Mislim da je dobro da podijelim ovo s vama,Mozda je vec bila tema na forumu al ja je nisam nasao,bas kad mi se desio problem trazio sam po netu i nista nisam nasao,
Ovako,imam pezoa 5008 2010 godina 2.0 110kw,kupio sam ga u novembru 2024 i prosle sedmice u voznji mi se,kao grom iz vedra neba,upali greska ABD i ESP neispravan i da je parking kocnica neispravna(tako pise),dok sam jos vozio probam kocnicu i auto normalno koci,sve se cini da radi normalno ali na displeju je upozorenje,stanem i ugasim auto,ponovno upalim i nema greske,kao da nista nije bilo,vozim ga slijedecih par dana i nista,e jucer se desio problem,vozio sam se auto cestom od ljubljane do maribora i kad sma stigao u maribor bas u gradu na semaforu mi se upali opet greska,isto sve kao prije i ja opet ugasim i upalim auto (automatski kad se gasi rucna kocnica sama se uklopi) al ovaj put nece da mi isklopi rucnu kocnicu(kocnica je elktricna na prekidacu) i hrpu neki greski se popali,stojim na cesti auto radi ali nemogu se pomjeriti,ja ja gas i napred samo da se smaknem s ceste(nisam ni znao da tako se kocnica rucna moze isklopiti bez prekidaca) i krenem al lampice se ne gase,nadjem parking probam par puta ugasiti i upaliti ali uvijek isto na displeju i ne dozvoljava mi da isklopim rucnu.

Dosao sam tako do ljubljane,na netu trazio sta moze biti,milijon problema i rjesenja al predpostavljam da je jedna od 3 stvari:
1.prekidac na kocnici kod papuce(ali stop svjetla se pale i cini se d radi ispravno)
2.prekidac za rucnu kocnicu
3.abs senzori i kocnice
Bome autodoc odmah i potrazio djelove,svakako narucit cu i zamjenuti sve diskove,kocnice,abs senzore a 2 prekidaca mozda
Odvezem auto na samoposluznu autopraonu i dobro operem felge,pokusao sam sto bolje mogu kocnice i diskove da operem ,kad sam zavrsio sjedem u auto i nema greske,rucna kocnica se isklopi na prekidacu,sve lijepo radi kako treba,
Tako da privremeno rjesenje za moj problem je bilo samo dobro pranje

Svakako diskove,kocnice i abs senzore cu zamjenuti,mislim da ce biti dovoljno a i svakako to planiram kako sam ga kupio jer staro je sve,vidi se da su diskovi istroseni.
Ako bi jos neko susreo se s tim problemom eto za privremeno rjesenje je dovoljno da ga dobro opere a to je vjerovatno znak da treba mjenjat stare djelove,u ovom slucaju kocnice i diskove.
Nadam se da nekom bude od pomoci,lijep pozdrav.