Kao što vidite - sam naslov vam govori o čemu je riječ u ovoj temi !
Čisto sumnjam da iko od vas ovo radi mada ako imate problema sa vašim zvučnicima... naročito 2,3,4 Way zvučnika - ovo je prava stvar da spasite zvučnik, a i usput svoj novčanik ! lol

Ja lično ovo nigdje nisam vidio (iskreno), prvi put sam sebi uradio prije 10-tak god. na mojim Kenwood 4 way - ovalnim zvučnicima jer su bili u očajnom stanju !

Sjedim i razmišljam kako da spriječim da prašina i ostalo trunje ulazi u namotaj... i dođem na ideju da od tanke i "rijetke" spužve napravim ovu zaštitu !

Kao prvo - najprije se odleme ovaj visokotonac i srednjotonac, na magnetu ima šaraf (ispod naljepnice) on se odvrne i skine se sa zvučnika !
Prvi simptomi kritičnog stanja zvučnika i njegovog ubrzanog crkavanja je kada polako prstima gurate bas prema magnetu i puštate ga ... ! Ako osjetite i čujete grebanje - odmah preduzimajte mjere zaštite !
Ja sebi to radim sa usisivačem, ali morate obratiti pažnju da usisivač ne vuče prejako zvučnik, da nebi došlo do fizičkog a i mehaničkog oštećenja !!!
Priskloni se cijev na namotaj zvučnika ( na određenoj distaci) i dok usisivač vuče trunje iz magneta, vi pomalo gurate bass na dole i puštate !
U suštini ovo nije nikakav problem, a dosta znači !

Evo vidite na slikama u kakvom su stanju bili ovi moji LG zvučnici (što sam dobio uz auto), sredio sam ih na ovaj fazon i sad su kao novi .... i dugo će tako i ostati !

Jedino mi je krivo što sam odlučio da ih prodam - tek kad sam ih ovako sredio !

Al' dobro, šta je tu je - ove sedmice mi stižu drugi ovalni zvučnici, tako da mi valja i njih "Reanimirati" (preventivno) - na ovaj fazon !

Evo vam koja slika da vidite kako to sve izgleda !

(Prljav zvučnik - što spolja, tako i iznutra)

(Odlemljen i očišćen zvučnik)

(Obilježen krug na spužvi i isjecanje)

(Postavljena spužva na nosač srednjotonca i visokotonca)

(Sve postavljeno, zalemljeno i spužva zalijepljena)

(Srednjotonci ofarbani u crno a prije toga ivice predjene sa bezbojnim lakom za nokte - radi spašavanja srednjotonca)

(Zvučnik u prednjim vratima)

(Skrojena spužva - tj. zaštita namotaja)

(Zalijepljena spužva)

(Zvučnik vraćen u vrata)
thanks