zamjena sijalica na automaskoj klimi pezo 307

anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Re: zamjena sijalica na automaskoj klimi pezo 307

Post Postao/la anel007 »

hmmm znam da se na lijevoj pojacava osvjetljenje instrumentalke ali to je kod 307 pritiskom, imas nekoliko jacina i saltas pritiscuci tu tipku onaj koji ti odgovara (trenutno mi je na najjacem), hoces da kazes ako je duze drzim pritisnutu mogu podesavati jacinu osvjetljenja ostalih dijelova konzole osim table iza volana ili?
slika ¦ slika
tigar1982
VIP Član
Vozim: peuget 307 sw
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 2 puta
garage

Post Postao/la tigar1982 »

drug i kod mene isto se smanji osvjetljenje na klimi cim upalim svjetla ali ne toliko da se ne vidi sta pise na displeju pokusaj da pojacas na max ovo sto zule pise ako nista onda moras pokusati da vidis da ti nije koja sijalica crkla kao sto pokazuje u ovoj temi imaju 3 sijalice sa d postoji mogucnost da je koja crkla
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

aha znaci na 307 je to inace tako, gore sam napisao da je pomocu lijeve tipke na instrumentalici pojacano osvjetljenje na max i navce je sve super osvjetljeno i ne vidim da mi je i jedna sijalica riknula (morao sam mijenjati jednu gore na bordu pa znam kako izgleda kad ne radi jedna od 3, na klimi rade sve), nije to neki veliki problem ni sad najveci problem je ljeti kad vani sija sunce pa moras stavljati naocale, tad se malo sta moze vidjeti sta pise na displeju klime al et inace je podeseno ljeto zima na 21, samo saljtam je li a/c ili eco
slika ¦ slika
zulleee
Iskusan član
Vozim: Peugeot 407 2.0 HDi
 pohvaljen: 4 puta
garage

Post Postao/la zulleee »

Pogledaj u opcijama na compu da podesis osvjetljenost onako kako ti stima da vidis to gdje ti prikazuje temperaturu itd. eh sada pokusaj sa tom lijevom "tipkom" samo je drzi par sekundi i pustaj dok ti ne poveca cijelu osvjetljenost instrumenata...kod mene kad drzim tu lijevu tipku povecava ili smanjuje sve lampice ukljucujuci i lampice od retrovizora,radia,klime itd...
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

danas poslije lopatanja snijega malo gledao za podesavanje osvjetljenosti i ne utice lijeva tipka ni na sta osim osvjetljenost instrumentalke, centralna konzola uvijek konstantno osvjetljena

nista ostaje samo navici se na ovo
slika ¦ slika
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

neku noc naruceno 6 komada ovih sijalcica (trebalo bi da odgovaraju za klimu i gore za bord) pa cu bas da vidim kako ce one svjetliti, razgledao malo gdje naci papira za rasprsavanje svjetlosti u bojama i najjeftinije gdje sam nasao je komad A4 za oko 3 eurica ali postarina na to 10 sto mi se ne daje, da sam nasao gdje pojeftino mijenjao bih komplet centralnu konzolu u plavu boju ali et sudjeno joj da svijetli nandjarasto :green:
slika ¦ slika
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

evo danas otvarao ovo bas da vidim sta se desava kad se upale svjetla i tacno kako sam i sumnjao, u pitanju je fabricki sistem da ne sljasti previse tokom noci i cim se upale bilo kakva svjetla naprijed automatski se ugase ove dvije sijalice koje osvjetljavaju displej i upali se jedna dole gdje su tipke koje nastavi osvjetljavati komplet konzolu, navece je to super a po danu ta jedna nije dovoljna da normalno osvjetli displej, kad su svjetla ugasena na konzoli sijaju dvije sijalice iza displeja a ne sija ova jedna za tipke

jbg auto napravljeno prije kojekakvih zakona o dnevnim svjetlima i tad je bila dobra ideja da ne sljasti to puno po noci, koliko ja vidim jedini nacin i da sija normalno ovo i da si regularan pred zakonom je ubaciti kakve diode za dnevna svjetla koje ce se paliti na kontakt a navece kad se upale kratka unutra ce svjetliti kako su francuzi zamislili

nego zna li neko za sta sluzi ova sijalcica na zadnjoj slici sto visi na zicama, kod mene ona uopce ne radi

slika
slika ¦ slika
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 749 puta
 pohvaljen: 388 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

A cek, nisam pratio od pocetka.. ti bi da ti se ovo bolje vidi kad upalis svjetla po danu ili sta?

Ja mislim da je to sijalica sto ti dodje u pepeljari, za osvjetljenje.
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

da po danu se slabije vidi displej kad se svjetla upale, malo je problem u voznji procitati sta pise pogotovo kad dodje ljeto pa se pocnu naocale nosati al et moze se i bez toga zivjeti nije sad neka aman frka, cisto me zanimalo da vidim tacno kako to funkcionise pa ako se moze sta izmajmunisati da radi dobro i jest, ako ne moze nikom nista

EDIT: i jah nemam pojma kako je nekom uspjelo ali ovo dole kud prolaze vodice za mjenjac sto se vidi na slici, kod mene bilo puno nekog roze praha, nesto ko cedevita ili sta je vec, kako je nekom poslo za rukom to dole sasuti nikako mi nije jasno :green: :green:
slika ¦ slika
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 749 puta
 pohvaljen: 388 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Imaju li kod tebe automatska svjetla da se pale? Ako nemas, probaj onda zamjeniti nekako mjesta tim sijalicama ili njihovo napajanje samo, tako nesto.. nije to problem odraditi, al jbg ne znam sad napamet kako to sve izgleda, ali sigurno ces se snaci. puzz

