307 2004 Vibrira preko manjih neravnina
- edo9
- Početnik
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 66kw
- Ima zahvala: 2 puta
- pohvaljen: 2 puta
-
307 2004 Vibrira preko manjih neravnina
Pozdrav, vozim 307 2004 66kw, i nekako od promjene prednjih opruga amortizera dešava se da kada vozim po makadamu ili asfaltu koji ima više rupica/neravnina počne da pored vozačevog prednjeg točka vribrirati i onda ok sve do otprlike sljedeće neravnine. Moguće da se dešava i sa desnim točkom isto.
2 majstora sam promijenio kažu ok sve, jedan zamijenio stabilizator drugi šolje, međutim isto. Prijatelj mi je spomenuo da bi moglo biti da zamjenske šolje ili opruge nemaju 100% iste šarafe pa ima kao lufta malo i onda kada amortizer/opruge/točak radi preko neravnine počne malo tresti. Ne osjetim ništa na volanu, samo strese ko kratki rafal.
Ako nego ima ideju šta pogledati, ili je imao sličan problem bio bi zahvalan da podijeli svoje iskustvo ili mišljenje.
Hvala unaprijed.
2 majstora sam promijenio kažu ok sve, jedan zamijenio stabilizator drugi šolje, međutim isto. Prijatelj mi je spomenuo da bi moglo biti da zamjenske šolje ili opruge nemaju 100% iste šarafe pa ima kao lufta malo i onda kada amortizer/opruge/točak radi preko neravnine počne malo tresti. Ne osjetim ništa na volanu, samo strese ko kratki rafal.
Ako nego ima ideju šta pogledati, ili je imao sličan problem bio bi zahvalan da podijeli svoje iskustvo ili mišljenje.
Hvala unaprijed.
- nvram
- Napredan član
- Vozim: 307 1.6 16v LPG
- Ima zahvala: 12 puta
- pohvaljen: 49 puta
-
Re: 307 2004 Vibrira preko manjih neravnina
Slicne probleme imam vec par godina, par majstora gledalo, kao sve ok, nema sta nije mijenjano ali kuckanja i dalje ima posebno kad je hladno vrijeme, to ima neke veze ali niko ne moze da skonta sta, na dizalici sve utegnuto i nema lufta nigdje.
Na kraju su mi rekli da vjerovatno u letvi ima mali luft ali necu da cackam mecku i repariram da ne napravim jos vece njesra jer letva ne pusta ulje i nema nikakvog vidnog lufta.
Malo kad cimam volan sitno-brzo lijevo-desno kao da se cuje sitno kuckanje iz letve pa probaj i ti to.
A ne kontam na sta mislis da solje i opruge nemaju iste sarafe, solja kao solja nema sta da nije isto a opruga nema nikakve sarafe i mora biti nategnuta cim se postavi na amortizer i ne moze da ima lufta osim ako nije kraca za pola ali to bi skontao po visini prednjeg kraja auta kako stoji.
Na kraju su mi rekli da vjerovatno u letvi ima mali luft ali necu da cackam mecku i repariram da ne napravim jos vece njesra jer letva ne pusta ulje i nema nikakvog vidnog lufta.
Malo kad cimam volan sitno-brzo lijevo-desno kao da se cuje sitno kuckanje iz letve pa probaj i ti to.
A ne kontam na sta mislis da solje i opruge nemaju iste sarafe, solja kao solja nema sta da nije isto a opruga nema nikakve sarafe i mora biti nategnuta cim se postavi na amortizer i ne moze da ima lufta osim ako nije kraca za pola ali to bi skontao po visini prednjeg kraja auta kako stoji.
- mara-
- Site Admin
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
- Ima zahvala: 171 put
- pohvaljen: 319 puta
-
Vrlo je moguće što kolega kaže da je letva. Brat je tako imao te vibracije, išli kod majstora, sve tip-top kažu. Na kraju otiši na tehnički na rastezanje, rekli letva i ispostavilo se da jeste, to je nestalo nakon reparacije.
- edo9
- Početnik
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 66kw
- Ima zahvala: 2 puta
- pohvaljen: 2 puta
-
Stvar je što se to u mene baš čuje kod točkova, posebno vozačevog tokom prelaska preko neravnine, samo strese. Mada to se ne osjeti ništa na volanu.