307 2.0 hdi 110hp Fiksni zamajac?
307 2.0 hdi 110hp Fiksni zamajac?
Kolege forumasi,
Kakva su vasa iskustva sa prelaskom na fixni sa plivajuceg zamajca? Ja sam prosle godine ugradio fixni i mogu vam reci da nijesam nesto pretjerano zadovoljan.
Ima dosta vibracija, pogotovo prilikom polaska, takodje ima jako ostar zvuk pri turiranju/aceleraciji, i u leru ne radi previse mirno. Ima neki neravnomjeran zvuk kao da je prezupcen. Ne dimi, ne trosi ulje, ne pali lampice, sve je extra osim jako iritirajuceg ostrog zvuka, koji me nervira :)
Kakva su vasa iskustva?
Kakva su vasa iskustva sa prelaskom na fixni sa plivajuceg zamajca? Ja sam prosle godine ugradio fixni i mogu vam reci da nijesam nesto pretjerano zadovoljan.
Ima dosta vibracija, pogotovo prilikom polaska, takodje ima jako ostar zvuk pri turiranju/aceleraciji, i u leru ne radi previse mirno. Ima neki neravnomjeran zvuk kao da je prezupcen. Ne dimi, ne trosi ulje, ne pali lampice, sve je extra osim jako iritirajuceg ostrog zvuka, koji me nervira :)
Kakva su vasa iskustva?
- kula
- Site Admin
- Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
- Ima zahvala: 70 puta
- pohvaljen: 297 puta
-
Re: 307 2.0 hdi 110hp Fiksni zamajac?
Ja sam poodavno ugradio fiksni zamajac i kompletan set kvacila . Sve sam uzeo u ovlastenome u Banja Luci.
Jedino sto mu ja zamjerim malo grublje odvajanje kvacila, ali to pripisujem zadnjem nosacu motora koji moram zamijeniti.
Ostalih zamjerki nemam a presao sam oko 50 000 km sa njim .
Jedino sto mu ja zamjerim malo grublje odvajanje kvacila, ali to pripisujem zadnjem nosacu motora koji moram zamijeniti.
Ostalih zamjerki nemam a presao sam oko 50 000 km sa njim .
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Ja sam kupio auto sa fixnim zamajcem, a bio je plutajuci. Nemam nikakvih zamjerki osim manjih vibracija, ali kad se polazi pri niskom gasu, koje su zaista u granicama normale.. znaci nista strasno. Na ostalo nemam nikakvih zamjerki.
Da li si pregledao sve drugo, da nije do kakvog nosaca ili da ti negdje auspuh ne prenosi vibracije?
Da li si pregledao sve drugo, da nije do kakvog nosaca ili da ti negdje auspuh ne prenosi vibracije?
Svi nosaci su Okej...mijenjao sam jedan, ali ovo sto se tice auspuha mi je provjeravao toboze jedan strucnjak-mehanicar koji radi u auspuh servisu, nista cudno nije nasao...
- belminnova
- Početnik
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 0
-
Isti problem sa fiksnim zamajcem.Kad sam ostavio auto kod majstora motor je bio nevjerovatno tih uglađen samo što se čulo bilo je škripucanje lošeg plivajućeg.Kada sam došao po auto nakon ugradnje fiksnog druga priča.Auto na leru pri ubrzavanju baš bučno i ružno radi.Do sada nisam našao nikakvo rješenje.Ostalo se sve čini super nema grešaka nema trošenja ulja.Samo je znači problem zamjena tog zamajca.Možda najbolje otići do ovlaštenog i raspitati se kod njih.Šta i kako?
- kula
- Site Admin
-
Ja sam na preporuku ovlastenoga stavio jednomaseni zamajac, ali nisam primjetio nikakvu promjenu u zvuku motora, nikako nemogu povezati to dvoje, jednostavno mi nema neke logike da jedan zamajac moze uticati na zvuk motora. 

- mara-
- Site Admin
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
- Ima zahvala: 171 put
- pohvaljen: 319 puta
-
I ja smatram da to nema veze sa zvukom. Bila je baš rasprava oko toga na bhtuning i RS Turbo je sve odlično objasnio i čak je još jedan član postavio video nakon ugradnje fiksnog i nikakvih promjena u zvuku nema.
