lak na vratima

Odgovori
mostarac
Početnik
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

lak na vratima

Post Postao/la mostarac »

na autu mi je metalik farba lacerta,na suncu zuto u hladu zelenkasta,mjena boje,zato se i zove po gusteru lacerta.Interesuje me da li se moze napraviti orginalna farba.Pravili su mi boju po broju farbe sa vrata ali nijansa nije ni blizu ista.Vidi se velika razlika vise ide na zeleno.Ostecenje je vrlo malo ,zaparano do sprica,vidi se bjeli kit,velicene golubljeg jajeta.Nanosio sam po malo boje i onda to smirglao pa sada izgleda gore nego sto je bilo.Vidi se razlika u farbi.Sta je najbolje uciniti?
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 744 puta
 pohvaljen: 386 puta
garage

Re: lak na vratima

Post Postao/la Avicii »

Koliko sam skontao to je ova boja?
slika

E ovako.. Znaci, na Peugeotu je inace tesko potrefiti dobru nijansu boje iz razloga sto oni imaju perlu (to su ona zrnca u metaliku) malo drugaciju od ostalih proizvodjaca boja i lakova, i upravo ta perla cini da se boje toliko razlikuju. Ne znam od kojeg si proizvodjaca uzeo boju, ali ako ti ta nije ok, ona probaj promjeniti proizvodjaca. Najbolje je da ti to napravi neko ko se bavi lakiranjem, da proba sa bazom (bojom) od nekog proizvodjaca tipa Du Pont, Mobihel ili tako nesto..

Drugo, ako si samo nanio onu boju sto su ti napravili (bazu), to mora biti matirano i mora se razlikovati jer preko toga jos treba doci bezbojni lak. Najbolje fino uzmi malo bezbojnog u prodavnici boja i lakova(nek ti u radnji odmah pomjesaju bezbojni+ucvrscivac+razredjivac) i onda pomjesaj taj bezbojni sa bazom (1/3 baze i 2/3 bezbonog) i onda sa tim predji to mjesto. Kad se sve dobro osusi, obrusi i ispoliraj pa vidi kako ce onda izgledati ;)
mostarac
Početnik
garage

Post Postao/la mostarac »

hvala,avicii,probacu tako uraditi,ostalo mi je boje a imam i bezbojni lak.Inace boja je orginal kao na slici.Pozdrav i hvala
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

Super onda eto. Probaj tako uraditi, bice bolje sigurno.
naivan
Početnik
garage

Post Postao/la naivan »

Meni nikad ni jedan nije utrefio boju, a bio sam kod 2-3 lakirera, zna li neko nekog dobrog u Sarajevu ko bi mi utrefio nijansu, planiram uskoro da odradim haubu i karambolku...

slika
micija
VIP Član
Vozim: Peugeot 5008
Ima zahvala: 52 puta
 pohvaljen: 27 puta
Kontakt:
garage

Post Postao/la micija »

Pezo servis u Doboju "Novoprom" ima zadnju tehnologiju,skeniraju tvoju boju i mjesaju,mora biti bez greske,meni radili neke sitnice na 607ci i ne da da je ubo boju nego nije bilo sanse ni jedan prelaz da se prepozna.
Valda im nije poplava sjebala tu aparaturu,nisam posle svracao.
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

