Potrosnja,da li je moguce ?
- zulleee
- Iskusan član
- Vozim: Peugeot 407 2.0 HDi
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 4 puta
-
Potrosnja,da li je moguce ?
E ovako ljudi kako koji dan prolazi cini mi se da moja 407 sve vise i vise trosi...
Krenem za Brcko ujutro naspem 20 km odem dole,dodjem kuci par km od kuce mi se ponovno upali lampica od rezerve (dole sam mozda presao 4-5 km gradske voznje),krenem navecer istog dana u Brcko naspem 20 Km i danas mi se ujutro kada sam krenuo do grada ponovno upalila lampica za gorivo. Bukvalno gledam kako kazaljak za gorivo spada sa prve crtice do crvenog dijela koji oznacava rezevu...
Eh sada pomagajte,jel mozda neki filter zacepljen ili ? Jer po meni nemoguce da za predjenih 80 km portosi 9 l goriva.
Kada upalim da mi na displeju prikazuje potrosnju trenutnu,znaci pri normalnom ubrzanju od 40-50 kmh do nekih 70 mi se potrosnja penje i do 17-18 l. i to sa malo dodanog gasa ne preko 2000 obrtaja. Kada jace stisnem gas da mi ubrzava potropsnja se penje i preko 20 litara. Zar je moguce da u 4 brzini dok navuce 80 uzima 17-18 litara.
Krenem za Brcko ujutro naspem 20 km odem dole,dodjem kuci par km od kuce mi se ponovno upali lampica od rezerve (dole sam mozda presao 4-5 km gradske voznje),krenem navecer istog dana u Brcko naspem 20 Km i danas mi se ujutro kada sam krenuo do grada ponovno upalila lampica za gorivo. Bukvalno gledam kako kazaljak za gorivo spada sa prve crtice do crvenog dijela koji oznacava rezevu...
Eh sada pomagajte,jel mozda neki filter zacepljen ili ? Jer po meni nemoguce da za predjenih 80 km portosi 9 l goriva.
Kada upalim da mi na displeju prikazuje potrosnju trenutnu,znaci pri normalnom ubrzanju od 40-50 kmh do nekih 70 mi se potrosnja penje i do 17-18 l. i to sa malo dodanog gasa ne preko 2000 obrtaja. Kada jace stisnem gas da mi ubrzava potropsnja se penje i preko 20 litara. Zar je moguce da u 4 brzini dok navuce 80 uzima 17-18 litara.
- kula
- Site Admin
- Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
- Ima zahvala: 70 puta
- pohvaljen: 297 puta
-
Re: Potrosnja,da li je moguce ?
Prije svega 9 litara nemozes nasuti za 20 maraka vec oko 8,5 litara.Razlika je mala ali ne i nezamariva.Vidi trenutna potrosnja koja ti se prikazuje je potrosnja u datome trenutku.Jer kada ides, recimo, 20 km/h i ti stisnes gas normalno je da ti pokazuje oko 20 litara potrosnju jer ides samo 20 km/h . Da ides recimo 150 km/h i stisnes gas do kraja ne bi ti pokazivalo porrosnju oko 20 nego manje mozda nekih 12-15 litara.Ali opet kazem to je trenutna potrosnja koju racunar izracunava na osnovu trenutne brzine i polozaja gasa i jos koje cega,tacno ne znam. E sada moras da pogledas u kakvome ti je stanju filter zraka, sto ti je najlakse provjeriti, i ako nisi skoro mijenjao zamijeni ga.Osim toga i zapusenost fap filtera ti povecava potrosnju kao i zacepljenost egr ventila i usisne grane.Nemoj zaboraviti i na kvalitetu goriva koja je jako losa tako da su to sve stvari koje uticu na povecanu potrosnju.
Osim toga tako kao sto si ti odredio potrosnju nemora znaciti da je tacno.
Vidi kod mene se nekada desi da mi se lampica rezerve upali prije nego sto kazaljka dodje do crvenog podrucja , a nekada mu se upali kada kazaljka udje u crveno podrucje za debljinu iste.
Tako da ti je najbolje pogledati prosjecnu potrosnju i ako zelis pratiti resetuj svaki put kada krenes negdje.Nemoj zaboraviti da i stajanje sa ukljucenim motorom utice na krajnji prosjek.
Uh , ti jadan sta ja napisa , valjda sam bio bar malo jasan violina
Osim toga tako kao sto si ti odredio potrosnju nemora znaciti da je tacno.
Vidi kod mene se nekada desi da mi se lampica rezerve upali prije nego sto kazaljka dodje do crvenog podrucja , a nekada mu se upali kada kazaljka udje u crveno podrucje za debljinu iste.
Tako da ti je najbolje pogledati prosjecnu potrosnju i ako zelis pratiti resetuj svaki put kada krenes negdje.Nemoj zaboraviti da i stajanje sa ukljucenim motorom utice na krajnji prosjek.
Uh , ti jadan sta ja napisa , valjda sam bio bar malo jasan violina
- zulleee
- Iskusan član
-
Filter zraka mijenjao prije 20 tak dana...ne znam sta bih rekao znam da mi je potrosio 8,5 litara za 80 km otvorene voznje 

- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Protokomjer ocisti. Uzmi sprej za odmascivanje, nemoj WD-om. Mislim da sam negdje citao da kad se zaprlja, onda javlja neke nenormalne vrijednosti u komp i da to utice na potrosnju.
Nisam siguran da ce uspjeti, citao sam to negdje.. al eto provjeri, to ti nije tesko.
Nisam siguran da ce uspjeti, citao sam to negdje.. al eto provjeri, to ti nije tesko.

- zulleee
- Iskusan član
-
Pokusat cu thanks thanksAvicii je napisao/la:Protokomjer ocisti. Uzmi sprej za odmascivanje, nemoj WD-om. Mislim da sam negdje citao da kad se zaprlja, onda javlja neke nenormalne vrijednosti u komp i da to utice na potrosnju.
- zulleee
- Iskusan član
-
A nista cekat cu da mi izbaci nesto na compu da mi je otislo :) citao sam negdje kako prvo poveca potrosnju goriva a onda izbaci kao neku gresku,zacepljenost filtera itd.
- Phantom
- Site Admin
- Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79KW
- Ima zahvala: 5 puta
- pohvaljen: 90 puta
- Kontakt:
-
u Doboju na Nestru 20 KM 9 litara i jos nesto :)kula je napisao/la:Prije svega 9 litara nemozes nasuti za 20 maraka vec oko 8,5 litara.
Motion & Emotion