@ Batan_Mne
Kakav si ti set ugradio? Da li si sada stavio lamelu sa federima? Najbolje je staviti fiksni i komlet set kvačila od verzije sa 90ks. Koliko mi se čini, kod kule je tako.
@ Batan_Mne
Kakav si ti set ugradio? Da li si sada stavio lamelu sa federima? Najbolje je staviti fiksni i komlet set kvačila od verzije sa 90ks. Koliko mi se čini, kod kule je tako.
- belminnova
- Početnik
-
Vjerovatno da do samog zamajca nema veze.Al ko zna dole sve je li ovaj majstor stručno odradio.Kod mene je lamela sa oprugama tj:set koji je proizveden za ovaj motor od 110 konja da se izbaci plivajuci.Cudno je skroz vjeruj mi.Taj zvuk koji auto proizvodi.Kao oni stari dizelaši.mara- je napisao/la:I ja smatram da to nema veze sa zvukom. Bila je baš rasprava oko toga na bhtuning i RS Turbo je sve odlično objasnio i čak je još jedan član postavio video nakon ugradnje fiksnog i nikakvih promjena u zvuku nema.
@ Batan_Mne
- klol
- VIP Član
- Vozim: Peugeot 307 SW
-
Onda ti neko to nije fino uradio. Kao što rekoše iznad, vjerovatno najbolja opcija je verzija od modela sa 66 kilovata, ali kompletan set, ne samo zamajac na postojeći set. Problem je malo kod ovlaštenog što prodaje muda pod bubrege prodavajući set "koji je adekvatna zamjena za set sa plivajućim zamajcem a nije isti kao onaj od 66 kilovata" i nabiju cijenu, što je po meni čista glupost, ako nisam u pravu neka me isprave.
I ja sam trenutno na plivajućem, nemam nekih problema osim što pomalo cvrkuću oprugice, i kad budem radio set, uradiću čitav set, samo ne znam kod koga još.
I ja sam trenutno na plivajućem, nemam nekih problema osim što pomalo cvrkuću oprugice, i kad budem radio set, uradiću čitav set, samo ne znam kod koga još.
Ja sam na svoj isto stavio komplet fixni zamajac+set kvačila. Mogu reći da sam zadovoljan. Ne zamaram se oko toga jer tvrdo kvačilo ili ne. Dodam malo gasa kad krećem i to je to.
Ja sam kupio na nekom otpadu fiksni zamajac gdje su mi ovi rekli da je to od Pezoa 307 2.0 HDI 66kw motor. Onda mi je majstor koji je ugradjivao zamajac kupio Luk set kvacila (lamela, korpa, druk lezaj) koji valjda odgovara ovom fiksnom zamajcu. E sad, vrlo je upitno da li je taj set odgovarajuci za ovaj zamajac, odnosno da li je zamajac dobar za ovaj set.mara- je napisao/la: @ Batan_Mne
Volio bih cuti i od kolege belminnova da li je on svoj set kupovao bas kod ovlascenog servisera ili negdje drugo..?
Veliki pozdrav za sve
Molim vas ako neko moze da mi kaze da li moze bez problema umjesto plivajuceg zamajca da se ugradi Fixni zamajac od modela sa 66 kw. Ja imam vec jedan fiksni u autu, i nijesam siguran da je bas sa modela od 66kw...
- kula
- Site Admin
-
Ja sam sve komplet u ovlastenom uzeo , e sada da li je od 66kw ili nije nemam pojma 
Osim toga mozes nazvati ovlasteni pa pitati to sto te zanima, ako ti ne daju odgovor javi ovdje pa ce neko od kolega nazvati svjetlost ili ja sljedece sedmice kada se vratim sa godisnjeg

Osim toga mozes nazvati ovlasteni pa pitati to sto te zanima, ako ti ne daju odgovor javi ovdje pa ce neko od kolega nazvati svjetlost ili ja sljedece sedmice kada se vratim sa godisnjeg
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Kolega Klol je zadnji radio set kvacila, stavio je fixni od 66 na 79kW. Negdje u SA je nasao za 450km citav set (~220eura). Imas u temu o autodijelovima gdje je uzeoBatan_Mne je napisao/la:Molim vas ako neko moze da mi kaze da li moze bez problema umjesto plivajuceg zamajca da se ugradi Fixni zamajac od modela sa 66 kw. Ja imam vec jedan fiksni u autu, i nijesam siguran da je bas sa modela od 66kw...