Kuckanje kod DPF-a

Odgovori
ednet05
Početnik
Vozim: 508
Vozim: Peugeot 508
Motor: 2.0 BlueHDI
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

Kuckanje kod DPF-a

Post Postao/la ednet05 »

Prije par dana mi se ovo prvi put desilo i danas opet.
Nesto mi kucka iza zadnjeg ljevog tocka i pomalo dimi uzasno je smrdljivo, predpostavljam da ima neke veze sa DPF?
Oba puta je prestalo samo od sebe. Ugasio bih auto i sljedeci put kad ga upalim bilo bi sve normalno.

Sam auto ne izbacuje nikakvu gresku, auto je preslo 103000km i moje je od prvog dana.
Najvise me ovo kuckanje zabrinjava, uspio sam i snimak danas napraviti pa cu ga probati postaviti.
Dali se jos nekom ovo desilo?
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 319 puta
garage

Re: Kuckanje kod DPF-a

Post Postao/la mara- »

Isti problem ima moj bivši 308, koji je sad kod brata. Prvo smo mislili da se ugrije auspuh, ali zadnje što smo zaključili je da se to najvjerovatnije čuje adblue dizna, sad da li joj je blizu kraj ili tako treba, nisam siguran.

Što se tiče dima, vjerovatno ti radi regeneraciju kad tako dimi i ne bi trebao nikako da gasiš tada auto jer prekidaš regeneraciju.

Ja sam pod ogledalo retrovizora stavio led lampicu koja je skopčana na grijače retrovizora. Oni se pale kad i regeneracija da se optereti motor, pa po tome znam da je regeneracija u toku.
ednet05
Početnik
Vozim: 508
Vozim: Peugeot 508
Motor: 2.0 BlueHDI
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

Post Postao/la ednet05 »

Nisam ga bas odmah ugasio kad bi poceo dimiti tako da je mozda i zavrsio. Pratit cu ovo kuckanje ako se opet pojavi, vec mu je mjenjana pumpa adblue zajedno sa rezervoarom mislim kad je bio na 70000km srecom u garanciji odradeno.
Jedino sta ja to kuckanje do neki dan nisam nikad ranije cuo.
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 319 puta
garage

Post Postao/la mara- »

Da, opšte poznat problem sa pumpom. Ali dizna je druga stvar, ona je otprilike na sredini auta, ubačena u auspuh da prska adblue. I ona odzvanja u auspuhu, jer nema šta drugo tu biti u ausupuhu.
Odgovori

Natrag na “Općenito”