i leda ima svuga pa ne mogu skontati je li samo sajla zaledila ili je neki veći feler pa neće da vraća.
Očistio koliko je bilo moguće, čukao svuda pomalo, abs fault se izgubio i uspio sam 7doći kući uz par blokiranja na sekundu-dvije.

Tek sutra mogu na dizalicu da majstor sve pregleda, a do tad mi ostaje da pitam vas kakva su iskustva sa pomenutim problemom.

Takođe, ako bude potrebe da se šta mijenja, imate li preporuku za nekog proizvođača? Šta uzeti, šta izbjegavati i ostalo.
Po ovome kako si opisao meni lici na sajlu rucne. Jos pogotovu je sumnja veca ako ti je prije nego sto si zaplesao auto bilo parkirano sa podignutom rucnom.
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

E jedino ako ne bude sta oko plocica, prelistaj malo forun pominjano je vec negdje koje valjaju mislim da se nesto sa T zovu mada nije mi trebalo pa nisam zapamtio ime

Sent from my Huawei Honor 8 using Tapatalk
slika ¦ slika
ljubitelj
Aktivan član
garage

@anele Da nisu textar ?
Odgovori