Potisni ležaj ili nešto dugo??
- casper
- Početnik
- Vozim: Peugeot 307 sw
- Ima zahvala: 10 puta
- pohvaljen: 3 puta
-
Potisni ležaj ili nešto dugo??
Pozdrav svima,novi sam na stranici i od skora vlasnik peugeot 307 sw.U zadnje vrijeme kad vozim na manjim brzinama imam neki zvuk poput zviždanja(nešto kao turbina) dok vozim u trećoj/četvrtoj/petoj nema taj zvuk dok prelaskom iz treće u drugu se javlja-pokušao sam stiskanjem kvačila u vožnji i taj zvuk nestaje.Skoro sam radio servis i dok je auto bilo na dizalici majstor je pogledao i mjenjač, nivo ulja je bio OK nisam mijenjao ulje mjenjača pa ako je neko imao slično iskustvo da mi kaže da li se radi o setu kvačila ili bi možda zamjena ulja otklonila problem.Prilikom prebacivanja brzina nemam problema,kvačilo nije tvrdo,još da dodam da je auto prešlo 216.000 km 

- kula
- Site Admin
- Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
- Ima zahvala: 70 puta
- pohvaljen: 297 puta
-
Re: Potisni ležaj ili nešto dugo??
Pozdrav i tebi casper tvoj prvi post je trebao da bude u temi za predstavljanje
.Pa kada uhvatis vremena napisi nam koju rijec o sebi i o autu koji vozis ovdje http://peugeotclubbih.freeforums.org/pr ... e-f74.html
Tako da znamo s kim razgovaramo.
A sto se tice tvoga problema , s obzirom da se cuje samo u drugoj brzini a u ostalima nista sumnjam na lezajeve druge brzine u samome mjenjacu.Na to me najvise potice to sto se ne cuje u ostalim brzinama i kada pritisnes kvacilo.
Nisi naveo koji motor je u autu tako da ne znam da li je set kvacila sa fiksnim ili dvomasenim zamajcem,mada problemi koje imas ne upucuju na problem sa setom kvacila.
Trebao si i ulje u mjenjacu zamjeniti kada si vec bio na servisu , pitanje je kada je ono mijenjano,probaj sa tim mozda zvukovi i prestanu.
Toliko za sada predstavi nam se i onda cemo dalje pokusati da zajedno rijesimo problem.

Tako da znamo s kim razgovaramo.
A sto se tice tvoga problema , s obzirom da se cuje samo u drugoj brzini a u ostalima nista sumnjam na lezajeve druge brzine u samome mjenjacu.Na to me najvise potice to sto se ne cuje u ostalim brzinama i kada pritisnes kvacilo.
Nisi naveo koji motor je u autu tako da ne znam da li je set kvacila sa fiksnim ili dvomasenim zamajcem,mada problemi koje imas ne upucuju na problem sa setom kvacila.
Trebao si i ulje u mjenjacu zamjeniti kada si vec bio na servisu , pitanje je kada je ono mijenjano,probaj sa tim mozda zvukovi i prestanu.
Toliko za sada predstavi nam se i onda cemo dalje pokusati da zajedno rijesimo problem.
- casper
- Početnik
-
Hvala na brzom odgovoru,radi se o motoru 2.0 66kw sa fiksnim zamajcem,možda nisam baš najbolje opisao problem sa "zviždanjem"naime čuje se i u drugim brzinama kad naglo otpustim gas i u četvrtoj se čuje odn kako pada broj obrtaja tako se i začuje zvuk,pokušat ću sa zamjenom ulja pa da vidim hoće li se i dalje čuti,možda ima dovoljno ulja ali je izgubilo viskozitet

- kula
- Site Admin
-
Nadam se da ce izmjena ulja rijestiti problem sa zvizdanjem,jer je to ipak najjeftinije :)
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Cuje li ti se na leru taj zvuk? Moja neka pretpostavka je ako se cuje i na leru da ti je to samo suv druk lezaj, nista vise.. sto se naravno lako rjesava 

- casper
- Početnik
-
ne čuje, samo kad iz veće brzine prebacujem u nižu,čuje se zvuk slično turbini,kad stisnem kvačilo tad prestane pa sam mislio da je druk ležaj,auto ide normalno prebacuje brzine uredno samo je malo iritirajući taj zvuk 

- Phantom
- Site Admin
- Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79KW
- Ima zahvala: 5 puta
- pohvaljen: 90 puta
- Kontakt:
-
Ne znam da li je druk lezaj
meni je skroz bio otisao i nisam primjetio takav zvuk :)

Motion & Emotion
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 744 puta
- pohvaljen: 386 puta
-
Pa vjerovatno onda nije druk lezaj, jer bi se i na leru isto culo. Vjerovatno nesto u mjenjacu. Koje si ulje nasuo u mjenjac?
- kula
- Site Admin
-
Čudi me da ti nisi nista primjetio :pnezPhantom je napisao/la:Ne znam da li je druk lezaj :nam: meni je skroz bio otisao i nisam primjetio takav zvuk :)
- casper
- Početnik
-
i pored zamjene ulja u mjenjaču(Total 75w80) i dalje se čuje isti zvuk na nižim brzinama a odvajanjem kvačila isti se ne čuje,ostaje mi samo pojačati muziku i vozit dok ne stane 

- zulleee
- Iskusan član
- Vozim: Peugeot 407 2.0 HDi
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 4 puta
-
Uvijek kada cujem auto da iz mirovanja krene da ubrzava i cuje se taj zvuk,meni milina :) Volim taj zvuk fino zvuci al sam cijelo vrijeme mislio da je to do turbine,na lezaj nisam sumnjao.