Pitanja koja ne zasluzuju novu temu - serija 3

Odgovori
Philby
VIP Član
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi, 66 kW
Ima zahvala: 33 puta
 pohvaljen: 159 puta
garage

Re: Pitanja koja ne zasluzuju novu temu - serija 3

Post Postao/la Philby »

Ako je 2.0 motor ide čini mi se 8.3 litara, a u 1.6 oko 6.5. Što se tiče odzračivanja mislim da ima samo na kućištu termostata, nisam vidio da ima na drugom mjestu.

Fabrička preporuka je Procor TM108, Glysantin G33 (nema veze sa VW Gxx klasifikacijom) ili revkogel 2000, ali u PSA grupi kriju specifikacije k'o zmija noge i onda skoro niko ne piše da njihov proizvod ispunjava iste. Kod mene je sad u autu neki žuti pa ću opet sipati istu boju. Našao sam Valeo koji je bojom najsličniji onom što imam, a i po specifikacijama mi djeluje sličan ovim gore navedenim.

Kad budeš kupovao odma uzmi litar više da imaš za dosipanje ako nekad kasnije zatreba.
Henry
Napredan član
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 1.6 88
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 21 put
garage

Post Postao/la Henry »

slika

Sta je ovo lijevo od turbine, ovo sivo relativno ogromno?

Primjetio sam da mi se to “olabavilo” i da stvara odredjeni zvuk pa me zanima sta je i kako to da malo zategnem

Sent from my iPhone using Tapatalk
Avicii
Moderator
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

To je samo zastita oko izduvne cijevi i na vecini ovakvih motora se to vremenom rasklima, jer su stavili male podloske pod ove sarafe sto ih stezu. Trebao bi ih sve prvo naprskati vise puta WDom, da se ne precvikaju, pa onda staviti vece podloske da sarafi bolje stegnu ovaj alu oklop.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Novajlija90
Početnik
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 2 puta
 pohvaljen: 0
garage

Post Postao/la Novajlija90 »

Pozdrav svima.
Nisam htio da otvaram novu temu, došao sam po savjet vas iskusnih, a obzirom da je ova tema najposjećenija obraćam vam se ovdje :). Imam problem na svom Peugeot- u 307 2.0. HDI 66 kw.
Prije svega da napomenem par stvari: Prije 10 ak dana promjenjen i stavljen nov akumulator Vartin Blue 70Ah, regler i nosač remenice (čini mi se), te novi grijači. Na instrument tabli mi se pojavljuje zuta lampica i antipolution fault.
Nedavno sam dobio ovaj automobil, i ova greška i zuta lampica su bile upaljene ali je prethodnom vlasniku rečeno da je zaprljan neki senzor pa da ne obraća pažnju mnogo na to, tako da nisam ni ja pridavao mnogo pažnje tome.
E sada problem je sljedeći. Automobil mi teško pali, pogotovu sada na niskim temperaturama, tako da sam sve navedeno gore izmjenjao jer isto nije radilo pa sam mislio da ću time riješiti svoje probleme. Međutim on pali isto kao što je palio i prije navedenih izmjena. Zanima me šta bi mogao biti kvar, kao i vaša iskustva ukolliko je neko imao istih problema. I ne ružite me, moram na dijagnostiku, to mi je naredni korak al eto čisto da se informišem koliko bi mogao džep da zaplače :D
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Bez dijagnostike ti se ne moze dati pravi odgovor , samo svi zajedno mozemo nagadjati. Ta poruka moze da znaci monogo toga... Prvo na dijagnostiku pa tek onda mozemo raspravljati o tvome problemu. Moj jedini savjet je da ides kod nekoga ko ima dijagnostiku za peugeot a ne neku univerzalnu... Sretno
Eh da , u kakvome stanju ti je anlaser,jel ti tesko vergla ?
Novajlija90
Početnik
garage

Ma znam da je dijagnostika prvi naredni korak, ali reko da nije neko imao sličan problem. Ma vergla on normalno, samo mu baš dugo treba da upali. Pogotovu sada kad sam promjenio akumulator. Imas li neku preporuku za dijagnostiku u Sarajevu? Čuo sam da je neki Dedović na Barama dobar...?
Philby
VIP Član
Motor: 2.0 HDi, 66 kW
Ima zahvala: 33 puta
 pohvaljen: 159 puta
garage

Post Postao/la Philby »

Mislim da si se malo zaletio sa zamjenom svega ako nije bilo sve sigurno neispravno, ali sad bar to neće zezati. Dosta forumaša u Sarajevu ima dijagnostiku, možeš se javiti i na onu temu u tom podforumu i pregledati ima li ko u tvojoj blizini.
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 319 puta
garage

Post Postao/la mara- »

Ko god ima dijagnostiku za PSA vozila ti može očitati grešku, sad da li će je znati otkloniti je drugo pitanje.

Da li si ustanovio da grijači ne rade pa si ih zamijenio? Da li si provjerio rade li novi koji su postavljeni? Pošto je moguće da je relej grijača recimo otišao.

