Treskanje motora
- Select
- Početnik
- Vozim: 307
- Vozim: 307 sw
- Motor: 1.6 hdi 80kw
- Ima zahvala: 1 put
- pohvaljen: 0
-
Treskanje motora
Ovako, radi se o peugeotu 307 sw 1.6hdi 80kw 2005 godina 250000km
Pretrazio sam teme, ima slicnih ali nema bas ovakvih kao kod mene. Stvar je u tome da se prije pola godine osjetilo skroz blago treskanje u kabini s vremena na vrijeme, samo u leru. Prije mjesec dana je poceo bas opasno da trese, znaci trese hauba, retrovizor, volan, prednja tabla se na oko vidi kako treska. Odem kod mehanicara i ustanovi da je donji desni nosac motora, i fakat je bio smrskan. Zamjenim to i treskanje se smanji za nekih 5%. I dalje trese, samo nekad trese bas bas puno da hauba pocne skakutati, a nekad je miran kao bubica, nekad trese skroz malo, znaci nema uvijek isti nivo treskanja. Sve se to desava dok je u leru, znaci kad palim, krecem, vozim, auto radi super i nema nikakvih treskanja. Kad gasim sve normalno kao i do sad. Prosle sedmice odem istom majstoru da vidim da nije isti nosac nastradao, ili da nije pogresno postavljen. Podignem haubu i on mi odmah kaze da je zamajac bez ikakvog pregledavanja, pa je rekao da zategnem rucnu i da pustam kvacilo, pa da ga drzim na kvacilu i sve radi odlicno. Onda posumnja na glavni gornji nosac motora i napravi polugu pajserom i auto se totalno smiri, ne cima nikako, bukvalno ga ne osjetis(tako je radio prije).Medjutim, bio je u guzvi pa me zakaze za iducu sedmicu, tj. jucer odem kod njega i ostavim auto posto sam morao na posao. Dodjem kasnije po auto kaze da je pregledao sve i da je problem zamajac, kao ostao u strani i zakucava. (Isti je servis ali drugi mehanicar) pa mu napomenem da smo provjeravali nosac i da mu je kolega pravio polugu, ali on kaze da ce se auto uvijek smiriti kad pravis polugu na nosacu.Napominjem da auto ne pravi nikakve zvukove, ne klepece, kvacilo je uvijek isto kao i do sad, mjenjac ne trza i ne trese, salta kao i do sad bez podrhtavanja ikakvih. Ima li neko da zna do cega je ili je imao ovakvo iskustvo?
Edit: Takodjer sam primjetio da su mi obrtaji nekad na 750, a nekad oko 850-900. Zna se desiti da bude miran u leru i onda odjednom pocne tresti..
Pretrazio sam teme, ima slicnih ali nema bas ovakvih kao kod mene. Stvar je u tome da se prije pola godine osjetilo skroz blago treskanje u kabini s vremena na vrijeme, samo u leru. Prije mjesec dana je poceo bas opasno da trese, znaci trese hauba, retrovizor, volan, prednja tabla se na oko vidi kako treska. Odem kod mehanicara i ustanovi da je donji desni nosac motora, i fakat je bio smrskan. Zamjenim to i treskanje se smanji za nekih 5%. I dalje trese, samo nekad trese bas bas puno da hauba pocne skakutati, a nekad je miran kao bubica, nekad trese skroz malo, znaci nema uvijek isti nivo treskanja. Sve se to desava dok je u leru, znaci kad palim, krecem, vozim, auto radi super i nema nikakvih treskanja. Kad gasim sve normalno kao i do sad. Prosle sedmice odem istom majstoru da vidim da nije isti nosac nastradao, ili da nije pogresno postavljen. Podignem haubu i on mi odmah kaze da je zamajac bez ikakvog pregledavanja, pa je rekao da zategnem rucnu i da pustam kvacilo, pa da ga drzim na kvacilu i sve radi odlicno. Onda posumnja na glavni gornji nosac motora i napravi polugu pajserom i auto se totalno smiri, ne cima nikako, bukvalno ga ne osjetis(tako je radio prije).Medjutim, bio je u guzvi pa me zakaze za iducu sedmicu, tj. jucer odem kod njega i ostavim auto posto sam morao na posao. Dodjem kasnije po auto kaze da je pregledao sve i da je problem zamajac, kao ostao u strani i zakucava. (Isti je servis ali drugi mehanicar) pa mu napomenem da smo provjeravali nosac i da mu je kolega pravio polugu, ali on kaze da ce se auto uvijek smiriti kad pravis polugu na nosacu.Napominjem da auto ne pravi nikakve zvukove, ne klepece, kvacilo je uvijek isto kao i do sad, mjenjac ne trza i ne trese, salta kao i do sad bez podrhtavanja ikakvih. Ima li neko da zna do cega je ili je imao ovakvo iskustvo?
