307 trza u voznji

Odgovori
arnes_sa
VIP Član
Vozim: Peugeot 308 1.6 eHDI 82kW 2013.god.
Ima zahvala: 9 puta
 pohvaljen: 19 puta
garage

307 trza u voznji

Post Postao/la arnes_sa »

Pozdrav svima!!

Imam peugeota 307 1.6 HDI 80kW 2008 godina i zeza me vec 4 mjeseca. Bio sam kod raznih majstora i niko ne moze da odredi tacan problem. Naime auto radi super (vuce, pali normalno, nema nikakvih problema) samo se povremeno desi da mi u toku voznje (nebitno koja je brzina, koliko je obrtaja) trzne. Imam osjecaj kao da mu nestane goriva i izgubi totalnu snagu, kao da motor skorz blokira. Trzaj traje maksimalno 1 sekundu i nekada samo jednom naglo trzne, a nekada se desi par trzaja u 4-5 sekundi i poslije toga nastavi normalno da vozi. Par puta mi se desilo da trzne i ugasi se. Vecinom ga mogu upaliti odmah normalno, a nekad iz drugog pokusaja (u prvom vergla ali nista). Ovo trzanje se desava nasumicno (nema neku odredjenu situaciju u kojoj se desava), isto je ili isao uz brdo, po ravni, pun gas, na pola gasa, totalno je sve nebitno. Nekada mi za predjenih 5 km trzne par puta, a nekada predjem i po 500 km da ne trzne nijednom.

Nakon samog pojavljivanja problema isao sam kod majstora i uradjeno je sljedece:
1. Javljalo je da je zacepljen fap filter i problem s EGR venitlom. Prvo sam pokusao sa ciscenjem i jednog i drugog medjutim ponovo se problem pojavio i onda su EGR i FAP softverski uklonjeni.
2. Reparirana je turbina jer su krilca na usisu bila vidno iskrivljena.
3. Zamjenjeno je ulje i svi filteri (Neki majstori su govorili da je problem do zracnog ili naftnog filtera, a posto je ubrzo trebalo promijeniti ulje, usput sam sve to zamijenio)
4. Pojavljivala se greska P0087 "Tlak goriva; ispod granicne vrijednosti" tako da je i senzor pritiska goriva ociscen (bio je malo zaprljan. Ne kupuje mi se novi jer ne znam da li ce to bas rijesiti problem)
5. Nekada se pojavi i greska P0339 "Signal brzine vrtnje motora, neuskladjena vrijednost". Ovo je senzor radilice i mnogi mi kazu da se ova greska upali kao posljedica trzanja, a da ona ne moze ovo trzanje prouzrokovati.

Bio sam malo preopsiran ali se nadam da ce neko naci vremena i pokusati mi pomoci da rijesim ovaj problem. Unaprijed hvala!
Ovi su korisnici zahvalili autoru arnes_sa za post (ukupno 2):
emiriceSavanMaric
Phantom
Site Admin
Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79KW
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 90 puta
Kontakt:
garage

Re: 307 trza u voznji

Post Postao/la Phantom »

Slican problem imao. Elektronika ne daje dovoljno goriva u motor 150KM popravak

Poslano sa mog T03 koristeći Tapatalk
Motion & Emotion
arnes_sa
VIP Član
Vozim: Peugeot 308 1.6 eHDI 82kW 2013.god.
Ima zahvala: 9 puta
 pohvaljen: 19 puta
garage

Post Postao/la arnes_sa »

Phantom je napisao/la:Slican problem imao. Elektronika ne daje dovoljno goriva u motor 150KM popravak

Ja cu probati jos sa senzorom radilice pa cu vidjeti kako ce se ponasati... Ako i dalje bude problem sljedece mi je ovo sto si ti napisao. Samo mi reci gdje to mogu popraviti??
Phantom
Site Admin
Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79KW
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 90 puta
Kontakt:
garage

Post Postao/la Phantom »

Meni je rijesio "obican" majstor, dok nijedan "brendirani" servis nije znao

Poslano sa mog T03 koristeći Tapatalk
Motion & Emotion