A ne može ti niko reći ništa za tu grešku jer je to uopštena poruka za brojne greške vozila koje precizno jedino možeš očitati dijagnostikom.
Novajlija90
Početnik
garage

Auto sam odvukao kod svog prijatelja da mi promjeni taj nosač na alternatoru jer je puštao čudan zvuk. On je skinuo šta je trebao i odnio kod nekog električara koji mu je rekao da mu nije baš regler ok tako da sam mu to i promjenio. Onda je on pogledao grijače (na koji način ne znam) i javio mi da samo jedan radi, tako da sam mu rekao da ih sve promjeni. Moram napomenuti da je ovaj moj prijatelj od povjerenja, svako auto do sada je radio mojoj porodici, e sada koliko je baš stručan za peugeot ne znam... I on mi je preporučio da pogledam stanje akumulatora kod nekoga.Akumulator sam ispitao prije zamjene i bilo je potrebno da ga mjenjam (po riječima osobe koja je ispitivanje vršila) jer je bio na 60% kapaciteta. Na koji način se može ispitati da li rade novi grijači? Pretpostavljam da bi dijagnostika trebala i to da pokaže ili..?
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

al mene ovo kad napisu "ne znam koliko je neki majstor strucan za odredjeni tip auta" odmah posteno nasmija, brate on ako je u zadnjih 10 godina popravljao i jedno jedino auto strucan je i za pezo, pa nisi mu odvezao avion da pravi nego auto koje je 95% isto kao i sva druga auta

sve to sto te zanima mozes na dijagnostici provjeriti, pocev od stanja grijaca pa do te greske koja stoji, antipolution ti je u pezoa genericka grekska i vezana je za sve sto ima veze sa stvarima koje izlaze na auspuh pa ti kontaj koliko tih stvari u autu moze biti

ne znam gdje si i da li zivis negdje blizu vogosce ali ako si blizu slobodno dovezi auto i pogledat cemo sta dijagnostika kaze pa onda pravac majstorima nek ti oni mijenjaju ako sta treba ;)
slika ¦ slika
antagonist
Početnik
Vozim: Peugeot 308 1.6 vti
Ima zahvala: 0
garage

Post Postao/la antagonist »

Generalno, ja bih izbegavao majstore koji sami ne mogu da odrade dijagnostiku.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

crankshaft
Aktivan član
Vozim: Peugeot 308 1.6 HDI
garage

Post Postao/la crankshaft »

Pozdrav prijatelji, kopka me jedna stvar vezana za mjenjac kod Peugeota 308, u pitanju je 1.6 HDi 66 kw. Kada je auto hladan i kada krenem mjenjac bas grubo upada u drugu i prvu brzinu (osjeti se da malo zapinje) vec nakon par minuta dok se zagrije ide glatko bez problema. Zamjenio sam ulje ,usuo totalovo 75w80 koje i ide u mjenjac i bolje je nego prije ali opet kao sto rekoh dok se ne zagrije osjeti se to kao zapinjanje na drugoj brzini. Zna li neko da li je to normalna pojava pa da samo treba lakse baratati sa mjenjacem dok se ne zagrije ili je neka greska sa mjenjacem. U Julu sam imao problem sa sinhronima pa sam mijenjao mjenjac cijeli, sad ako ima neko kakav savjet pucajte :)
Samo da napomenem da mjenjac salta i hladan bez stekanja kada auto stoji. :D
Avicii
Moderator
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Pa to je cesta pojava kad dobro zahladi da se slabije salta, nevezano za sinhrone i sl. U kakvom stanju ti je kvacilo, korpa i lamela? Ako je korpa oslabila, kvacilo bi ti odvajalo pri dnu i moze i to biti jedan od razloga sto ti teze upada u brzine.

Ako je sve ok i ako si vec ulje zamjenio ostaje ti samo pregledati sajle ili poluge (ne znam napamet kako je to kod tebe na autu rijeseno), koje dodju od rucice do samog mjenjaca, podmazati malo i to je to.
crankshaft
Aktivan član
Vozim: Peugeot 308 1.6 HDI
garage

Post Postao/la crankshaft »

Kvacilo je u super stanju hvata preko pola ,korpa ne trese, jedino da nadjem nekog da mi pregleda te polugice al vjeruj da je doslo vrijeme da nema mehanicara sposobnog za lijeka, barem ne ovdje kod nas. Auto mi jeste vani stalno posto nemam jos garazu pa me zulja to zapinjanje na pocetku dok se ne zagrije, gledam da i ne vracam u drugu brzinu dok se ne zagrije :omg:
oggy.berenji
Napredan član
Ima zahvala: 11 puta
 pohvaljen: 43 puta
garage

Post Postao/la oggy.berenji »

Limiter radi a tempomat ne. Jel neko imao slican problem?slika

307 - 1.6 - 16Vslika

307SW - 2.0 - 103kW slika

Odgovori

Natrag na “Općenito”