naivan je napisao/la:Meni nikad ni jedan nije utrefio boju, a bio sam kod 2-3 lakirera, zna li neko nekog dobrog u Sarajevu ko bi mi utrefio nijansu, planiram uskoro da odradim haubu i karambolku...
Kao sto sam vec pisao par postova iznad, problem kod francuza je sto imaju nezgodnu perlu i jako je tesko odrediti 100% istu boju. Pokusaj naci nekog majstora koji je cesce radio francuze i koji zna tacno koji od proizvodjaca boje imaju najslicniju perlu fabrickoj. Recimo ja kad sam kacket farbao na svom autu, uzeo sam Mobihelovu bazu jer je ona bila najslicnija ovoj mojoj..
Pored toga, dosta zavisi u kakvom je stanju ostatak laka na autu. Recimo evo ti ces farbati haubu i prednji branik.. nakon farbanja bi bilo dobro da ispoliras oba prednja blatobrana, da se i na njima dobije sjaj, da se razlike izmedju haube, branika i blatobrana sto manje uoce. Opet kazem, zavisi dosta i u kakvom stanju ti je stari lak.
micija je napisao/la:Pezo servis u Doboju "Novoprom" ima zadnju tehnologiju,skeniraju tvoju boju i mjesaju,mora biti bez greske,meni radili neke sitnice na 607ci i ne da da je ubo boju nego nije bilo sanse ni jedan prelaz da se prepozna.
Valda im nije poplava sjebala tu aparaturu,nisam posle svracao.
Kakvi su sa cijenom, s obzirom na 'zadnju tehnologiju', znas li neki primjer? Jbg, u principu i farbanje je kao i sve drugo, koliko para toliko muzike. Vecinom hoce svi da radis ispod svake moguce cijene, a da ispane kao iz onih 3Movih komora sto se vrte po YT, sto je nemoguce s obzirom na cijene materijala i lickanja oko pripreme.
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Tesko je pogoditi nijansu bilo kojeg metalic laka bez obzira ko je proizvodjac. Pravilo je ako se rade recimo jedna vrata da se radi cijela strana . Jednostavno nije moguce potrefiti da se posloze aluminijska zrnca kod nas poznata kao perla i odmah zbog toga ispada da je fulana nijansa.Sve to ovisi kakva je ruka majstora , od pritiska sprice , kao i same sprice.
Na sikkensovom seminaru u Holandiji nam je receno da je to tako i da se to promijeniti nemoze.
Takodje ista stvar je i sa mobihelom , kapci, du point,standoxom itd...
Znam samo da u 15 godina mijesanja auto lakova da nikada nisam prihvatao reklamaciju ukoliko se radi samo jedan dio i ukoliko se radi o metalic laku.
Sam spektrometar ne moze odrediti nijansu boje na samo jednoj tacki gledanja. Mora biti najmanje 15 tacaka gledanja , osuncanih, neosuncanih , itd da ne nabrajam i tek tada uredjaj
procijeni koja je nijansa.
Sto se tice bezbojnog laka i on sam utice na nijansu.
Tako da sve su to stvari koje je tesko pogoditi da se posloze da se nijansa ne razlikuje.
Sam sam imao problem sa tim lakiranjem na svome autu gdje sam morao raditi kompletnu stranu (passat) umjesto samo zadnjeg blatobrana.
Dok je za obicne odnosno tkzv acrylne , ne metalic lakove neka sasvim druga prica...
Mogu samo reci mijesanje baze i bezbojnog laka ne vodi nicemu...
ElComandante91
Moderator
Vozim: 206
Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
Motor: 1.4E; 1.4 HDi
Ima zahvala: 350 puta
 pohvaljen: 235 puta
garage

Post Postao/la ElComandante91 »

Ja sam farbao u Novopromu zadnje blatobrane i karambolku zadnju, saniranje oštećenja na parkingu, ne primjeti se da je farbano a cijena 300km.
Clapton is God!
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

Kula, sve se slazem od navedenog mada ipak ima par proizvodjaca koji su haos napravilisa 'svojim' lakovima i perlom u njemu, ja bih opet naveo tu francuze, pogotovu novija auta i odredjene nijanse.
Pod 'mjesanje baze i bezbojnog' ne mislim na farbanje komplet npr. vrata, vec kao sto u ovom slucaju covjeku treba, rucne popravke ogrebotina, linija, udarenih dijelova, itd..
micija
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la micija »

Mene je zakacio tip i on platio,kostalo je 350 km dio blatobrana dio vrata prednjih i dio zadnjeg blatobrana i branika.
Ni jedan prelazse nije vidjeo a sve je farbano u flekama.
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

nemojte me pogresno shvatiti ne kazem da je nemoguce, opet sama nijansa boje je ta jel se moze odraditi ili ne . Neke nijanse se pogode iz prve a neke nikada.

@avici to za ogrebotine ili manja ostecenja od kamencica je ok uz naknadno poliranje povrsine.
Za francuze znam , ali sto ga je i Ford zakomplikovao to je cudo jedno.

Opet kod mostarca je "kameleon" boja ili kako li vec se taj guster zove to je jos veca *ebada.
Sama perla je tu izrazenija i ima je u vecim kolicinama nego u obicnim metalic lakovima tako da mu je problem jos veci ...
micija
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la micija »

Ma po broju se to odredjuje i kompjuterski mijesa,samo je poenta da taj ko ih pravi dobru gramazu ubacuje tj preciznu bez odstupanja i kad se smijesa to je to.
Kad sam mu rekao da je onda bijela najjednostavnija izvadio mi tonu kartica i kaze ovo sve je bijela boja.
U mojoj boji ima 5 kartica tj 5boja pomijesanih a kaze to je relativo laka za zamjesati.
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 319 puta
garage

Post Postao/la mara- »

A zar ne bi bilo logično da ovlašteni Pežo servis može nabaviti originalnu farbu i uraditi to kako treba?
dino
Moderator
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 40 puta
garage

Post Postao/la dino »

Može originalna boja, ali veliki je problem starosti boje na autu i koliko je izblijedila. Prema tome se mogu javiti različite nijanse, izuzev što kaže kolega "micija", skeniranja na licu mjesta i na autu.

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
Odgovori

Natrag na “Kvarovi”