Je li kabal iz pepeljare, jesi skontao?
tigar1982
VIP Član
Vozim: peuget 307 sw
 pohvaljen: 2 puta
garage

Post Postao/la tigar1982 »

anel007 je napisao/la:evo danas otvarao ovo bas da vidim sta se desava kad se upale svjetla i tacno kako sam i sumnjao, u pitanju je fabricki sistem da ne sljasti previse tokom noci i cim se upale bilo kakva svjetla naprijed automatski se ugase ove dvije sijalice koje osvjetljavaju displej i upali se jedna dole gdje su tipke koje nastavi osvjetljavati komplet konzolu, navece je to super a po danu ta jedna nije dovoljna da normalno osvjetli displej, kad su svjetla ugasena na konzoli sijaju dvije sijalice iza displeja a ne sija ova jedna za tipke

jbg auto napravljeno prije kojekakvih zakona o dnevnim svjetlima i tad je bila dobra ideja da ne sljasti to puno po noci, koliko ja vidim jedini nacin i da sija normalno ovo i da si regularan pred zakonom je ubaciti kakve diode za dnevna svjetla koje ce se paliti na kontakt a navece kad se upale kratka unutra ce svjetliti kako su francuzi zamislili

nego zna li neko za sta sluzi ova sijalcica na zadnjoj slici sto visi na zicama, kod mene ona uopce ne radi

slika
pepelnice ja mislim d aje
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Zasto dijagnostikom ne nastimas da ti se pale kratka svjetla prilikom paljenja auta, U tom slucaju ti ne dimuju displeji boarda i klime. Vidis dobro a i u okvirima zakona si :D
Kod mene je tako , jos sam sebi nastimao automatsko paljenje svjetala i u mome slucaju se kada je mrak upali samo svjetla instrument table i dimuju displeji. Tako da uopce rucicu svjetala ne diram :D
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

Avicii je napisao/la:Imaju li kod tebe automatska svjetla da se pale? Ako nemas, probaj onda zamjeniti nekako mjesta tim sijalicama ili njihovo napajanje samo, tako nesto.. nije to problem odraditi, al jbg ne znam sad napamet kako to sve izgleda, ali sigurno ces se snaci. puzz

Je li kabal iz pepeljare, jesi skontao?
ma kakva auto svjetla, esp nema a kamo li auto svjetla :green: :green: , elem to za premjestanje mjesta ne kontam bas a i ne znam kako je to izvodivo, kad izvadis ove kontrole iz konzole i sve fino otvoris imas samo zeleni pcb i na njemu kojekakve cipove i budalastine kao i mjesta gdje sijalice zavrnuti, evo na ovoj temi ima slika gdje se vidi kako to sve izgleda
tigar1982 je napisao/la:pepelnice ja mislim d aje
i ja sam to pretpostavljao, posto sam nepusac nikad ni otvarao nisam da vidim svjetli li sta i danas pokusao zamjeniti tu sijalicu sto visi bez uspjeha, ili ne dolazi struja uopce ili je nesto drugo u pitanju ali ne smeta pa necu ni popravljati :green:
kula je napisao/la:Zasto dijagnostikom ne nastimas da ti se pale kratka svjetla prilikom paljenja auta, U tom slucaju ti ne dimuju displeji boarda i klime. Vidis dobro a i u okvirima zakona si :D
Kod mene je tako , jos sam sebi nastimao automatsko paljenje svjetala i u mome slucaju se kada je mrak upali samo svjetla instrument table i dimuju displeji. Tako da uopce rucicu svjetala ne diram :D
e vidis to cu vidjeti hocu li moci napraviti, naci cu nekog sa pp2000 (bem mu misa kako vrijeme prolazi sve je veca vjerovatnoca da cu maksuz sebi kupiti dijagnostiku za ove francuze cisto da ne ganjam ko to ima) pa kad budem jos neke stvari sredjivao na dijagnostici vidjet cu mogu li ubaciti tu opciju da se pale kratka na kontakt, jest losije za akumulator al opet benincu i ne treba nesto puno struje za paljenje
slika ¦ slika
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Nista to ne skodi akumulatoru posto se upale tek kad motor upali , a prije toga ne.
Tako da ti je to mnogo bolja opcija nego da sta ceprkas po displeyu. Ako nista drugo nikada ti se nece desiti da zaboravis upaliti svjetla :D
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

kula je napisao/la:Nista to ne skodi akumulatoru posto se upale tek kad motor upali , a prije toga ne.
Tako da ti je to mnogo bolja opcija nego da sta ceprkas po displeyu. Ako nista drugo nikada ti se nece desiti da zaboravis upaliti svjetla :D
ma ne mislim bukvalno skodi nego ono znas kad je pri kraju pa da kresne moras sve zivo pogasiti tad jedino moze biti problema, dok je on uredu nista njemu skoditi nece sto se 2 sijalice upale 3 sekunde prije nego motor i alternator pocnu raditi svoje

a svjetla su mi se za godinu dana kad me mucila rucica zmigavca na vrh glave popela, dok sam s tim imao problema nikad duga palio nisam, kad sam na otvorenom putu uvijek je bilo upali maglenke nek sija koliko moze i opleti (sreca kod nas maglenke u sklopu fara a ne negdje odvojeno pa se malo teze s vana skonta sta radi) raja blicala ali sta cu, zao mi i njih i sebe :green: tako da bih najradije onu rucicu da nikad dotaci ne trebam :green:
slika ¦ slika
Odgovori

Natrag na “DIY”