Edit: Takodjer sam primjetio da su mi obrtaji nekad na 750, a nekad oko 850-900. Zna se desiti da bude miran u leru i onda odjednom pocne tresti..
Zadnja izmjena: Select, dana/u 10. vel 2021, 17:31, ukupno mijenjano 1 put.
- boslo001
- Početnik
- Vozim: 307 Restil
- Motor: 1.6 HDI 80 KW
-
Re: Treskanje motora
Pozdrav,imao sam isti problem na tom motoru 1.6 hdi 80 kw treskanje motora u leru nekad slabije nekad jace treslo kad das gas sve normalno i dizne su bile u pitanju tj. dvije dizne nisu pravilno ubrizgavale gorivo kad sam to promjenio rijesio sam taj problem.Savjetujem ti prvo dijagnostika i provjeri disne dali ubrizgavaju gorivo u granici normalnog.Lp
- Select
- Početnik
-
Takodjer kad dodam gas, on se smiri totalno. Prije godinu mozda provjeravao dizne, i pokazalo da su dobre, ma da ima tecnosti oko njih, receno mi da moram semeringe mijenjati..
- boslo001
- Početnik
-
Ma druze isti problem bio to je u pitanju 100% da imaju ispod bakrene podloske to obavezno zamjeniti puste naftu odo dizni
- Select
- Početnik
-
Zamjenuo sam te podloske prosle godine, ali sad kaze da nije nafta nego ulje. Mora semering nekakav. Ali hvala ti na odgovoru svakako. Lp
- boslo001
- Početnik
-
Sto se tice treskanja motora u leru to su dizne,kad plivajuci ode on lupa kad palis i gasis auto
- Select
- Početnik
-
Provjerit cu, hvala ti.
I mene cudi da je rekao zamajac, jer nema zvukova nikakvih ali eto..
I mene cudi da je rekao zamajac, jer nema zvukova nikakvih ali eto..
- boslo001
- Početnik
-
Ja nikad nisam prijetio na svom da mi radi regeneraciju pa me bas zanima dal je radi uopste i kad?
- Select
- Početnik
-
Druze meni se nije palilo nista, pa mi se onda odjednom upalila da je zacepljen dpf, medjutim ja sam ga softverski ugasio prije 3godine i evo do dan danas nemam problema s njim, auto ne dimi ama bas nikako a ide kao lud
- milos_je
- Iskusan član
- Motor: 2.0 HDi 88kW
- Ima zahvala: 345 puta
- pohvaljen: 308 puta
-
Ja bih prije svega promijenio majstora iliti majstore u tvom slucaju
Poslato s fiksnog pomoću Tapatalk
wagon life
- Select
- Početnik
-
Zbog cega tacno?
Moj mehanicar je preminuo prije dva mjeseca, pa sad trazim eventualnu zamjenu, mali je grad pa nemam bas izbora.
Moj mehanicar je preminuo prije dva mjeseca, pa sad trazim eventualnu zamjenu, mali je grad pa nemam bas izbora.
- karabajastart
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 206
- Ima zahvala: 201 put
- pohvaljen: 141 put
-
Pa vidis da hoce da bezze mjenjaš zamajac a i sam vidiš da je ok,sto se kaze,levati te čovjek....
Odi drugom i riješi dizne,usput zamjeni i taj nosač nekim kvalitetnim.
Poslano sa mog Mi Note 10 Lite koristeći Tapatalk
Odi drugom i riješi dizne,usput zamjeni i taj nosač nekim kvalitetnim.
Poslano sa mog Mi Note 10 Lite koristeći Tapatalk
- milos_je
- Iskusan član
- Motor: 2.0 HDi 88kW
- Ima zahvala: 345 puta
- pohvaljen: 308 puta
-
Upravo to, igraju loto nad tvojim autom